2 procenta kyseliny hyaluronové jsou 100% čistá. Vysvětlíme, jak tomu rozumět

Zpět

Co přesně znamená stoprocentní kyselina hyaluronová, jak se mění význam, když se přidá slovo „čistá”, a proč v kosmetice NAFIGATE nenajdete 100 procent kyseliny? Pomůžeme vám zorientovat se v terminologii a udělat si jednou provždy jasno v chápání čistoty a koncentrace.

Každý člověk má ve svém těle přibližně 15 gramů kyseliny hyaluronové a z toho se polovina nachází v kůži. Množství se ale s věkem snižuje, objevují se vrásky a hůře se hojí jizvičky. Proto přichází čas na krémy a séra s kyselinou hyaluronovou.  

Nejčastější koncentrace je kolem 2 %

Kyselina hyaluronová je účinná už od 0,1% koncentrace. I v tak malém množství pozorujete zlepšení hydratace kůže a lepší elasticitu pleti.

V kosmetice se ale nejčastěji objevuje ve 2 až 3% koncentraci. Znamená to, že kosmetický přípravek obsahuje 2 až 3 % kyseliny hyaluronové a 98 nebo 97 % jiných látek.

Výrazně vyšší koncentrace není škodlivá nebo nevhodná – spíš je zbytečná. Kůže si s ní totiž nedokáže poradit. Nezvládne takové množství účinné látky vstřebat a využít.

Mnohem důležitější než množství je navíc kvalita kyseliny a velikost jejích molekul. Pokud jsou příliš velké, nedostanou se do hloubky a nemohou bojovat proti vráskám i ve spodních vrstvách kůže.

Kyselina hyaluronová s vyšší koncentrací se využívá v medicíně při léčbě kloubních nemocí a také se aplikuje injekčně pro vyhlazení pleti. Se 100% koncentrovanou kyselinou hyaluronovou se ale v kosmetice ani lécích nejspíš nesetkáte.

1 gram kyseliny hyaluronové na sebe dokáže navázat až 6 litrů vody. Ta je pro pleť velice důležitá – pomáhá ji udržet hydratovanou a krásnou. Takže aby kyselina hyaluronová fungovala co nejlépe, nezapomeňte aplikaci doplnit dostatečným pitným režimem.

Co znamená čistá kyselina hyaluronová

S nápisem 100% kyselina hyaluronová se ale přesto setkáte. Není tím ovšem myšlená koncentrace, ale čistota látky. Dříve se kyselina hyaluronová získávala z kravského očního sklivce nebo kohoutích hřebínků. Problém byl v tom, že látku nebylo snadné izolovat a navíc v ní zůstávaly nečistoty – až 10 % získané látky představovaly proteinové či jiné struktury z těl živočichů, které následně mohly u lidí způsobovat imunitní reakce.

V současnosti se kyselina hyaluronová získává biotechnologickou výrobou. Díky tomu je možné zajistit vysoce kvalitní 100% čistou kyselinu hyaluronovou. Ta se pak přidá ve vybrané koncentraci do krému či séra.

Kyselina hyaluronová se získává v laboratoři pomocí biotechnologie. Díky tomu je vysoce kvalitní a čistá.

Jak vzniká krém či sérum s kyselinou hyaluronovou

Základem je kvalitní kyselina hyaluronová v podobě bílého prášku. Ten se smíchá s vodou a s dalšími účinnými látkami.

V regeneračním nočním a hydratačním denním krému je to třeba šípkový a arganový olej. Dodávají pleti antioxidanty, chrání ji před volnými radikály a obnovují narušenou kožní bariéru.

V séru NAFIGATE Kyselina Hyaluronová je další účinnou látkou kyselina salicylová, která přispívá k redukci akné a brání ucpávání pórů. Navíc dobře proniká i do hlubších vrstev kůže a pomáhá ostatním účinným látkám, aby se tam snadněji dostaly.

V kosmetice NAFIGATE používáme velké i malé molekuly kyseliny hyaluronové. Zatímco velké působí na povrchu kůže, malé pronikají do hloubky a tam účinkují.

  Zajímá vás ještě něco dalšího nejen k tématu koncentrace a čistoty kyseliny hyaluronové? Rádi vám odpovíme na Facebooku.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie

Představujeme složení enzymatického peelingu

Proč volit enzymatický peeling? Je velmi jemný, a proto vhodný i pro citlivější typy pokožky. Narozdíl od mechanických totiž neobsahuje brusné přísady, které mohou kůži dráždit. Zjistěte, které látky pomáhají čistit póry pleti v peelingu od NAFIGATE Cosmetics.

Prozrazujeme kompletní složení hydratačního séra s oligopeptidy

Nová generace kyseliny hyaluronové navazuje na svého předchůdce a díky oligopeptidů navrací pokožku do stavu, kdy fungovala dokonale. Přečtěte si, které látky to séru umožňují.

Arganový olej: jeho účinky a kde ho u nás najdete

Olej z jader marockých stromů pomáhá proti vráskám, slunečnímu záření a dalším nepříznivým účinkům, které pleť potkávají. Proto ho najdete hned v několika našich přípravcích. Zjistěte, jakými dalšími způsoby pomáhá v kosmetice.