website Akné je nemoc jako každá jiná – a proto je potřeba k němu tak přistupovat. - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
Akné je nemoc jako každá jiná – a proto je potřeba k němu tak přistupovat. Zjistěte, jak vzniká, jak ho léčit a co udělat proto, abyste mu předcházeli

Akné je nemoc jako každá jiná – a proto je potřeba k němu tak přistupovat. Zjistěte, jak vzniká, jak ho léčit a co udělat proto, abyste mu předcházeli

„Neboj, to po dvacítce zmizí.” Už jste to někdy slyšeli? Platí to, pokud je akné způsobené hormonálními změnami v době puberty. Příčin ale může být mnohem více: genetické dispozice, zvýšená produkce mazu či přítomnost bakterií v pórech.

Za akné mohou ucpané póry a bakterie

Akné se může objevit na pleti velmi jednoduše: mazové žlázy, které se vyskytují v kůži, produkují olejovitou hmotu zvanou kožní maz neboli sebum. Ten nezůstává uvnitř pokožky, ale skrze póry ve folikulách se dostává na povrch. Jenže pokud se folikuly zanítí, ucpávají se, maz nemůže ven a bakterie mají prostor pro zakládání ložisek akné.

Proč akné vzniká?

Akné je obvykle spojené s nástupem puberty. U dívek se projevuje už kolem desátého roku, u chlapců přibližně o tři roky později. Mohou za to hormonální změny: hormony androgeny totiž právě v pubertě intenzivně napomáhají tělesným změnám a mají mimo jiné i velký vliv na pleť či kostní tkáň.

Hormony samozřejmě působí na pleť po celý život – výkyvy nastávají třeba v době menstruace či těhotenství.

Akné podporují  kromě bakterií přítomných v pórech i odumřelé buňky, které zůstávají na pleti a znečišťují ji. Bohužel se pleti nevyhýbají ani roztoči. Parazit demodex, který obvykle žije v kožichu psů, se může při oslabení imunity člověka dostat do jeho kůže a tam způsobovat akné.

Akné mohou zapřičinit i některé léky. Vliv na kvalitu pleti mají například barbituráty, které se používají jako sedativa nebo při léčbě epilepsie. Pleť ovlivňují i léčiva obsahující lithium.

Čemu se při akné raději vyhnout

  • Smažené a další nezdravé jídlo – to je naprostý základ. Pokud to s bojem proti akné myslíte vážně, nestravujte se ve fast foodech a dejte vale přeslazeným tyčinkám a oplatkám, které obsahují především cukr a tuk.
  • Mléko, pečivo, cukr nebo kakao – problémy s pletí mohou souviset s trávením. Pokud ve střevech převáží „špatné” bakterie nad těmi „dobrými”, začnou se produkovat toxiny. Ty pak brání vstřebávání látek, které tělo potřebuje získávat z jídla. Navíc se oslabují stěny střev a toxiny pronikají krví do těla. Střevní mikroflóru může narušit kasein obsažený v mléce, lepek či cukr. Proto se vyplatí zkoušet tyto potravin z jídelníčku vynechávat a sledovat reakci své pleti.
  • Nedostatek tekutin – poctivě pijte a nezatěžujte své tělo solí a alkoholem, které vysušují nebo zadržují tekutiny v těle. Vaše pleť bude svěží a hydratovaná, pokud jí dodáte dostatečný přísun tekutin.
  • Stres – snadno se to řekne, ale hůře udělá. Jenže stres ovlivňuje nervovou soustavu a tím působí na mazové žlázy a stimuluje jejich činnost.

Nevzdávejte boj s akné a čistěte

S rozbouřenými hormony toho moc nenaděláte, ovšem rezignovat na péči o pleť by byla velká chyba. O náročných formách akné se musíte poradit s lékařem, ale když se vám jednou za čas objeví na tváři či ramenou pupínek, funguje to nejjednodušší – změňte domácí péči o pleť.

Čistota – půl zdraví. Určitě to pořekadlo znáte. A v případě akné skutečně platí, proto si nezapomínejte čistit pleť, i když není nalíčená. Vyhýbejte se ale pleťovým přípravkům s obsahem alkoholu. Líh totiž pleť hodně vysuší a spustí se obranná reakce: kůže začne produkovat ještě více mazu.


Při potížích s akné pomůže naše tříkroková procedura. 

Při správném odličování dbejte na to, abyste nedrhli pleť nasucho – je vhodné ji navlhčit. Nejprve použijte přípravek na bázi oleje. Rozpustí totiž nečistoty a mastnotu, která se na vaší pleti za celý den utvořila. Pak důkladně ošetřete obličej i dekolt pleťovou nebo micelární vodou, která smyje zbytky nečistot a zbaví vás mastného pleťového mléka.

Jednou za čas se také vyplatí zajít si na hloubkové čištění pleti ke kosmetičce, která využije například ultrazvukovou špachtli a udělá důkladný peeling.

Velkým tématem je vymačkávání pupínků. To je riskantní, protože se nemusí vždy povést. Pak si můžete snadno přivodit ještě horší problémy. Nesprávně vymáčknuté akné totiž způsobuje závažné záněty nebo jizvy.

A nikdy si na obličej nesahejte například v práci nebo venku. Přenášíte si tak na pleť miliony bakterií, které mohou pupínky zhoršit.

Pomozte své pleti zinkem

Kromě čištění a vynechání nevhodných jídel se zaměřte na příjem vitamínů, minerálů a dalších látek, které vám pomohou.

Vaší pleti může prospět například léčivý zinek a vitamíny skupiny B. O dávkování doplňků stravy je lepší se poradit s lékařem, ale pokud chcete vyzkoušet přírodní zdroje, doplňte do svého jídelníčku:

  • dýňová semínka, játra či listovou zeleninu bohatou na zinek,
  • kvasnice, maso a celozrnné obiloviny obsahující vitamíny B.

Na drobné jizvičky po akné se hodí kyselina hyaluronová. Pomůže totiž zacelit pleť a sjednotit ji. Zaručeným esem je také kyselina salicylová, kterou, kromě kyseliny hyaluronové, najdete v naší akné sadě.

 

Víte, jak na akné? Podělte se o svůj tip s ostatními na našem Facebooku.

Předchozí článek Jak balíme šetrnou kosmetiku

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole