website 5 důvodů, proč používat kosmetiku bez parfemace a parabenů - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
5 důvodů, proč používat kosmetiku bez parfemace a parabenů - NAFIGATE Cosmetics

5 důvodů, proč používat kosmetiku bez parfemace a parabenů

Bezradnost – tak by se nejstručněji dal charakterizovat pocit mnoha žen při výběru nové kosmetiky. Pokud při pohledu na etiketu tápete a rozhodujete se podle toho, jestli vám přípravek voní, inspirujte se našimi 5 tipy, které se týkají výběru kosmetiky. Ideálně bez parfemace a parabenů.  

1) Alergici mají vůně a parabeny zapovězené

Kontaktní dermatitida. Pokud jsou vám tato slova známá z ordinace kožního lékaře, parfemaci nebo parabenům se už pravděpodobně vyhýbáte. Při kontaktní dermatitidě kůže zčervená a svědí, objevují se na ní puchýřky a ekzém. Jednou z příčin je alergická reakce na parfemaci či parabeny obsažené v kosmetice. Alergická reakce na vůně a parabeny se netýká jen lidí, které už trápí nějaké alergie. Objevuje se kdykoliv během dětství nebo dospělosti a spouští ji například:

  • působení slunečního záření na kůži ošetřenou krémem s parfemací,
  • časté používání kosmetiky s parabeny
  • nebo setkání kůže s novou látkou obsaženou v parfemaci.

 

Kromě chemicky vyrobených vůní existují i přírodní – jenže ani ty nejsou vždy zárukou úspěchu. Alergie totiž může vzniknout na oba typy parfemace. Proto jsou pro alergiky a osoby s citlivou pletí jistotou neparfémované krémy nebo krémy s velmi slabou přírodní vůní. U přírodních parfemací záleží na jejich množství v produktu – v malé míře jsou k pokožce šetrné. Poznáte to podle toho, že je vůně uvedená až mezi posledními položkami ve složení produktu. Čím je látky v krému nebo třeba séru více, tím výš je umístěná ve složení.

Ani přírodní látky nejsou zárukou, že se vyhnete alergii.

2) Miminkům parfemace nevoní

Po přípravcích bez parfemace se ženy obvykle začnou shánět v době těhotenství. Je to z jednoduchého důvodu: po narození se miminko orientuje podle nosu a silně vnímá vůni své maminky.

Čich je totiž smysl, který miminko ovládá už před porodem. Zvyká si na máminu vůni a po porodu maminku díky čichu poznává.

Proto ženy před porodem upouští od parfémů i navoněné kosmetiky a nechávají miminko vnímat svou přirozenou vůni.

Kromě toho některé maminky trápí podobný problém jako těhotenské nechutenství – své milované vůně najednou nemůžou ani cítit a dokonce se jim z nich zvedá žaludek.

Miminka potřebují vnímat vůni svých rodičů – pomocí čichu se totiž orientují.

3) Vůně je v pečující kosmetice složka navíc

Od očního krému čekáte regeneraci očního okolí, od CC krému zase sjednocení tónu pleti. Nic z toho ale nezajišťuje parfemace. Každý pečující přípravek totiž obsahuje účinné a pomocné látky.

  • Účinné látky zajišťují, že přípravek splní to, co slibuje. Například v krémech NAFIGATE je jednou z účinných látek kyselina hyaluronová. Ta na sebe váže velké množství vody, intenzivně hydratuje pleť a vyhlazuje vrásky.
  • Pomocné látky pomáhají účinným látkám proniknout do pleti nebo konzervují krém.
  • Další látky, které nemají vliv na funkci přípravku, pleť zbytečně zatěžují. Patří k nim i parfemace – krém není parfém, a proto jej nevybírejte podle vůně, ale podle účinných látek.
 

Vůni zajišťuje parfém, od krému či séra chtějte jiné účinky.

4) Parabeny se nemohou zbavit své špatné pověsti

Nelze jim upřít velkou výhodu: parabeny zabraňují množení bakterií a kosmetiku velmi dobře konzervují. A proto na ně tak často narazíte ve složení:

  • krémů,
  • šamponů,
  • odličovacích mlék,
  • pleťových vod
  • či sprchových gelů.

  Jenže nikdo přesně neví, jak na člověka působí a jak moc jsou toxické. Parabeny používané v průmyslu jsou totiž syntetické látky, které se v lidské těle přirozeně nevyskytují a dostávají se do něj přes pokožku nebo ústy. A tak je dobré to s nimi zbytečně nepřehánět.

V těle parabeny působí podobně jako ženské hormony estrogeny a mohou proto narušovat hormonální systém. Neznamená to ale, že byste měli okamžitě běžet do koupelny a s lupou v ruce objevit a vyhodit všechny přípravky obsahující parabeny. Většina testů je totiž založená na podstatně vyšších koncentracích než ty, které se do těla ve skutečnosti dostanou. I jejich estrogenní aktivita je mnohonásobně nižší než u klasického hormonu estradiolu.

Některé studie dávají parabeny do souvislosti s rakovinou prsu, ale to zatím není jednoznačně potvrzené. Není totiž jasné, jaká koncentrace parabenů se nachází ve zdravých tkáních a jestli se koncentrace nalezené v souvislosti s rakovinou dostaly do těla z kosmetických přípravků či odjinud.

Navíc může mít vyšší množství parabenů vliv i na mužskou neplodnost.

V kosmetice nejčastěji najdete:

  • methylparaben,
  • propylparaben
  • a butylparaben.
 

Každý typ parabenu má jiné vlastnosti – například butylparaben má největší molekulu a do kosmetiky ho stačí jen trochu, protože má silný konzervační účinek. Jenomže zároveň nejvíce napodobuje činnost estrogenů.

Parabeny najdete skoro všude – v kosmetických přípravcích, aviváži i v čisticích prostředcích.

5) Parabeny i parfemace narušují životní prostředí

Chemické látky se snadno dostanou do odpadních vod. O dost složitější je potom vodu vyčistit a všech nevhodných látek ji zbavit. Takovými látkami jsou i parabeny a parfemace, které se z vody čistí velmi obtížně. Zbytky, které zůstávají ve vodě, potom negativně působí na ryby žijící ve vodě i na lidi, kteří ji pijí.   Přečtěte si i naše další články o parabenech a parfemaci v kosmetice. Vaše otázky rádi zodpovíme na Facebooku.

Předchozí článek Jak balíme šetrnou kosmetiku

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole