Parabeny: komu opravdu škodí a kdo může být v klidu?

Zpět

BEZ PARABENŮ hlásá hrdá nálepka na šampónu, řasence nebo krému. Možná váháte, jestli vás má vůbec zajímat. Možná je to jen další reklamní trik. Odpověď najdete v článku.

Seznamte se s parabeny

Parabeny jsou konzervanty a slouží k tomu, aby výrobky déle vydržely a neplesnivěly. Kromě kosmetiky se s nimi můžete setkat i v lécích nebo některých potravinách. A to už desítky let. Evropská legislativa ale povoluje pouze čtyři.

Parabeny poznáte podle přípony -paraben a informaci o jejich obsahu najdete na etiketě ve složení výrobku. Čím výše bude paraben uveden, tím ho výrobek obsahuje více. Paraben na poslední místě značí přítomnost v malém množství.

3 důvody pro kosmetiku bez parabenů

Čím dál častěji se však na předních stranách etiket objevuje označení BEZ PARABENŮ. S parabeny se totiž pojí hned 3 velké problémy:

  1. Neexistuje žádný paraben, který by se přirozeně vyskytoval v lidském těle. Jsou to 100% chemické látky.
  2. Látky, které nejsou tělu vlastní, mohou způsobovat alergické reakce.
  3. Chemické látky se složitě rozkládají. Jsou tedy zátěží nejen pro vaši pleť, ale i pro životní prostředí.

V současné době probíhá několik studií, které zkoumají vliv parabenů na lidské zdraví. Výsledky zatím nejsou průkazné, hovoří se nicméně o spojitosti parabenů s rakovinou prsu u žen a klesající plodností u mužů. Parabeny se totiž v těle chovají podobně jako ženský hormon estrogen.

Když si to shrneme, parabeny jsou prokazatelně rizikem pro alergiky a lidi s citlivou pletí. Přestože škodlivost pro ostatní dosud nebyla prokazatelně potvrzená, přírodě parabeny škodí každopádně. Kosmetiku bez parabenů tedy doporučujeme každému.

Jde to i přírodně

Nemusíte se bát, že by vám kosmetika bez parabenů vydržela kratší dobu. Parabeny jsou nejrozšířenější a nejlevnější konzervanty, nikoli jediné. Kromě moderních chemických sloučenin existují i čistě přírodní konzervanty, jako jsou alkohol nebo kyselina salicylová.

Právě posledně jmenovanou kyselinu salicylovou používáme v kosmetice NAFIGATE místo parabenů. Kromě toho, že má kyselina salicylová konzervační účinky, je skvělá i v boji proti akné. Pokud vás tedy kromě vrásek trápí i nevzhledné pupínky, je Hyaluron Essential přesně pro vás.

Trvanlivost jakékoli kosmetiky navíc prodloužíte dodržováním následujících pravidel:

  • Používejte kosmetickou špachtličku, na krémy nesahejte přímo prsty.
  • Kosmetiku skladujte v lednici. V chladu, suchu a temnu se mikroorganismům nedaří.

Více kosmetických rad a tipů najdete na našem Facebooku.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie

Prozrazujeme kompletní složení hydratačního séra s oligopeptidy

Nová generace kyseliny hyaluronové navazuje na svého předchůdce a díky oligopeptidů navrací pokožku do stavu, kdy fungovala dokonale. Přečtěte si, které látky to séru umožňují.

Arganový olej: jeho účinky a kde ho u nás najdete

Olej z jader marockých stromů pomáhá proti vráskám, slunečnímu záření a dalším nepříznivým účinkům, které pleť potkávají. Proto ho najdete hned v několika našich přípravcích. Zjistěte, jakými dalšími způsoby pomáhá v kosmetice.

Radíme, kdy je nejvhodnější doba použít kyselinu hyaluronovou

Hydratace je neodmyslitelnou součástí péče o pleť. Posílení kožní bariéry je jen jednou z výhod pravidelného dodávání vlhkosti. Běžně bychom měli pokožce dopřávat hydrataci dvakrát denně. Existují však případy, ve kterých pleť ocení dávku kyseliny hyaluronové navíc.