website 6 rad, jak se vyhnout plesovým faux pas - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
6 rad, jak se vyhnout plesovým faux pas

6 rad, jak se vyhnout plesovým faux pas

Od Tří králů až po Popeleční středu, v období plesů a zábav, ukažte eleganci a styl. Abyste na plese zazářila, pečujte o pleť preventivně a vyhněte se chybám v líčení i módě.  

1. Zvolte šaty podle předepsaného dress codu

Míříte-li na ples organizace, ples školy či městské části, řiďte si při výběru šatů pozvánkou. Pokud dress code neznáte, dodržujte společenská pravidla a oblékněte:

  • šaty na zem, minimálně však v délce pod kolena,
  • lodičky na tenkém podpatku s uzavřenou špičkou,
  • psaníčko,
  • lehký šál přes ramena nebo krátký kožíšek,
  • decentní šperky.

  Při výběru šatů zdůrazněte ty partie, které si to zaslouží. Štíhlé paže ukažte v šatech bez ramínek, naopak na větší bříško neupozorňujte třpytkami nebo řasením. Pokud vás příroda obdařila, pozor si dejte i na velké výstřihy – příliš odhalený dekolt neodpovídá pravidlům etikety.

K róbě vyberte i vhodné lodičky. Zaměřte se na podpatek – ideální je ten o výšce kolem 4 centimetrů. Obujete-li botu se 7centimetrovým a vyšším podpatkem, 76 % váhy těla bude tlačit na špičku nohy a spolu s dlouhým stáním a tancem si tak snadno zaděláte na oteklé kotníky. Boty si však na plese nikdy nezouvejte a už vůbec netančete bez bot.

Místo velké kabelky vezměte jen psaníčko, které můžete (ale nemusíte) sladit s barvou bot. K šatům se hodí i dlouhé rukavičky ve stejné barvě a nikdy nezapomeňte na punčochy – dáma do společnosti nikdy nechodí s odhalenýma nohama.

Obléct na ples krátké šaty a obout boty s otevřenou špičkou nebo páskové sandálky je společenské faux pas.

Šperky volte podle barvy šatů a držte se jednoduchého pravidla: ke studeným odstínům vezměte stříbro, k teplým zlato. K černé a jiným neutrálním barvám se hodí obojí, nikdy ale oba kovy nekombinujte. Chcete-li se vyhnout trapasu, nikde nenasazujte hodinky – ty na ples můžou nosit jen pánové.  

2. Upravte vlasy, ať už mají jakoukoliv délku

I úprava vlasů se řídí etiketou. Máte-li delší vlasy, měla byste je vyčesat do elegantního drdolu. Krátké vlasy ozdobte tiárou nebo doplňky ladícími se šperky.

V drdolu vyniknou i ty šedé vlasy, které normálně nevidíte.

Dejte si pozor na zdánlivé maličkosti:

  • Zkontrolujte šediny, ve vyčesaných vlasech zvlášť vyniknou.
  • Nebarvěte si vlasy před plesem. Nemusíte trefit odstín a na kůži vám mohou zbýt barevné skrvny.
  • Používáte-li suchý šampon nebo jiné stylingové přípravky, ověřte si, že se nedrolí. Na tmavých šatech pak takové zbytky vypadají jako lupy, což je z pohledu etikety nepřípustné.
  • Ačkoliv se účesy lépe češou z nemytých vlasů, dejte pozor, ať je nemáte mastné.
  • Účes zpevněte, ale s lakem na vlasy to nepřehánějte, ať neskončíte s pevnou vlasovou helmou.
  • Vyhněte se laciným vlasovým doplňkům. Nemusíte mít pravé perly, ale ani plastové čelenky.

3. V líčení se držte hesla „méně je více“

Buď oči nebo rty, nikde ne obojí. Držte se základní kosmetické poučky a zvýrazněte jen jednu z obličejových partií. Neznamená to, že tu druhou necháte bez líčení, dbejte ale na to, aby opticky vynikla jen jedna. Faux pas se vám totiž nevyhne, ani pokud na ples přijdete s příliš extravagantním líčením.

S péčí o pleť začněte několik dní před plesem. Dva dny předem si dopřejte pleťovou masku a pokračujte redukcí kruhů pod očima a opuchlých očí. Třeba pomocí podoční masky Nano Eye Lift, která do 48 hodin vyhladí a rozzáří oční okolí.

Chodíte-li na kosmetiku, poptejte u své kosmetičky jemný enzymatický peeling, který (na rozdíl od toho běžného) šetrně odstraňuje odumřelé buňky pokožky a regeneruje pleť díky bioaktivním enzymatickým látkám. Ty pleť nedráždí ani mechanicky nepoškozují a před plesem tak budete mít jistotu krásné pleti. Té pomůže i důkladná hydratace – hodně proto pijte a pleť vyživujte krémem.

Když to s líčením přeženete, neporušíte sice pravidla společenského chování, ale i tak se možná stanete (nechtěným) středem pozornosti.

U slavnostního líčení si můžete dovolit výraznější barvy, třpytky a lesk. Aby vám líčení vydrželo celý večer, použijte podkladovou bázi pod make-up i na oční víčka, díky tomu make-up nezvýrazní vrásky a líčení se nebude drolit a rozmazávat. Pleť můžete rozzářit rozjasňovačem nebo CC krémem. Pravidla etikety dámám ukládají, aby vypadaly elegantně, proto si líčení nebojte na toaletách lehce upravit i v průběhu večera.  

4. Dbejte na detaily

K dokonalému plesovému vzhledu patří i upravené nehty, oholené chloupky a zářivá pleť. Jakékoliv pochybení na vzhledu nejen zkazí celkový dojem, ale také negativně zaujme ostatní účastníky plesu. Vše zvládnete večer před akcí, kdy si:

  • upravte a nalakujte nehty,
  • ve sprše oholte chloupky,
  • tělo natřete hydratujícím krémem.

Nenechávejte tyto tři body na poslední chvíli. Lak na nehty si ve spěchu rozmažete, kůže je po holení podrážděná a krémem si můžete zamastit šaty.

Barvu nehtů slaďte s šaty. Pokud nejste zvyklá, nemusíte mít dlouhé nehty – stačí, když je pečlivě upravíte.

5. Osvěžte si etiketu

Vypadáte-li jako dáma, chovejte se tak. Dbejte s partnerem na to, aby:

  • při seznamování podávala první ruku společensky významnější dáma směrem k méně významnější dámě a poté jejímu partnerovi. Pokud se pánové uchýlí k „ruku-líbám“, jejich ústa se ruky dámy nikdy nedotknou.
  • jste tančili až po oficiálním zahájení plesu. První tanec patří partnerce, při ostatních může muž vyzvat i ostatní dámy.
  • u stolu vždy seděli na střídačku dáma a pán.
  • jste jídlo z rautu vždy nabrali na talířek a konzumovali až u stolu. Pokud kousek jídla spadne na zem, nikdy ho sami neuklízejte. Nenápadně ho zakopněte někam, kde není vidět, nebo ho nechte odklidit číšníka.
  • jste nikdy hlasitě neupozorňovali na společenské nehody ostatních, je to velmi netaktní.
  • pán po celou dobu plesu zajišťoval dámě veškerý servis, ať už to znamená podržení dveří nebo dolití vína.

6. Šetřete s alkoholem, pleť vám poděkuje

Nejčastějším společenským faux pas je přemíra alkoholu. Na každou sklenici alkoholu vypijte sklenici vody. A pokud cítíte, že jste přebrala, nevydávejte se na taneční parket. Vyhnete se zraněním i trapasu.

Alkohol pleť dehydratuje a snižuje v ní množství vitamínu A. Ještě než ulehnete po plese do postele, pečlivě pleť odličte a hydratujte sérem s kyselinou hyaluronovou a nočním krémem. Hlavu si podložte polštářem navíc, ať se vám ve tváři nehromadí voda a druhý den si dopřejte detoxikační bylinkový čaj, ať tělu odlehčíte.

Den po plese začněte energetickou bombou, která hydratuje pleť zevnitř.

Po večeru na plese si naplánujte odpočinkový den, kdy dáte tělu i pleti šanci, aby se vzpamatovaly. Odpočívat můžete třeba při jedné z aktivit, které přispějí k fyzické i psychické pohodě.

Předchozí článek Jak balíme šetrnou kosmetiku

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole