website 5 tipů, jak oživit denní rutinu - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
5 tipů, jak oživit denní rutinu - NAFIGATE Cosmetics

5 tipů, jak oživit denní rutinu

Rutina nám neuškodí. Dává nám pocit jistoty a řádu. Ale i zaběhlý program je dobré čas od času oživit originálním nápadem. Nová činnost rozvíří nudu a nabije vás energií. Vyzkoušejte jeden z našich nápadů a vneste do každodenního režimu trochu originality.

Novým zájmem posílíte chuť do života. Správně zvolený koníček podpoří tělo, ducha i mysl. A nemusí to nutně být velká námaha. Jak si tedy jednoduše ozvláštnit rutinu a přispět ke zdravému životnímu stylu?

1. Hrajte si

Pokud jste hraví, vyzkoušejte bez obav některou z počítačových her. Poproste třeba člena rodiny mladší generace a vyberte si to pravé pro vás.

Pokud mozek pravidelně zapojujeme, posilujeme šedou kůru, která tak lépe odolává nemocem. Hry proto nejsou pouze kratochvílí, ale i prevencí, která:

  • zlepšuje paměť,
  • zrychluje myšlení
  • a zdokonaluje koncentraci.

Internet nabízí desítky bezplatných her, které zabaví a zapojí mozek. A dokonce i v češtině. Vyzkoušejte třeba Slovní Fotbal a poměřte svou slovní zásobu proti náhodným hráčům z celého Česka na stránkách duelovky.cz.

Kdo si hraje, nezlobí – motto, které dávno neplatí jen pro ty nejmenší.

Pokud nemáte chuť zkoušet nové hry, vsaďte na ověřené klasiky. Dejte si partičku šachu proti počítači nebo náhodně vybranému internetovému protivníkovi. Připravíte se tak na hru s vašimi známými.

Tip: Vyzkoušejte počítačové hry s vnoučaty

Vývoj herního průmyslu je překotný a ti nejmladší ho často mají v malíčku. Zeptejte se vašich vnoučat, které hře zrovna propadají a poproste je, aby vám ji ukázali.

Počítačové hry jsou výborným nástrojem ke zlepšení koncentrace, taktizování a plánování. Zároveň vám poslouží jako originální příležitost ke strávení času s vnoučaty.

2. Propusťte uzdu své kreativitě 

Není nic jednoduššího než vytáhnout tužku s papírem, akvarelové barvy nebo pastelky a oprášit své výtvarné dovednosti. Je jen na vás, jestli vyzkoušíte některý z kurzů kreslení a malby, nebo si začnete črtat jen tak pro sebe v pohodlí domova. Příjemná kratochvíle navíc posílí:

  • motorické schopnosti,
  • mozkovou aktivitu,
  • a celkovou koncentraci.

Pokud kreslení není tím pravým pro vás, vyzkoušejte, jak se vede vaší fantazii ve třech rozměrech. Vydejte se na kurz keramiky, nebo si zaskočte pro modelovací hmotu a pusťte se do tvorby v pohodlí domova. 

Zkoušejte, co vás napadne – sošky, hrníčky nebo dekorace na zeď. A pokud se vám na první pokus nezadaří, nezoufejte. Samotný proces modelování totiž podle vědců zabraňuje negativnímu myšlení a ulevuje od stresu.

Skvělým médiem pro vaši kreativitu je také tvorba výstřižkových alb, ve kterém využijete mnoho zkušeností z vlastního života: jednoduše je originálním způsobem zpracujete do jedinečné knihy pomocí fotografií a výstřižků. Ty poté doplníte o dekorace a životní příběhy.

Vodovky, voskovky, pastelky. To vše vám při tvorbě alba přijde vhod.

Tvorba jedinečného alba potěší vás i vaše blízké, se kterými se u vzpomínek můžete zasmát. U celého procesu si pomocí vystřihování, psaní a lepení navíc procvičíte zručnost a osvěžíte si  paměť.

3. Ozvláštněte si péči o pleť

Vaše kosmetická péče má pravděpodobně zajetá pravidla, od kterých nechcete upouštět. Byla by však velká škoda, kdybyste si i kosmetiku čas od času trochu neozvláštnili.

Objevujte třeba nové látky, koukejte po zajímavých inovacích nebo zkoušejte přípravky, které zahrnují neobvyklou aplikaci.

  • Zajímejte se produkty, které pečují o pleť vaší věkové kategorie pomocí účinných látek. Takovou variantou je například řada Skin Recovery pro zralou pleť, která posiluje kožní buňky díky safírovému prášku.
  • Rutinu můžete ozvláštnit i díky pleťovým maskám. Jedním z posledních hitů jsou masky s aktivním uhlím, které čistí póry pokožky. Masku jednoduše naneste na obličej, počkejte než uschne, a poté ji jedním tahem sloupněte.
  • Věda posouvá svět stále kupředu a kosmetika není výjimkou. Vyzkoušejte zmírnit vrásky pod očima maskami Nano Eye Lift, které vypínají pleť pomocí jedinečné nanovlákenné technologie.

S pleťovými maskami může být hodně zábavy. Aplikujte si je navzájem třeba s kamarádkami.

Při vybírání nové kosmetiky si vždy prostudujte i její složení. Podívejte se, jak ho správně číst.

4. Dopřejte si trochu pohybu

Aktivní životní styl je s přibývajícím věkem více a více důležitý. Pravidelná fyzická aktivita pomůže tělu, ale i mysli: 

  • Zrychlí metabolismus a podpoří růst svalové hmoty.
  • Posílí imunitní systém, trávení a zlepší krevní tlak.
  • Zlepšuje spánek a usínání.

Pohyb také podpoří náladu a sebevědomí. Po cvičení se totiž v mozku uvolňují endorfiny, které posilují mozkové buňky a podporují růst krevních cév. Zlepšuje se tak paměť a myšlení.

Abyste příznivé účinky na organismus pocítili, nemusíte zdolávat žádné rekordy. I trocha nenáročného pohybu má příznivé účinky. Lékaři se shodují, že 30 minut chůze denně podpoří krevní oběh a srdeční aktivitu.

Chůzi můžete do dne zařadit mnoha způsoby. Namísto hromadné dopravy se raději projděte, pokud se nemusíte vydávat příliš daleko. Při venčení pejska si třeba prodlužte tradiční kolečko. Máte rádi výzvy? Pořiďte si krokoměr a překonávejte sami sebe. Stojí pár korun a ovládat ho zvládne každý.

Pravidelnou procházkou vyčistíte hlavu a snížíte krevní tlak.

Pokud jste vodní živel, vydejte se na bazén. Plavání zapojuje celé tělo a snižuje riziko zranění. Díky zapojování břišního svalstva se zlepší váš cit pro rovnováhu. Zkuste si dojít na bazén alespoň dvakrát týdně na 30 minut.

Protáhnout a zapojit svalstvo ale můžete i doma. Vyzkoušejte lehkou jógu. Pózy pro začátečníky naleznete třeba v instruktážních knihách nebo videích na internetu. Zkusit můžete i relaxační cvičení, které uvolní svaly, zdokonalí koordinaci a stabilizuje psychiku. Cviky jsou založeny na mentální energii, která s pokročilým věkem roste.

5. Zpestřete si jídelníček

Pokud trávíte dost času v kuchyni, nebojte se experimentovat. Vaření podporuje kreativitu a také bystří všechny smysly.

Vydejte se ve svých kulinářských fantaziích za hranice. Vyzkoušejte například středomořskou kuchyni. Ta podle výzkumu snižuje riziko vzniku srdečních potíží až o 30 %. Vědci dále potvrdili, že středomořská strava:

  • zpomaluje proces stárnutí,
  • posiluje kosti,
  • chrání tělo proti oxidačnímu stresu
  • a slouží jako prevence proti zánětům.

Recepty středomořské kuchyně obvykle zahrnují celozrnné pečivo, zeleninu, ovoce, luštěniny a bílkoviny. Základním stavebním kamenem středomořské kuchyně je ale olivový olej. Přijdete si proto polévkovou lžíci třeba do salátů nebo marinád. 

Během přípravy středomořských plodů si hravě vystačíte s trochou rajčat, sýrem feta, olivovým olejeme a kouskem kvalitního pečiva.

Co je vhodné naopak omezit? Vyhněte se  červenému a zpracovanému masu a alkoholu. Ideální je sklenka červeného vína k obědu, ale více ne.

Jak nabourávate svou rutinu vy? Napište nám na Facebooku.

Předchozí článek Jak balíme šetrnou kosmetiku

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole