website Suchá, nebo dehydratovaná pleť: poznejte rozdíl - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
Suchá, nebo dehydratovaná pleť: poznejte rozdíl

Suchá, nebo dehydratovaná pleť: poznejte rozdíl

Oba termíny se často zaměňují, mohou dokonce sdílet několik příznaků. Významy obou slov se přitom zásadně liší. Naučte se s námi poznávat rozdíly mezi suchou a dehydratovanou pletí. Jen tak každému typu dopřejete to, co skutečně potřebuje.

Slova „suchá“ a „dehydratovaná“ nejsou synonyma. Ve skutečnost odkazují na dvě odlišné kategorie. Slovo „suchá“ označuje typ pokožky, „dehydratovaná“ označuje stav pleti, která potřebuje vodu. 

Suchá pokožka je opakem pleti mastné. Často se projevuje přílišným napnutím, někdy i šupinkami, které vznikají na povrchu. Příznaky se pojí k omezené schopnosti vytvářet dostatek mazu, zejména pak lipidů.

Za dehydratovanou pleť mohou faktory, jako jsou změny počasí, špatná strava či nezdravý životní styl. Náhlé mrazy, příliš tučné jídlo nebo více skleniček alkoholu, to vše dokáže pleť ochudit o vodu, což neprospívá vzhledu pokožky. Typickým příznakem je mdlý vzhled s viditelnějšími jemnými linkami.


Za suchost pokožky nejčastěji mohou hormonální výkyvy a nepříznivá funkce štítné žlázy.

Jak v obou případech pomoci

V případě suché pokožky se musíme zaměřit zejména na přípravky s obsahem přírodních olejů, které posílí kožní bariéru, a tak podpoří její schopnost udržet vlhkost uvnitř kůže. Ujistěte se také, že krémy obsahují ceramidy, které jsou základními stavebními kameny kožní bariéry.


Suchou pleť proto odličujte výhradně čisticím olejem, neduhům všedního dne zabraňte aplikací denního krému a pomocí antioxidačního oleje. Produkty dodají pokožce chybějící maz a dopomohou k příznivé funkci kožní bariéry.

Dehydratovaná pleť vytváří více mazu, aby nedostatek vody vynahradila. Dochází tak ke vzniku akné nebo podráždění.

Dehydratovaná pokožka potřebuje v první řadě vodu. Je proto potřeba volit hydratační produkty a takové, které dokáží vodu přitahovat. V neposlední řadě je potřeba do rutiny zahrnout humektanty, které pomáhají udržet vlhkost uvnitř pokožky.

Pleť s nedostatkem vody proto ocení kyselinu hyaluronovou se schopností vázat až tisícinásobek své váhy. Dvoudenní dávku séra doplňte i lehkým odličovačem s glycerinem a krémy pro denní péči a noční regeneraci.

Čemu se vyhnout

Suché pokožce značně ulevíte, pokud zkrátíte dobu v koupelně. Sprchování či koupel omezte na 10 minut a vařící vodu vyměňte za vlažnou. Posléze se vyhněte drsnému tření ručníkem. Pokožku raději osušte šetrným klepáním, po kterém si dopřejte aplikace hydratačního krému

Suché pokožce můžete rovněž ulevit nošením jemnějších látek. Ideálními materiály jsou hedvábí a bavlna.

Dehydratovaná pokožka ocení, když omezíte nezdravé potraviny, alkohol a kofein. Na pokožce bez dostatku vody se může podepsat i nepravidelný a nedostatečný pitný režim


V obou případech se vyplatí si odpustit peeling a tělové přípravky na bázi alkoholu, které mohou pleť ochudit o vodu a maz. Neopomenutelným pomocníkem v každém případě je také hydratační krém s dostatečnou ochranou proti slunečním paprskům – a to v každém počasí. 



 

Předchozí článek Sprcha, nebo koupel? Lepší varianta pro pleť
Další článek Ceramidy: přirozená ochrana pokožky

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole