website Kosmetika a parfemace: zjistěte, kdy se vůni vyhnout - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
Kosmetika a parfemace: zjistěte, kdy se vůni vyhnout

Kosmetika a parfemace: zjistěte, kdy se vůni vyhnout

Ráno se probudíte a těšíte se, jak budete vypadat po večerní aplikaci nového krému. A opravdu – ze zrcadla na vás kouká úplně jiný člověk. Ale něco se nepovedlo!

Opuchlá kůže, zarudnutí, oči jako čárečky. To jsou jen některé příznaky toho, že vašemu tělu neprospívá některá složka kosmetiky. A často bývají problematické přísady, které krému dodávají vůni.

Proč se vlastně parfemace do kosmetiky přidává

Krásně vonět je pro spoustu žen velmi důležité – a proto si pořizují parfémy, které používají i několikrát denně. A automaticky chtějí, aby jim voněl třeba i jejich nový krém nebo sérum.

Jenže vybírat si pečující kosmetiku podle vůně člověku správnou funkci přípravku nezaručí. Roli totiž hraje něco úplně jiného – účinné látky. Jejich výběr, množství a správné použití.

Takže proč krémy voní, když to nezlepšuje jejich funkci?

  • Někdy výrobci potřebují zamaskovat, že některé složky krému páchnou. A vyřeší to jednoduše – do krému přidají vonné látky.
  • Vůně je obchodní trik. Ruku na srdce – rozumíte složení kosmetiky? Mnohdy nejsou napsané v češtině a když už ano, není vysvětlené, proč tyto látky v přípravku jsou. A tak lidé nakupují podle vzhledu obalu a vůně.

Jak vzniká vůně

Příjemné aroma vanilky, květin nebo třeba ovoce – to jsou jen některé oblíbené vůně. Někomu evokují třeba léto u babičky, jiný si představuje bujnou rozkvetlou zahradu. Nejčastěji ale za tím vším stojí látky, které výrobci syntetizují tak, aby byly co nejlevnější. Vonné esence se nelisují z růžových květů ani z ovoce – pouze je napodobují.

Syntetické vůně jsou velmi silné a pronikavé, jenže zároveň mohou ovlivňovat produkci hormonů a patří k výrazným alergenům.

Mysleli jste, že vás alergie mohou potkat jen na jaře, když všechno kvete, anebo když sníte některé typy potravin? Bohužel ne. Alergickou reakci vyvolává i nevhodná kosmetika.

Přírodní parfemace: ano či ne?

Přírodní vonné látky jsou lepší než syntetické parfemace. Ale nepleťte si je s látkami, které jsou tělu vlastní. Citrusové, borovicové či eukaliptové aroma krásně voní a jsou z vyrobené z přírodních výtažků. Jenže ne vždy je naše tělo přijme tak, jak bychom čekali.

Tyto složky totiž nejsou tělu vlastní, a tak i po jejich použití může imunita vyvolat alergickou reakci. Proto se vždycky vyplatí přírodní kosmetiku vyzkoušet nejprve jen na malém kousku kůže. A pokud máte citlivou pleť, sklony k ekzému nebo třeba lupénku, raději se o nejlepší kosmetice poraďte s lékařem.

Přírodní látky pro nás nejsou vždycky to nejlepší. Rostlinné vůně totiž mohou například podporovat alergie.

Látky navíc jsou v kosmetice zbytečné

Při nákupu kosmetiky je důležité si stanovit, co od ní čekáte. Denní či noční krémy obvykle plní tyto funkce:

  • vysoce hydratují pleť a pečují o ni,
  • podporují obnovu buněk,
  • chrání pleť před vnějšími vlivy,
  • vyhlazují vrásky.

Kosmetika bez parfemace je někdy jediným možným řešením. Vůně totiž často nesnesou:

  • těhotné ženy, kterým se z nich dělá nevolno,
  • lidé s velmi citlivou pletí, kterým se kůže snadno podráždí,
  • a alergici, kterým parfemace zhoršují projevy alergie.

Stejně jako přestává chutnat některé jídlo, začínají v těhotenství vadit některé vůně.

O nepřítomnosti takzvaných iritujících látek (tedy těch, které vyvolávají například alergické reakce) informují nápisy na obalech kosmetiky:

  • hypoalergenní
  • či bez parfemace.

Nepříznivé reakce pleti jsou důvodem, proč se v kosmetice NAFIGATE s vůněmi nesetkáte. Bez parfemace je:

Kyselina hyaluronová je navíc látkou tělu vlastní. Každý člověk ji má od narození ve své kůži, kde pomáhá hydratovat a regenerovat po zraněních. Jenže s věkem množství kyseliny klesá a je nutné ji kůži dodávat.

Vždycky si ale dejte práci s nastudováním složení – především pokud patříte do některé z rizikových skupin. Víte, co obsahuje váš denní krém nebo noční krém a proč jsou v něm právě tyto látky?

Další látkou, která často způsobuje podráždění kůže, jsou parabeny. Přečtěte si, proč se do krémů či šamponů přidávají, a jestli se vyplatí jim vyhýbat.

 

Na vaše otázky nejen o složení kosmetiky odpovídáme na našem Facebooku.

Předchozí článek Jak balíme šetrnou kosmetiku

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole