website Kyselina salicylová: zázrak při potížích s akné - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
Kyselina salicylová: zázrak při potížích s akné - NAFIGATE Cosmetics

Kyselina salicylová: zázrak při potížích s akné

Proniká hluboko do pórů, kde odstraní nečistoty, maz, a tak zbavuje pleť pupínků a černých teček. Pokud se potýkáte s aknózní pletí, kyselina salicylová by měla být první volbou. V článku probíráme, jak oblíbená látka funguje, odkud se bere a na co si dát pozor.   

Kyselinu salicylovou najdeme v přírodě. Pochází z vrbové kůry, která po rozemletí a filtraci získá formu krystalického prášku. Po tomto procesu je připravena plnit účely i ve světě kosmetiky. Na etiketách najdete kyselinu salicylovou pod pojmem salicylic acid.

Jméno napoví, že kyselina salicylová patří mezi salicyláty známé pro svou skvělou schopnost rozpouštět maz. Salicyláty umí pronikat lipidovými vrstvami, a tak se dostávají hluboko do kůže. Hodí se v případech, kdy se pokožka potýká s:

  • akné a jizvičkami,
  • zarudnutím,
  • narušenou strukturou,
  • ale i v případech, kdy chceme odstranit odumřelé kožní buňky pro lepší funkci pleti bez pomoci mechanického peelingu.



Kyselina salicylová není vodorozpustná – rozpouští se v oleji. Dokáže se tak dostat přes mazové žlázy pokožky. A proto dokáže hloubkově čistit póry.

Jak funguje?

Poté, co se kyselina salicylová dostane k pórům, začne eliminovat bakterie, maz a nečisoty. Póry se tak čistí a navrací se jim jejich přirozený vzhled – bez černých teček a s běžnou velikostí. 

Kyselina salicylová se navíc dostává  i mezi buněčné pojivo kůže, kde narušuje jejich vazby, a odstraňuje tak odumřelé kožní buňky. Zabraňuje tak jejich hromadění, které vede k ucpávání pórů a dalším problémům pokožky.

Pro koho je vhodná?

Péči s kyselinou salicylovou doporučujeme zejména mastným, aknózním typům pokožky. Lidé s citlivou pokožkou by naopak měli být opatrní, protože může dojít k rychlejšímu podráždění



Kyselina salicylová je součástí vrbové a březové kůry.

S aplikací je proto nejvhodnější začít postupně, například 1×  týdně, v malém množství a pouze v místech výskytu akné. Většina kosmetických přípravků obsahuje 2% koncentraci kyseliny salicylové. Jde o ideální množství, které by se nemělo překračovat. K vyšší koncentraci přistupte pouze po konzultaci s lékařem

Pokud jsou účinky příznivé, zkuste si dopřát aplikaci častěji. Sušší pleť by se ale měla vždy vyvarovat každodennímu použití. Lidem s extrémně citlivou pletí a ekzémem nedoporučujeme kyselinu salicylovou vůbec

Kde ji najdete?

Účinky kyseliny salicylové jsme spojili s 2 % kyseliny hyaluronové v našem Hyaluron Essential. Může se zdát, že dvě kyseliny jsou pro pleť příliš, ale opak je v tomto případě pravdou. 

Kyselina hyaluronová není kyselinou v pravém slova smyslu. Naopak je k pokožce velmi šetrná a důkladně ji hydratuje. Obě látky se tak skvěle doplňují – během hydratování kyselina salicylová čistí póry bez podráždění.


Sadu pro péči o akné doplňuje šetrný čisticí gel s glycerinem, který pokožce navíc poskytuje lehkou hydrataci.

Kyselinu salicylovou naleznete i v NAFIGATE akné řadě, konkrétně v masce a krému, kde se snoubí s tea tree olejem a bioflavonoidy. Společně pak:

  • čistí póry, 
  • obnovují buňky
  • a zacelují narušenou pleť.

V rozumných dávkách a při konkrétních problémech je kyselina salicylová skvělým společníkem. Podělte se o své zkušenosti při boji s akné na Facebooku nebo v komentářích pod článkem.

Předchozí článek Okamžitá redukce vrásek: jak fungují nanovlákenné podoční masky
Další článek Kožní mikrobiom: jak bakterie pomáhají pokožce

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole