website 5 tipů, jak pečovat o pleť na letní dovolené - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
5 tipů, jak pečovat o pleť na letní dovolené

5 tipů, jak pečovat o pleť na letní dovolené

O prázdninách se každý těší k vodě, na výlety a na dobrodružství s kamarády. Nezapomínejte ale chránit svou pleť - připravili jsme pro vás 5 tipů, jak předejít spáleninám nebo jak je řešit. Zjistíte také, jak si užít léto, ačkoliv máte nějakou kožní nemoc.

1) Dbejte na svůj fototyp

Důležitou roli při opalování hraje barva vaší kůže, která je daná množstvím kožního pigmentu melaninu. Podle něj se lidé rozdělují na celkem 6 fototypů, Češi mají nejčastěji fototyp 2 a 3.

Vzhled Reakce na slunce
Fototyp 1 Mimořádně světlá pleť, pihy, světlé či zrzavé vlasy.

Spálí se vždy při pobytu na slunci, kůže červená a nehnědne.

Fototyp 2 Světlá kůže, zřídka pihy, blonďaté či hnědé vlasy, modré, zelené nebo šedé oči.

Vysoké riziko spálení, pokožka červená, někdy hnědne.

Fototyp 3 Světlá až světle hnědá pleť bez pih, tmavě blonďaté nebo hnědé vlasy, šedé nebo hnědé oči.

Dobře se opalují, kůže obvykle hnědne, střední riziko spálení.

Fototyp 4 Světle hnědá až olivová pleť, tmavě hnědé vlasy a tmavé oči.

Opalují se velmi dobře a do hloubky, spálí se zřídka.

Fototyp 5 Tmavá kůže, tmavě hnědé až černé vlasy.

Opaluje se velmi rychle a hodně do hloubky kůže, spálí se velmi vzácně.

Fototyp 6 Velmi tmavá kůže i oči, černé vlasy.

Pleť vždy hnědne, nikdy se nespálí.

Melanin je pro zdraví velmi důležitý. Pohlcuje ultrafialové (UV) záření a mění jej na teplo. Tím brání tvorbě volných radikálů a chrání buňky před poškozením a vznikem nádoru melanomu.

Pokud máte světlou kůži, pečlivě ji chraňte. Čím světlejší pleť, tím častěji se musíte mazat opalovacím krémem. Jestli se chcete opálit a používat krém s nižším SPF, přejděte k němu až po 2 až 3 dnech, kdy se budete mazat krémem s vyšším faktorem.

Díky hodnotě SPF navíc snadno spočítáte, jak dlouho můžete být na slunci bez spálení. Pokud se obvykle spálíte po 20 minutách a natřete se krémem s faktorem 10, jste chránění po dobu 200 minut.  

2) Pozor na první opalování

Člověk si to říká každý rok a stejně na to nakonec zapomene. Až se vydáte poprvé na pláž nebo na první festival, nezapomeňte si přibalit opalovací krém. Podceněná situace snadno zkazí celé volno a odsoudí váš spálený obličej k pobytu ve stínu stromů nebo slunečníků.

Nezapomeňte, že dvojitá vrstva vám nepomůže - pokud na sebe navrstvíte krém s ochranným faktorem 15, neznamená to, že vás chrání SPF 30.

Častou chybou je také špatné aplikování opalovacího krému, který se musí pořádně dostat do kůže. Když se jím natřete, nechte ho alespoň 20 minut vstřebávat, než půjdete do vody. Pozor - ani to vám nezaručí 100% ochranu, proto nátěr po koupání opakujte minimálně na citlivých místech.

Při opalování vás nesmí uchlácholit stín, slunečník ani nebe pod mrakem - i tehdy na vás působí menší dávka UV záření. Slunce bez problémů prostupuje vodou nebo sklem a odráží se například od betonu nebo písku zpět do okolního prostředí - tedy i na vás.

Pokud máte hodně znamínek, pigmentových skvrn či pih, je to pro vás znamení, že je potřeba začít dovolenou s krémy s vyšším ochranným faktorem.

3) Spáleniny řešte co nejrychleji

Jestli se přece jen nevyhnete spáleninám, ošetřete je ihned a správným způsobem. Existuje několik typů spálenin. S některými si poradíte sami, ale s jinými je lepší vyhledat lékaře.

Když na kůži objevíte zarudlá místa, okamžitě odejděte ze slunce. Postiženou pokožku ošetřete zklidňujícím přípravkem a pak natírejte pravidelně několik dní. Na slunce pak choďte jen v oblečení. Kůži můžete opět vystavit slunci až po zahojení - tedy poté, co se sloupe a je opět světlá. Taková pokožka je velmi citlivá, proto ji mažte krémem s vysokým SPF.

Pokud vám na kůži naskáčou ze slunce puchýřky, které svědí a praskají, vyrazte k lékaři. Podobně řešte i spálení, které doprovází vyrážky, teplota a nevolnost. Lékař vám předepíše vhodné masti a léky a stanoví, zda máte kůži chladit obklady.  

4) Máte kožní problémy? Důkladně se na léto připravte

Letní dovolenou u vody si nemusí odpírat ani lidé s atopickým ekzémem, lupénkou a dalšími kožními nemocemi. Obecný návod platný pro všechny ale neexistuje.

Většině pacientů se kožní nemoc u moře nejprve krátkodobě prudce zhorší a pak na nějakou dobu zlepší a stabilizuje. Důvodů je hned několik:

  • při koupání ve slané vodě do sebe kůže vstřebává minerální látky,
  • vysoká vlhkost vzduchu působí proti vysušování kůže,
  • na dovolené se člověk zbaví stresu, který je obvyklou příčinou například ekzému.

Voda a slunce ovšem pokožku opět vysušují, a proto kůži důkladně promazávejte. Vhodný je například pupalkový olej. Doplní kyselinu gama-linolenovou, která kromě kůže působí i na nehty nebo vlasy.

Bohužel - dlouhodobě sůl kožní nemoci neléčí.

Děti často trpí například ekzémem. Jejich pleť je velmi citlivá, a proto musíte vždy myslet na ochranu před spálením.

5) Chraňte kůži zvenku i zevnitř

Určitě jste už někdy slyšeli, že slunce souvisí s vitamínem D. Právě díky slunečním paprskům vzniká tento vitamín v těle, kde

  • napomáhá imunitnímu systému,
  • udržuje správné dělení buněk,
  • umožňuje ukládání vápníku a tím brání vzniku osteoporózy kostí.

Vitamínu D se přezdívá „sluneční vitamín”. Ne nadarmo - jeho nedostatkem totiž trpí lidé, když tráví celé dny v kanceláři, také v zimních měsících nebo pokud mají přirozeně snědou pokožku absorbující málo slunečného záření. Až 90 % vitamínu D se do těla dostává díky slunečnímu záření, které je proto pro lidské zdraví velmi důležité. Pokud strávíte pouhých 15 minut denně na slunci, vytvoří vaše tělo dostatek vitamínu D.

Abyste si mohli slunce užívat po celé léto plnými doušky, dbejte na preventivní ochranu svého těla zvenku i zevnitř.

Jedním z nejlepších přírodních pomocníků je mrkev. Jenže okolo ní panuje spousta mýtů. Především nezapomeňte, že beta karoten z mrkve vás před slunečními paprsky a UV zářením neochrání - na to musíte použít opalovací krém. Beta karoten je však silným antioxidantem, který účinně chrání pokožku před volnými radikály. Znamená to, že působí v hlubších vrstvách kůže, kde napravuje škody napáchané slunečními paprsky. Tak hluboko ale UV záření neproniká, a proto vás beta karoten přes zářením nechrání.

Možná vás také překvapí, že ani nadměrná konzumace mrkve třeba před cestou k moři vás před spálením neochrání. Pokud budete jíst mrkve hodně, mírně se vám zbarví pokožka. Jenže to je způsobené nadměrným ukládáním beta karotenu v organismu, nikoliv aktivnějším pigmentem. Mrkev se před dovolenou i při ní vyplácí jíst, ale nepřikládejte jí jiný význam, než skutečně má.

Nezapomínejte ani na ochranu očí. Podobně jako kůže jsou velmi citlivé na UV záření. Aby slunce vaše oči nepoškodilo, noste sluneční brýle.

Přečtěte si, které další vitamíny pomáhají vaší pleti. A podívejte se také na náš hydratační denní krém, který zanechá i v horkých dnech vaši pokožku vláčnou.

Předchozí článek Jak balíme šetrnou kosmetiku

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole