website 4 tipy, jak zlepšit vztahy se snachou - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
4 tipy, jak zlepšit vztahy se snachou - NAFIGATE Cosmetics

4 tipy, jak zlepšit vztahy se snachou

Ona pořád kouká do telefonu a dětem na váš vkus dovoluje až příliš mnoho, vy jí zase připadáte nemoderní. A nemáte si spolu o čem povídat. Vztah mezi tchyní a snachou je podle výzkumů jedním z nejkomplikovanějších v rodině. Všechno se ale dá postupně zlepšit – zvlášť, když víte, jak na to.

Tým vědců z univerzity v Seattlu zjistil, že časté problémy mezi tchyní a snachou jsou zakódované v naší DNA. Maminky bývají k manželkám svých synů kritické právě kvůli tomu, že nechtějí svůj rod předat do rukou cizí ženy. Z tohoto zakódovaného chování vznikají nedorozumění a napjaté vztahy, které komplikují život mnoha rodinám.

Chcete-li na vzájemných vztazích se snachou zapracovat, udělejte první krok a dejte jí najevo, že s ní chcete dobře vycházet. Máme pro vás 4 tipy, jak na to.

1. Nechte si poradit

Když jste hvězdou kuchyně a snacha u plotny tápe, není nic na tom jí upřímně poradit. Pokud ale jedna rada následuje druhou, může synova manželka snadno získat dojem, že ji neustále kritizujete a organizujete. Stejně jako tento častý problém, pramení i všechny ostatní ze vzájemného nepochopení.

Situaci obraťte. Najdete činnost, ve které je vaše snacha dobrá a vám příliš nejde. Třeba se skvěle vyzná na internetu nebo umí upéct chleba, který vám nikdy nenakyne. Upřímnou žádostí o pomoc a radu své snaše ukážete, že si ráda necháte poradit a uznáváte její schopnosti. I když možná budete muset polknout hrdost, právě tento krok může prolomit ledy.  

2. Začněte komplimentem

Pokud nevíte, jak se snachou začít řeč, jděte na to přes kompliment. Pravdivou pochvalou sestřihu nebo nové halenky zlepšíte den nejen jí, ale i vy sama budete mít dobrý pocit.

Příležitostí pro kompliment není jen nové oblečení, úprava vlasů nebo dobré jídlo. Ocenit můžete i vlastnosti a chování – třeba skvělé organizační schopnosti při rodinné oslavě nebo klidnou reakci na hysterický záchvat vnoučka.

Společný oběd je skvělou příležitostí, jak snaše vyseknout poklonu. Může jít o maličkosti – krásně prostřený stůl či povedený dezert.

Než se ale nadechnete před vyslovením pochvaly, zamyslete se, zda to opravdu myslíte upřímně. Falešný kompliment je horší než žádný a vztahy mezi vámi dvěma by mohl snadno pokazit.

3. Najděte společné téma

Snacha ráda chodí do divadla, vy zase do přírody a na zahradu. Na první pohled se zdá, že kromě rodiny nemáte nic společného. Opak je ale obvykle pravdou – stačí jen společný zájem odhalit. Snaše dobře naslouchejte a zajímejte se o to, jak tráví volný čas a co ji baví. Skvělým společným tématem může být například literatura, televizní pořady, kosmetika, tipy na úklid či zahrádkaření. Zkrátka věci, které i vaši snachu potkávají dennodenně. Naše tipy na konverzaci:

 

  • „Co zajímavého jsi v poslední době četla?”
  • „Jak to děláš, že ti ta bazalka v květináči tak dobře roste?”
  • „Četla jsem zajímavé mýty o kůži. Věděla jsi třeba, že pleťovou masku není dobré nechat působit déle?”

 Vrásky řešíte vy i snacha. Doporučte si kosmetiku proti stárnutí a hned máte společné téma, o kterém se můžete bavit.

4. Ukažte, že jí rozumíte

Empatie je cestou k úspěchu a když snaše ukážete, že jí rozumíte, pookřejí ledy mezi vám snáz, než když si zachováte kamennou tvář.

  1. Hledejte na snaše dobré stránky a zkuste se vcítit do její kůže – možná se ukáže, že kvůli pobíhání mezi domovem a prací je vystresovaná a přehnaně reaguje na každé vaše slovo.
  2. Postavte se na její stranu. Některé maminky chrání svého syna za každou cenu – i když nemá pravdu. Buďte spravedlivá a pokud například syn nechává všechnu domácí práci na své ženě, nebojte se snachy zastat. Dejte si ale pozor, ať zakročíte jen tehdy, pokud je vaše reakce na místě.
  3. Buďte sdílná a ukažte snaše, že i vy jste před několika lety řešila podobné problémy, s jakými se nyní potýká ona. Necháte-li ji nahlédnout do svého soukromí, bude i ona sdílnější k vám.
 

Jaké máte vztahy se snachou vy? Poraďte ostatním na Facebooku a napište nám, jaký způsob komunikace vyhovuje vám a vaší snaše.

Předchozí článek Jak balíme šetrnou kosmetiku

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole