website Jak na rozšířené póry - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
Jak na rozšířené póry

Jak na rozšířené póry

Přestože nás může jejich vzhled trápit, funkce drobných otvorů na povrchu pokožky je pro optimální funkci nezbytná. Pórů bychom se proto neměli chtít zbavit. Jejich viditelnost ale ovlivnit dokážeme.

Nejen při bližším pohledu na tvář můžete na povrchu zaznamenat miniaturní otvory. Jde o póry, které umožňují tekutinám i vzduchu pronikat do kůže a zároveň zodpovídají za odvádění mazu a potu. Póry tak mají klíčovou roli v rámci optimální hydratace a zachování příznivého stavu pokožky

Navzdory své nepostradatelné funkci mohou póry představovat vadu na kráse, zejména v případech, kdy se ucpou mazem a nečistotami. Následně se rozšiřují a mění se na pupínky nebo akné.  

Příčina rozšířených pórů 

Vysoká míra tvorby mazu, velikost folikul, ze kterých rostou chloupky, nedostatečná elasticita pokožky… Ke vzhledu pórů přispívá mnoho faktorů. Mezi hlavní patří: 

  • Genetika: Vzhled pórů můžeme jednoduše zdědit, stačí jedna strana a podobný rys můžeme sledovat i na vlastní pokožce. Nejčastěji se tak děje u mastných a kombinovaných typů pleti
  • Pohlaví: Z pohledu biologie se muži potýkají se zvětšenými póry častěji. u žen mohou pak zvětšení ovlivnit hormonální změny.  
  • Slunce: Během vystavování se slunci dochází ke smrštění tkáně a úbytku kolagenu a elastinu. Póry tak mohou působit rozšířenějším dojmem.  
  • Stárnutí: S přibývajícími lety ubývá elasticita pokožky. Povislejší pleť se podepisuje i na vzhledu pórů. 
  • Typ pleti: Rozšířenějším pórům nejčastěji neujdou mastnější typ pokožky. Přebytečný maz se totiž přidává k nečistotám a odumřelým kožním buňkám, které se v pórech usadí, a tak je opticky zvětší.


    Traduje se, že teplá voda póry otevírá, jde však jen o dočasný proces. Velikost pórů trvale neovlivníme.

    Jak tedy na ně

    S genetikou nezamáváme a velikost pórů fyzicky nezměníme. To ale neznamená, že nedokážeme celkový vzhled pokožky zdokonalit. Vše se odvíjí od správné péče o pleť, zejména pak od prvního a nejdůležitějšího kroku – čištění.

    Důkladným čištěním a odlíčením pórům ulevíte od přebytku mazu, potu a odumřelých kožních buněk. Čisté póry budou méně náchylné vůči ucpání. Snížíte tak riziko v jejich proměnu na černé tečky nebo pupínky. 


    Čistěte pleť dvakrát denně šetrným přípravkem bez alkoholu. Vždy se vyhněte drhnutí tváře – pokožku raději osušte lehkým poklepáváním za pomocí čistého ručníku.

    V rámci kosmetiky dále pomůže:

  • Kyselina hyaluronová: Dopřejte pleti pořádnou dávku hydratace. Vysoký obsah vody je pro pokožku nezbytný: pomůže zjemnit její povrch, a přispět tak k dojmu zmenšených pórů.

  • Přípravky s jílem: Jíl absorbuje přebytečný maz z pokožky, proto není na škodu přípravky s jeho obsahem do péče jednou za čas zahrnout. V nejlepším případě volte produkty s kaolinem – šetrným bílým jílem, který pleť nevysuší.
  • Opalovací krém: Předčasné stárnutí způsobené UV paprsky rovněž vede k zvětšení pórů. Každodenní aplikace opalovacího přípravku nebo denního krému s SPF nešvaru zamezí.  
  • Pára: Občasná parní lázeň pomůže vyčistit póry, a viditelně je tak zmenšit. 

 Póry a exfolianty 

Zaneseným pórům pomůže peeling, doporučujeme však jeho šetrnou variantu. Namísto mechanické formy vyzkoušejte kyseliny AHA a BHA – typy exfoliantů, které odstraní odumřelé buňky, a zamezí ucpávání pórů.

Kyseliny AHA jsou vodorozpustné a dokáží odstraňovat odumřelé kožní buňky na povrchu pokožky. Kategorie BHA se rozpouští v tucích, proto zbavuje kůži mazu, který ucpává póry a přispívá k akné.

 

Čemu se vyhnout

Kromě správné kosmetické péče si dejte pozor na zlozvyky, které mohou pórům uškodit: 

  • Dotýkání tváře: Prsty za den posbírají nepřeberné množství nečistot, které se snadno dostanou do pórů, když se obličeje dotýkáme.
  • Špatná strava: Nevyvážený jídelníček s velkým množství cukru, mléka, soli nebo tuku přispívá k tvorbě kožního mazu. Vybalancujte stravu zeleninou, bílkovinami nebo celozrnnými potravinami bez lepku.
  • Mačkání: O pupínky pečujte jen za pomocí kosmetických přípravků poté, co jste pleť důkladně očistili a odlíčili. V jiných případech hrozí zhoršení stavu pokožky. Mačkání pupínků může vést i k zanícení a infekci.

V neposlední řadě se vyhněte i vysokým očekáváním: Nedoufejte v dokonale hebkou pleť bez pórů. Raději přijměte svou přirozenou krásu, třeba i s drobnými nedostatky, které přece jen dotvářejí charakter.

Při řešení rozšířených pórů si hlavně nastavte realistické cíle. Zdokonalit jejich vzhled můžeme zejména úplnými základy –  správnou čisticí procedurou a pravidelnou aplikací opalovacích přípravků.

Předchozí článek Typy pupínků a jak na ně
Další článek AHA, BHA, PHA: který typ kyseliny zvolit?

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole