website „Nejdůležitější je čistota a velikost molekul kyseliny hyaluronové,” vysvětluje v rozhovoru farmaceutka Žofie Trpělková - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
„Nejdůležitější je čistota a velikost molekul kyseliny hyaluronové,” vysvětluje v rozhovoru farmaceutka Žofie Trpělková - NAFIGATE Cosmetics

„Nejdůležitější je čistota a velikost molekul kyseliny hyaluronové,” vysvětluje v rozhovoru farmaceutka Žofie Trpělková

Absolventka Farmaceutické fakulty v Hradci Králové Žofie Trpělková zkoumá působení látek v kosmetice a objevuje zahraniční kosmetické trendy. Dva roky se obojímu věnuje v týmu NAFIGATE Cosmetics. V rozhovoru vysvětluje, jak poznat kvalitní kyselinu hyaluronovou i jak blízká si je farmacie a kosmetika.

Žofie, na co se jako farmaceutka díváte, když sama pro sebe kupujete kosmetiku?

Nejvíce mě zajímá, jestli v ní nejsou zbytečné syntetické látky. Řídím se jednoduchým pravidlem: čím méně ingrediencí, tím lépe. Pokud vidím v seznamu parabeny nebo syntetické parfémy, okamžitě vracím přípravek do regálu. Jsem překvapená, kolik světově známých značek parabeny stále používá, i když už jsou překonané a jdou nahradit šetrnějšími konzervanty.

Máte svoji oblíbenou látku, kterou v kosmetice vyhledáváte?

Ano, a není jen jedna. Mám ráda bambucké máslo či rostlinné olejíčky, jako je třeba arganový nebo mandlový olej. Arganový olej přivezla moje sestra z Tunisu, já si o něm něco přečetla a zjistila, že je plný vitamínů, má protizánětlivé účinky a redukuje akné – a potvrdilo se mi to. Navíc je výborný i na vlasy. Mandlový olej je zase úžasně jemný a krásně zklidňuje pokožku. Bambucké máslo mám ráda hlavně v krémech na nohy a rozpraskané paty, protože má vysoce hydratační a regenerační schopnosti. Navíc se svým složením podobá našim vlastním lipidům v kůži.

Bambucké máslo patří k oblíbeným složkám kosmetiky farmaceutky Žofie. Pomáhá jí s rozpraskanou a suchou kůží a zklidňuje podrážděnou pokožku. Najdete ho například v novém očním krému NAFIGATE HydraLift Complex Eye-Cream, kde je bambucké máslo ve složení pod názvem BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER.

Jak studium farmacie změnilo váš pohled na kosmetiku a produkty, které používáte?

Studium farmacie a praxe v lékárně změnila můj pohled nejen na kosmetické produkty, ale i na životní styl. Ve škole jsem se naučila, jak funguje tělo a jak na něj působí léčiva. Je úžasné, co všechno vědci dokázali. Na druhou stranu neumíme s léky zacházet s mírou, žijeme v představách, že na každý problém existuje zázračná pilulka a nestaráme se o to, jak zbytečným nadužíváním léků ničíme vlastní tělo i naši planetu. Díky těmto znalostem jsem se začala zajímat i o stravu, kosmetické produkty nebo třeba čisticí prostředky do domácnosti. Po krátkém čase jsem zjistila, že to jde všechno i jinak, bez umělé chemie.

Studium farmacie inspirovalo Žofii ke zdravému životnímu stylu.

Jak se podle vás propojuje farmacie a kosmetika?

Na první pohled se možná zdají jako dva odlišné obory, ale ve skutečnosti mají spoustu společného. Lékárny jsou plné kosmetických výrobků a spousta lidí tam chodí pro rady, jak správně pečovat o pleť – ptají se, co je nejlepší na vrásky, na akné, co s kruhy pod očima. My farmaceuti známe spoustu ingrediencí používaných v kosmetice a dokážeme si snadno vysvětlit jejich působení v kůži. Také ovládáme principy přípravy krémů či emulzí, tudíž pro nás kosmetický průmysl není vůbec cizí.  

Nejčastější dotazy na Žofii? Týkají se pleti

V čem spočívá vaše práce v NAFIGATE – jak byste ji popsala laikovi?

Především pomáhám s objasněním funkcí jednotlivých ingrediencí všech produktů NAFIGATE, řeším složitější dotazy zákazníků a zkoumám světový kosmetický trh, jeho novinky a trendy, na které NAFIGATE reaguje. Také pomáhám s odborností textů na blogu.

Jaké dotazy zákazníků nejčastěji řešíte?

Často se mě zákazníci ptají, jestli jsou konkrétní výrobky nebo látky vhodné pro pleť trpící atopií či rosaceou, na pleť citlivou nebo s rozšířenými póry.

Která otázka pro vás byla zatím nejnáročnější?

Asi nejvíce mi dala zabrat argumentace složení denního krému. Jedna zákaznice chtěla detailně vysvětlit původ a význam každé ingredience, které se sice na první pohled mohou zdát podle názvu chemické, ale často jsou odvozeny ze zcela přírodních sloučenin a tělu nijak neškodí. Náročné je na tom to, že si nejsem jistá, které termíny mohu při vysvětlování použít. Pro mě jsou to všechno naprosto běžná slova a nedokážu odhadnout, co všechno lidé z jiných odvětvích znají či nikoliv. Snažím se proto vždy volit české a srozumitelné výrazy, ale je to pro mě často oříšek.

NAFIGATE hydratační denní krém s kyselinou hyaluronovou obsahuje například pullulan, octocrylene či hydroxypropyl methylcellulose. Tyhle výrazy umí Žofie popsat tak, aby jim porozuměl i člověk, který není odborníkem na farmacii.

 

Co je podle vás nejdůležitějším přínosem kyseliny hyaluronové v kosmetice NAFIGATE?

Nejdůležitější je její čistota a velikost molekul. NAFIGATE používá více druhů kyseliny hyaluronové a několik velikostí molekul – ty menší jsou vysoce vstřebatelné a účinkují uvnitř v pokožce, kde pomáhají redukovat hloubku vrásek. Větší molekuly se dokážou vstřebat jen částečně, ale zato působí i na povrchu pokožky, kde ji hydratují a zlepšují její vzhled. Navíc je NAFIGATE Kyselina Hyaluronová vysoce čisté a účinné sérum, jelikož obsahuje jen nezbytně nutné pomocné látky. Kyselina hyaluronová je hlavní aktivní látkou ve vysoké koncentraci a nikoliv jen nepatrným doplňkem, jako bývá u některých výrobků. Úžasné jsou nanovlákenné masky, které otevřou póry pokožky a umožní tak kyselině daleko lépe a hlouběji proniknout do pokožky. Účinek je opravdu okamžitý.  

 

Podoční maska Nano Eye Lift se hodí před důležitými událostmi.

Které přípravky vy sama ráda používáte?

Mezi mé nejoblíbenější produkty patří micelární olej a noční krém. Dámy v mé rodině si chválí Anti-Aging Sérum, které z hlediska složení patří i mezi mé favority. Z novinek se mi opravdu líbí oční krém, ale ten jsem zatím nevyzkoušela. Před významnou událostí používám podoční masku Nano Eye Lift, kterou by měla mít každá žena vždy po ruce.

Co vás teď v NAFIGATE nejvíc baví?

Ráda zkoumám světový trh a novinky v kosmetice. Fascinuje mě, že každý den mohu narazit na desítky různých kosmetických společností. Některé jsou lepší a jiné horší, ale od každé se něco dozvím. Nejvíce se mi líbí, že se začíná hodně mluvit o kožní mikroflóře. Stejně jako se v trávicím ústrojí vyskytují bakterie prospěšné pro naše střeva, jsou i na kůži zdravé bakterie. Na trh se dostávají přípravky, které obsahují probiotické kultury anebo přirozenou mikroflóru posilují. Díky tomu je pokožka zdravá a pleť bezproblémová.

Předchozí článek Jak balíme šetrnou kosmetiku

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole