website Maskné: Jak se starat o akné způsobené nošením roušky - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
Maskné: Jak se starat o akné způsobené nošením roušky - NAFIGATE Cosmetics

Maskné: Jak se starat o akné způsobené nošením roušky

Ochrana dýchacích cest před viry je už více než rok každodenní součástí našeho života. Roušky mohou bohužel vést i ke kožním problémům. V článku poradíme, jak maskné chápat a naučíme se, jak tomuto specifickému druhu akné předcházet.

Akné nejčastěji vzniká při ucpání pórů nečistotami a látkami, které produkuje lidské tělo. Patří mezi ně: 

  • kožní maz, 
  • odumřelé kožní buňky 
  • a pot. 

V zanesených pórech se poté zachycují mikroorganismy (Propionibacterium acnes). Pokud uvíznou pod povrchem pokožky, způsobí infekci, zánět, a začnou vytvářet pupínky. Kromě ucpaných pórů k tvorbě akné přispívají také hormony a bakterie. 

Akné může být také „mechanické“, které vzniká častým zakrýváním a třením pokožky. Pokud se tyto procesy opakují, dochází k zánětům, které póry blokují, a tak vytvářejí ideální podmínky pro vznik akné. Podstatnou roli hraje také sražený pot a vlhkost pod zakrytou pokožkou.

Vznik maskné drobnohledem:

Při častém nošení roušky se mění mikroklima v pokožce. Dochází k dehydrataci, rychlejší tvorbě kožního mazu a zvýšení pH pokožky. Tyto faktory podporují množení bakterií Propionibacterium acnes, a tak i reakci imunitního systému vedoucímu k tvorbě zánětů.

Poté dochází k poškození kožní bariéry a narušení rovnováhy bakteriální mikroflóry.

Maskné spadá právě pod mechanický typ akné a propuká na částech obličeje, které zakrývá rouška. Kromě oblasti okolo rtů zde patří: 

  • čelisti
  • tváře
  • nos 
  • a brada. 

 Maskné se nejčastěji dostaví po 6 týdnech pravidelného nošení roušky, kdy také může dojít ke zhoršení již existujícího akné ve stejné oblasti. 


Na co si dát pozor

Vznik maskné podpoří podzim a zima – období, kdy se kůže přirozeně rychleji vysušuje. Tření je na suché pokožce intenzivnější, a dochází tak k rychlejšímu odstranění ochranné vrstvy kožní bariéry. 


Maskné je problémové během chladných dní, ale i v létě, kdy se pod rouškou rychleji hromadí vlhkost.

Stav zhorší také make-up a opalovací krém. Další vrstvy kosmetických produktů na pleti totiž snáze ucpou póry. Své udělá i stres, protože zvýší tvorbu kortizolu, zpomalí imunitu. Hojení akné se proto zpomalí.

 

Během častého nošení roušky navíc dochází k poškození vrstvy z ochranných lipidů, které zabraňují úniku vody a chrání pokožku před toxiny, bakteriemi, viry a ostatními dráždivými látkami. Pokud ochrannou vrstvu častým nošením poškodíme, zvýšíme riziko vzniku chronických problémů, jako je ekzém, růžovka nebo Psoriáza.

Jak Maskné předcházet


Pracujte z domu: Pokud to vaše profese umožní, zvolte home office. Vyhnete se nošení roušky po většinu dne, a tak i mechanickému namáhání pleti.

Roušky pravidelně čistěte a střídejte: po jedné hodině je potřeba ústenku vyprat a vyměnit za čistou. Ochranu obličeje perte šetrným prostředkem, aby případné zbytky v roušce pokožku nedráždily. Opakovanému nošení jednorázových roušek se úplně vyvarujte.


K čištění roušek rychle pomohou i ethanolové dezinfekční spreje.

  • Minimalizujte kosmetickou péči: Ráno a večer pleť šetrně očistěte, poté aplikujte lehký hydratační krém bez parfemace. Make-up zcela vynechte.

  • Komplexnější proceduru nechte na večer: Krémy s retinoidy, kyselinou salicylovou či glykolovou a dalšími látkami proti akné nechávejte na dobu, kdy si pokožka od roušky odpočine. Pod ústenkou jsou účinky intenzivnější, a přípravky by pleť mohly dráždit.

  • Dbejte na materiál ochranných pomůcek: Snažte se volit co nejprodyšnější a nejjemnější materiál, například hedvábí nebo polyesterovou síťovinu.

Po jaké kosmetice při maskné sáhnout

S šetrným čištěním aknózní pokožky pomůže čisticí gel z akné řady bez parfemace a dráždivých konzervačních látek. Hydrataci poskytne Acne cream s bioflavonoidy, které optimalizují složení kožní mikroflóry a regenerují kožní buňky.

Jednou za týden aplikujte hloubkově čisticí Pleťovou akné masku.  Pleť, která se potýká se závažnějšími problémy, navíc večer ocení sérum s kyselinou hyaluronovou.  Nezapomínejte také na rty a dopřejte jim balzám jako prevenci před podrážděním a vysušením.

Potýkáte se s Maskné? Jaké jsou vaše tipy pro boj s vedlejším efektem nošení ústenek? Napište nám na Facebooku.

Předchozí článek Kožní mikrobiom: jak bakterie pomáhají pokožce
Další článek Aplikace krok za krokem: zjistěte, jak dostat z našich balíčků co nejvíce

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole