website 5 rad, jak prožít šetrnější Vánoce - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
5 rad, jak prožít šetrnější Vánoce - NAFIGATE Cosmetics

5 rad, jak prožít šetrnější Vánoce

Občas se ani nenadějeme a svátky klidu a pohody se změní na období plné stresu. Platí to i pro přírodu. Mnoho oblíbených tradic totiž nejde ruku v ruce s planetou. Radíme, jak si užít svátky ohleduplněji a bez větších ústupků. 

Pokud se rozhodnete užít si vánoční chvíle s trochou ohledem k přírodě, vyhnete se stresování – ubyde vám běhání po obchodech a méně utratíte. Většina eko-vánočních způsobů totiž klade důraz na opakované použití a menší spotřebu energie. Níže najdete některé z nich. 

1. Zauvažujte nad stromečkem

Umělá varianta stromu se na první pohled jeví šetrně – omezíme kácení, dopravu i každoroční likvidaci. Se stromečkem z PVC bohužel dochází také k problémům, které neblaze dopadají na přírodu. I v případech, že je používám opakovaně. .

Umělé stromky se běžně vyrábějí z materiálů, se kterými si příroda nerozumí. Problémem je i dlouhá, náročná doprava – plastové stromečky k nám totiž nejčastěji putují až z Číny. V některých případech navíc stromky uvolňují škodlivé materiály a představují riziko pro děti.

Lepší variantou jsou proto stromečky živé. I při jejich výběru musíme dávat pozor :

Mnoho stromů je opatřeno neekologickými postřiky, které urychlují růst.

Jen některé stromky pocházejí z Česka. Mnohé se dovážejí ze zahraničí. Prodlužuje se tak doprava a s ní se zvyšuje dopad na přírodu.

Po Vánocích dochází k hromadné likvidaci stromečků, která je náročná v rámci přírody i průmyslu.

Volte raději stromeček v květináči, který po Vánocích přesadíte do přírody. Prodloužíte tak jeho životnost a naopak zmírníte náročnost povánoční likvidace. Stromeček můžete také nahradit kyticí z větví jehličnanů a šišek.

Nejlépe uděláte, pokud si tradiční dekoraci vytvoříte z šetrných materiálů – zapojíte tak fantazii a třeba i děti, a navíc ta  strávíte společný čas u příjemné aktivity.

Při tvorbě vlastní alternativy vánočního stromku vám bude bránit pouze fantazie.

2. Vyrobte si adventní kalendář

Postupné otevírání okének s čokoládou je už tradičním předštědrovečerním rituálem. Klasické čokoládové kalendáře mají bohužel s přírodou společného málo. Skládají se převážně z plastu a obtížně recyklovatelného papíru. Skrytá čokoláda je navíc často nekvalitní, plná cukru a palmového oleje.

Spojte raději příjemné s šetrným. Kalendář vyrobte a naplňte dle vlastní fantazie – třeba s čelní popisovací tabulí. Přidáte mu tak na rozmanitosti a osobitosti.

Kupované adventní kalendáře můžete nahradit vlastnoručně vyrobeným dřevěným.

3. Zvolte správné osvětlení

Bez správného vánočního osvětlení si někteří svátky nedokáží představit. Běžné žárovky ale nejsou nejlepším řešením.

V porovnání s LED osvětlením spotřebují  až o 80 % více energie, a navíc jsou podstatně méně odolné. Osvícení LED je sice oproti žárovkám dražší, z dlouhodobého pohledu se vám ale vyplatí. Nejen, že vám vydrží déle, ale také neobsahují rtuť a neprodukují UV záření.

LEDky jsou dnes běžnou a dostupnou variantou. V poslední době se těší oblibě venkovní vánoční řetězy nabíjené pomocí solárního panelu, které dům osvětlí na několik hodiny i během zimy.

4. Řešte vánoční přání elektronicky

Podle statistik ze Spojeného království skončí v odpadu až 1,5 miliardy vánočních přání za sezónu. Dnes již přitom není problém nahradit papírovou pohlednici za elektronickou. Pomocí internetových aplikací si ji můžete navíc přizpůsobit podle sebe.

Pokud chcete darovat papírové přání členům rodiny, kteří si s technikou nerozumí, vyrobte ho sami z recyklovatelných materiálů. S výběrem těch nejideálnějších vám pomohou v papírnictví.

5. Zabalte dárky s ohledem na přírodu

Mašličky, třpytky, balící papíry. Při balení a  po rozbalování dochází k největšímu hromadění odpadu. Často takového, který nezrecyklujeme.

K prožití ohleduplnějších Vánoc pomůže recyklovatelný balící papír, ale i staré materiály, které by jinak skončily v odpadkovém koši. Hezky i tématicky mohou působit třeba noviny nebo staré notové sešity.

Ještě lepší variantou jsou balení, které využijete opakovaně:

  • krabice,
  • vánočně zdobené dózy a sklenice,
  • látky a látkové pytlíky.

Látkový pytlíček lze považovat za dárek navíc. Je jen na obdarovaném, jak s ním posléze naloží.

Nejen nad balíčky, ale i nad produkty uvažujeme v rámci udržitelnosti. Objednáním šetrné kosmetiky se tak trochu přiblížíte Vánocům v souladu s přírodou.

Předchozí článek Vylepšujeme složení: Noční krém je ještě šetrnější
Další článek Prozrazujeme kompletní složení čisticího mléka

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole