Vyzkoušejte kyseliny, které prospívají pleti

Zpět

Určitě si z hodin chemie pamatujete lahvičky s barevnými tekutinami. Byly mezi nimi i nebezpečné žíraviny jako kyselina sírová či dusičná. Jenže existují i kyseliny velmi prospěšné pro člověka.

Známé i méně známé kyseliny se běžně používají v kosmetice a například zmírňují akné nebo vyhlazují vrásky. Podívejte se na přehled těch nejčastěji používaných a zjistěte, jak působí na vaši kůži.

Alfa-hydroxy kyseliny (AHA)

AHA možná znáte i pod názvem ovocná kyselina. Najdete ji v ovoci, ale také třeba v mléku nebo cukrové třtině.

Alfa-hydroxy kyseliny mají spoustu pozitivních účinků. Odstraňují odumřelé buňky z pleti, vypínají ji a stahují póry. Čistí kůži s akné a zbavují ji mazu. Jsou také skvělým pomocníkem proti některým typům pigmentových skvrn.

Pod širší pojem AHA spadá mnoho kyselin, které se obvykle při aplikaci na pleť kombinují. S některými z nich jste se už určitě setkali - a možná nevědomky.

  • Kyselina glykolová - získává se například z třtinového cukru a používá se spíše na mastnější pleť. Působí proti akné a pigmentovým skvrnám a dobře proniká do pokožky.
  • Kyselina citronová - je silný antioxidant a sjednocuje barvu pleti.
  • Kyselina mléčná - vzniká při srážení mléka nebo při kvašení zelí. Působí velmi šetrně a hodí se proto na citlivou pleť.
  • Kyselina mandlová - Má podobné účinky jako kyselina glykolová, je antibakteriální a ideální pro lidi s velmi citlivou pletí.
  • Kyselina vinná - stejně jako ostatní ovocné kyseliny účinně odstraňuje odumřelé buňky z pokožky.
  • Kyselina jablečná - společně s kyselinou vinnou podporují tvorbu kolagenu v pleti a hydratují ji.

Z ovocných kyselin se vyrábějí krémy a také velmi účinné peelingy. Do krémů se obvykle přidávají kyseliny o nízké koncentraci 10-12 %, která většinou není dostatečná. Opravdu účinné jsou ovocné kyseliny v mnohem vyšších koncentracích v řádech několika desítek procent. Ty se většinou používají při chemickém peelingu.

Vysoce koncentrované ovocné kyseliny se ale obvykle k domácímu použití nehodí, protože při neodborné aplikaci mohou nadělat více škody než užitku. Dochází k popálení pokožky nebo zvýšené pigmentaci pleti na místech ošetřených AHA.

Ovoce je plné důležitých kyselin, které pomáhají udržet pleť krásnou.

Kyselina hyaluronová (HA)

Řetězec polysacharidů, který se přirozeně vyskytuje v lidském těle v podobě soli. To je kyselina hyaluronová. V těle ji najdete jako součást:

  • kůže,
  • kloubů
  • i výplně očních bulv.

A je také stále oblíbenější přísadou v kosmetických přípravcích.

Její účinky jsou pro tělo nepostradatelné:

  • HA na sebe dokáže navázat velké množství vody,
  • brání přístupu virů k buňce
  • a podporuje hojení kůže bez jizev tím, že snižuje ukládání kolagenu v postiženém místě.

Právě kvůli těmto účinkům se HA používá nejčastěji v oční medicíně a v kosmetických přípravcích - například v hydratačních krémech a očních sérech.

Kyselina hyaluronová v přípravcích NAFIGATE Cosmetics obsahuje různě velké molekuly. Ty největší zůstávají na povrchu pokožky, kde hydratují a vyživují pokožku. Menší molekuly jsou schopné prostoupit až do dermis neboli druhé vrstvy kůže, kde zajišťují dlouhodobější účinek. 

Proč ale dodávat další HA, když už se v těle nachází? Problém je v tom, že podíl HA časem klesá. Při stárnutí se vysušuje kůže a přestává být pružná. Dodaná kyselina hyaluronová pleť hydratuje a kůži opět vypíná.

Kyselinu hyaluronovou můžete bez obav aplikovat v krému na obličej a do citlivých oblastí okolo očí - podráždění způsobené nadbytkem HA nehrozí. Pokud se obáváte zákroku s injekční jehlou, je pro vás HA v krémech a sérech ideální.

Ke krásně vypnuté pleti bez vrásek pomůže kyselina hayluronová.

Kyselina lipoová

Kyselina lipoová patří ke kyselinám, které se v kosmetice začaly používat až později - byla totiž objevená až v roce 1950. To ale není důvod myslet si, že je pro pokožku méně důležitá.

Kyselina lipoová patří k významným antioxidantům. Znamená to, že neutralizuje volné radikály - látky, které mohou poškozovat tkáňové buňky. Má velký vliv i na správné dýchání pokožky. Zvětšuje totiž zásobu kyslíku v buňkách a tím přispívá k mladistvému vzhledu kůže.

Velmi malé množství kyseliny vzniká v lidském těle, mnohem více jí je například ve špenátu, játrech či kvasnicích.

Kyselinu lipoovou obvykle najdete v krémech pro sušší a zralejší pleť nebo v opalovacích krémech.

Pečete rádi? Až se příště pustíte do kynutého těsta, vzpomeňte si, že máte pod rukama zázračnou kyselinu lipoovou.

Vaší pleti neudělají dobrou službu jen kyseliny. Podívejte se i na vitamíny prospěšné vaší pokožce.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie

Micely (nejen) v kosmetice: vše o jejich rozdílech a využití

Nejprve pomáhaly jen při čištění domů a bytů. S postupem času ale věda našla způsob, jak vytvořit jejich šetrnější variantu, která dokáže bez podráždění odstranit i makeup z pleti. Dnes už jsou micely v kosmetice stálicí. Podívali jsme se na to, zda jsou vždy tou nejlepší variantou.

Nejžhavější kosmetické trendy za rok 2019 (1.díl)

Na jaře jsme se vydali do Paříže, kde se uskutečnila konference In-cosmetics: největší světová událost, která se specializuje na aktivní látky v kosmetice. Během konference jsme se zúčastnili mnoha prezentací a zjistili jsme, které trendy hýbou kosmetickým trhem. Vybrali jsme pro vás 5 nejzajímavějších.

Do čeho balíme šetrnou kosmetiku

Bublinkové fólie, polystyrenové polštářky, nafukovací obaly. Na takovéto výplně jsme určitě všichni zvyklí. Přepravované předměty ochrání. Jejich dopad na planetu ale už tak příznivý není. Na to v NAFIGATE Cosmetics bereme ohled. I k výplňovým materiálům přistupujeme šetrně.