website Takhle stárne vaše pleť. Pochopte životní cyklus kůže a udržte si mladistvost - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
Takhle stárne vaše pleť. Pochopte životní cyklus kůže a udržte si mladistvost - NAFIGATE Cosmetics

Takhle stárne vaše pleť. Pochopte životní cyklus kůže a udržte si mladistvost

Víte, který lidský orgán je největší? Pokud se rozhodujete mezi játry a žaludkem, možná vás překvapíme – je to kůže! I ta se totiž počítá mezi orgány.

Na rozdíl od vnitřních orgánů si ale snadno všimnete postupujících změn na kůži. Proč se tak razantně mění a co udělat pro krásnou a mladistvou pleť?

Kůže se skládá z několika částí – a každá z nich má svoje vlastní funkce.

  1. Epidermis neboli pokožka se skládá z dalších vrstev. Ty postupně rohovatí a odumírají. Pokožka zajišťuje hydrataci pleti – zadržuje v ní vodu. Na povrchu epidermis je vrstva hydrolipidického filmu, který se skládá z tuků a vody a zajišťuje ochranu pokožky.
  2. Dermis neboli škára obsahuje kolagen a elastin, kterými udržuje pleť napnutou a bez vrásek.
  3. Hypodermis neboli podkoží obsahuje tukové buňky, které tělo izolují a chrání proti nepříznivým teplotám i mechanickému poranění.

Kůže má 3 základní vrstvy. Na obrázku vidíte působení velkých molekul kyseliny hyaluronové na povrchu kůže.

Při stárnutí se v každé vrstvě kůže projevuje pomalejší obnovování buněk:

  1. Pokožka ztrácí přirozený jas a lesk, schopnost zadržovat vodu se zhoršuje. Navíc se zvyšuje míra propustnosti chemických látek.
  2. Ve škáře ubývá kolagenu a elastinu, pleť ztrácí pevnost a pružnost, přibývají vrásky.
  3. V podkoží se s věkem mění rozložení tukových buněk a tvoří se jich méně.
 

Kvalita pleti se postupně mění od narození až do stáří.  

Kojenci mají tenkou pleť

Dítě má od narození stejný počet vrstev jako dospělý člověk – ale i přesto je kojenecká kůže až 5× slabší. Každá vrstva je totiž velmi tenká, takže je kůže velmi citlivá a jemná.

Dětská kůže je náchylná ke spálení, mechanickému poranění i k narušení chemikáliemi. Hydrolipidický ochranný film na povrchu pokožky je velmi slabý.

Protože mají kojenci málo aktivní potní a mazové žlázy, nedovedou dobře regulovat svoji tělesnou teplotu.

 Miminka jsou velmi citlivá na vnější vlivy – proto je důležité je dobře chránit před sluncem i před chemickými látkami, které nejsou tělu vlastní.

 

Nejdříve ve 12 letech je dětská kůže shodná s kůží dospělého – má stejnou strukturu a funkce.

 

Pleť začíná stárnout kolem 25. roku

V době dospívání se pleť potýká se zvýšenou produkcí mazu a s obtížným odlupováním odumřelých buněk (korneocytů).

Další obtížná fáze nastává kolem 25 let. Pleť ovlivňuje genetika, životní prostředí i životní styl a začínají se na ní projevovat první známky stárnutí.

Pleť se kolem 25 let začíná ztenčovat a množství kolagenu klesá – asi o 1 % ročně. Objevují se první drobné mimické vrásky a v kůži ubývá obsah přirozeně se vyskytující kyseliny hyaluronové.

 Jen co se uklidní pleť po pubertě, už nastávají první úbytky kolagenu.

S těhotenstvím nastává v těle hormonální bouře. Kůže může reagovat zvýšením produkce mazu a akné.

Okolo třicítky je na pleti pozorovatelný úbytek vody a snížení pružnosti. Přibližně kolem 35 let končí dokonalé obnovování většiny buněk v těle – a kůže na tom není o nic lépe.  

Se čtyřicítkou přichází suchost a vrásky

Asi od 40 let se výrazně mění kvalita horní vrstvy – epidermis. Buňky se zmenšují a tvoří se čím dál tím méně nových. Kvůli tomu je pleť náchylnější k suchosti, hrubosti a obtíženému hojení.

Ztenčování se týká také dermis a hypodermis. Elastinová vlákna a kolagen ubývají, takže se ztrácí pevnost pleti a prohlubují se vrásky. Pleť kvůli ztrátě pevnosti začíná podléhat gravitační síle.

Mění se i barva pleti. Narůžovělý odstín bledne a kůže je matná. Objevují se první prasklé žilky i malé pigmentové skvrny způsobené rozpadem kožního barviva.

 Kolem čtyřicítky pozorují některé ženy první pigmentové skvrny a změnu odstínu pleti.

 

Věk kolem padesátky je spojený s menopauzou, kdy v těle klesá produkce hormonů. Zhoršují se vlasy, nehty i kvalita kůže – organismus kvůli poklesu hormonů stárne. Elastin a kolagen ubývá v pleti tempem přibližně 5 % ročně

Od 60 let se kůže intenzivně vysušuje

S věkem nezvratně postupuje ztenčování kůže a ubývá buněk. I lipidů je stále méně, takže pleť čelí pokračujícímu vysušování a prohlubování vrásek.

Pleť je opět citlivější na sluneční záření a objevuje se na ní hyperpigmentace neboli stařecké skvrny.

Po sedmdesátce pleť čelí snížení imunitní funkce kůže. Kvůli tomu je náchylnější k infekcím.

 Po sedmdesátce je důležitá hydratace a přísun vitamínů, antioxidantů a kyseliny hyaluronové.

Jak zpomalit stárnutí pleti

Mnoho žen začne přemýšlet o péči až v okamžiku, kdy pozorují změny k horšímu – prohlubující se vrásky, vysušená místa, nehezké skvrny. To ale může oddálit včasná prevence.

Žena po dvacítce by měla dbát na pravidelné ranní i večerní čistění pleti, hydrataci a používání opalovacích krémů. Díky tomu zabraňuje vysoušení pleti a zanášení pórů a oddaluje stárnutí kůže.

Od 25 let je pro pleť stále důležitější noční regenerace a přísun antioxidantů, které bojují proti volným radikálům.

Od 30 let pomohou s vráskami kolem očí podoční masky Nano Eye Lift, které dodají ubývající kyselinu hyaluronovou. Pevnost a pružnost pleti navrací NAFIGATE Kyselina Hyaluronová, působí i v hlubších vrstvách pleti a redukuje vrásky.  

Vitamíny na pleť ocení hlavně zralá pleť. Ta si zaslouží speciální péči, která pokožku vyživí, zregeneruje a zmírní vrásky.

Zajímá vás ještě něco o stárnutí pleti? Zeptejte se nás na Facebooku.  

Předchozí článek Jak balíme šetrnou kosmetiku

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole