website Micely (nejen) v kosmetice: vše o jejich rozdílech a využití - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
Micely (nejen) v kosmetice: vše o jejich rozdílech a využití - NAFIGATE Cosmetics

Micely (nejen) v kosmetice: vše o jejich rozdílech a využití

Nejdříve pomáhaly jen při čištění domů a bytů. S postupem času ale věda našla způsob, jak vytvořit jejich šetrnější variantu, která dokáže bez podráždění odstranit i makeup z pleti. Dnes už jsou micely v kosmetice stálicí. Podívali jsme se na to, zda jsou vždy tou nejlepší variantou.

Micely jsou kuličky čistících molekul tenzidů, které dokáží zapouzdřit nečistoty a šetrně je odstranit z pokožky. Fungují tak, že nečistoty a mastnotu obklopí, uzavřou a přenesou do roztoku, který z pleti bez zbytečného drhnutí odstraníme.

Funkci micel ovlivňuje struktura tenzidů, které se skládají z hydrofilní a hydrofobní části. Jedna část na sebe naváže nečistoty a druhá je pomůže z pleti odstranit. Tenzidy dokáží také přenášet aktivní látky do pokožky a ovlivnit konzistenci produktu.

Micely se od 70. Let  využívají v čisticích prostředcích nebo změkčovadlech. Ty však obsahují tenzidy syntetického původu, které silně odmašťují, vysušují a dráždí. Proto nejsou vhodné pro pokožku. Micely v kosmetice se používají v mnohem nižších koncentracích, nebo jsou vyráběny z daleko šetrnějších, často přírodních zdrojů, a tak pleť nedráždí.

Micely mohou být naprosto přírodní, například z liposomů ovesného oleje.

Nevýhody micel

I přesto, že se micely mohou jevit jako ideální pomocníci při odličování, mají několik nevýhod. Pokud je jejich původ syntetický, mohou pokožku snadno podráždit. Při dlouhodobém používání mohou dokonce způsobit tvorbu pupínků a popráskání žilek.

Pokud zvolíme micely v oleji, s obyčejným opláchnutím pleti si nevystačíme. Abychom nečistoty z pleti odstranili, budeme potřebovat vatové tampony. A pokud budete chtít pleť očistit důkladně, budete jich potřebovat hned několik. 

Výhody a nevýhody micel pečlivě zvažte a rozhodněte se, zda jsou pro vaši pleť to pravé.

Rozdíl mezi micelární vodou a olejem

Víme už, že se účinky micel mohou lišit podle jejich koncentrace a původu.Účinky však ovlivňuje i báze produktu.

Micelární vody spláchnou nečistoty a makeup ze svrchní vrstvy pokožky. Pokud obsahují micely syntetického původu, mohou pleť zbavit i její přirozené ochranné bariéry. Pokožka je tak ve výsledku vysušená a nechráněná vůči vnějším nepříznivým vlivům.

Micelární olej přitahuje maz, rozpouští nečistoty a umožňuje je snadno setřít vatovým tamponem. Micelární oleje s tenzidy z přírodních zdrojů navíc pokožku nedráždí a zanechávají ji chráněnou. Micelární oleje jsou účinné i pro odstraňování voděodolného make-upu.

Na čištění pleti rozhodně nezapomínejte. Zachováte tako pokožce regenerační schopnosti, jasný vzhled a elasticitu.

Ostatní možnosti

Vždy můžete sáhnout i po odličovacích přípravcích bez micel. Vhodnou variantou je odličovací mléko, které šetrně odstraní nečistoty rozpustné v tucích a pokožku nevysuší. Pleť stačí důkladně promasírovat a poté ji očistit odličovacím tamponem. Proceduru doporučujeme zakončit dočišťovacím tonikem.

Odličovací mléka nicméně často neobsahují dostatečné množství oleje, který je potřebný k důkladnému odstranění líčidel. Účinnější alternativou proto může být Dvoufázový Oličovací Olej, který díky vysokého obsahu látek získaných z rakytníku a kokosového oleje pleť zbaví všech typů make-upu včetně voděodolného.

Finální podobu odličovače jsme nakonec upravili do podoby dvoufázové kapaliny, aby si ji nemusely zákaznice připravovat samy. Je to tak uživatelsky mnohem pohodlnější.
Ladislav Dubánek; Specialista na složení kosmetiky o odličovacím oleji od NAFIGATE Cosmetics
Předchozí článek Nejrychlejší účinek na kosmetickém trhu: představujeme nové sérum s oligopeptidy s 3% kyselinou hyaluronovou
Další článek Nejžhavější kosmetické trendy za rok 2019 (1.díl)

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole