website Jak se vyznat ve složení kosmetických přípravků - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
Jak se vyznat ve složení kosmetických přípravků - NAFIGATE Cosmetics

Jak se vyznat ve složení kosmetických přípravků

Při výběru nové kosmetiky si možná s popisky na přední straně občas nevystačíte a chcete se o účinnosti ujistit prověřením obsahu. Jenže složení uvádí výrobci v latině a není snadné porozumět všem názvům. A pokud už víte, co názvy látek znamenají, chybí na obalu uvedené množství.  Poradíme vám, jak se ve složení kosmetiky vyznat.

Výrobci musí uvádět seznam všech použitých látek produktu přímo na etiketě, kde je najdete pod názvem ingredients

Problém nastává v případě, kdy chceme vědět, jaký podíl látky produkt obsahuje. Existují naštěstí pravidla, která nám s orientací v obsahu přípravků pomohou.

Na pořadí záleží

Výrobci kosmetiky se řídí stejným pravidlem – seznam látek musí začínat ingrediencemi, které jsou v přípravku zastoupeny nejvíce.

Na prvním místě obvykle uvidíte vodu. Ta látky rozpouští a slouží jako prostředek, který je do pokožky doručuje. Obvykle tvoří největší podíl produktu.

Voda může tvořit až 95 % z celkového podílu kosmetického přípravku. Mimo funkci doručování látek se také podílí na zjemnění pokožky.

Další v pořadí jsou aktivní látky. Jde o druh složek, které pleti přímo prospívají. O jejich účincích se můžete obvykle dočíst na přední straně etikety. Obecně platí, že látky na prvních řádcích tvoří největší podíl produktu, a proto by měly být zodpovědné za slibované účinky.

Výrobci kosmetiky jsou povinni uvádět látky v produktech podle obsahu jejich podílu do jednoho procenta. Látky v nižších koncentracích mohou být v obsahu látek řazeny libovolně.

Pokud se díváte například po produktu pro hydrataci, ujistěte se, že látky, které doručují vodu do pokožky, obsazují první příčky složení. Pokud budou níže, může to znamenat, že kosmetika nebude účinnná

Ostatní látky a konzervanty

Na nižších řádcích obsahu obvykle naleznete látky, o kterých se prodejci na přední straně nezmiňují. To ale neznamená, že jsou v přípravku navíc. Mohou například podporovat funkci ostatních složek nebo zajišťovat bezpečnost produktu. Patří zde látky, které

  • zajišťují stabilitu přípravku a udržují jeho konzistenci,
  • usnadňují průnik aktivních látek skrze kožní bariéru,
  • dodávají přípravku aroma a barvu
  • nebo drží recepturu pohromadě, aby pokožka při každém nanesení obdržela rovnoměrný podíl aktivních látek.

V některých případech může přípravek obsahovat látky, které prospívají pleti i při velmi nízkých koncentracích. Mezi ty patří například peptidy, které podporují tvorbu kolagenu v pleti.

Na bezpečnost kosmetiky dohlíží Evropská unie

Od roku 2013 platí nařízení stanovené Evropskou komisí, kterým se musí řídit každý výrobce kosmetiky, pokud chce uvést své přípravky na trh.

Evropská unie dohlíží na to, aby se zákazníkům do rukou dostala pouze prověřená a bezpečná kosmetika. Výrobci musí například používat jen ověřené látky v daném poměru, vyrábět kosmetiku v čistém a profesionálním prostředí a hlídat si, aby hesla a slogany na etiketách zákazníkům nelhaly.

Komise stejně přísně dohlíží i na konzervanty. Proto vytvořila aktualizovaný seznam bezpečných konzervačních látek, které výrobci mohou do výrobků přidávat.

Evropská komise v roce 2013 také zakázala testování kosmetických látek na zvířatech. Můžete si tak být jisti, že kosmetika, která se vám dostala do rukou legální cestou, nikomu neublížila.

Jak na cizí názvy

Složení kosmetických přípravků musí uvádět originální názvy všech obsažených látek. Se složkami jako je třeba glycerin si poradíme. Účinek většiny látek ale bez farmaceutického, kosmetického nebo chemického vzdělání neodhadneme.

Proto jsme se rozhodli vysvětlovat kompletní složení našich produktů na blogu. Ve článcích začínáme látkami, které mají v produktu větší zastoupení. Funkci ostatních látek prozrazujeme vždy na konci článku v tabulce.

Odkaz na článek o kompletním složení přípravku naleznete na produktové stránce pod kompletním složením.

Řídíte se při koupi nové kosmetiky složením produktu nebo spoláháte na slibované účinky? Napište nám na Facebooku.

Předchozí článek Jak balíme šetrnou kosmetiku

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole