Vítejte na novém e-shopu NAFIGATE. Pokud jste registrovaní, obnovte si prosím vaše heslo přes Zapomenuté heslo.

„Není micela jako micela. Micelární oleje a micelární vody se výrazně liší,” vysvětluje specialista na složení kosmetiky Ladislav Dubánek

Výzkumu a vývoji špičkové kosmetiky se Ladislav Dubánek věnuje už 17 let. Zatímco běžný smrtelník vidí na etiketě jen změť nepřehledných latinských názvů, on má hned jasno o jednotlivých látkách, jejich společném působení i možných rizikách.

Inspiraci a nejnovější poznatky získává na světových kongresech i ve vlastní laboratoři. Jen málokdo u nás rozumí složení kosmetiky tak, jako on. V rozhovoru vysvětlil, jak je to s micelárními oleji.

Co jsou to vlastně micely?

Pro zjednodušení si je můžeme představit jako sběrače nečistot, ale navíc pomáhají transportovat aktivní látky a ovlivňují konzistenci výrobku.

Jak tyto sběrače nečistot fungují?

Jsou schopné mastnotu a špínu z pleti obklopit, uzavřít a přenést do roztoku. V našem případě do oleje. Velice šetrným způsobem tak čistí pleť i bez drhnutí nebo agresivní chemie.

Čím se liší micelární voda od micelárního oleje?

Není micela jako micela. Ty v micelárních vodách mají většinou podobu syntetických tenzidů. To jsou molekuly s jedním lipofilním a druhým hydrofilním koncem, které nejsou pro pokožku zrovna příznivé.

Jaký mají vliv na pleť?

Odstraní nejenom make-up, ale také odmastí zbývající ochrannou bariéru. Voda je pro pokožku důležitá, ale voděodolný make-up s ní neodstraníte. A přidávat do vody tenzidy jen proto, abychom mohli odstranit make-up, je pro pokožku zbytečná zátěž. Navíc přípravky často nefungují, pokud s nimi pleť silou nedrhnete.

A jak se užívání na pokožce projeví?

Pleti takové zacházení ubližuje. Kvůli odmaštění se více vysušuje, je podrážděná a se všemi nepříznivými vlivy okolí se potýká obtížněji.

Z čeho jsou tedy micely v NAFIGATE dvoufázovém micelárním oleji?

Z přirozeně se vyskytujících liposomů z ovesného oleje. Takže žádná syntetika.

Má olej oproti vodě nějaké další výhody?

Rozhodně. V první řadě olejové složky pomáhají šetrně odstraňovat voděodolný make-up. Navíc ovesný olej bojuje proti vráskám, dodává pleti potřebné látky a usnadňuje jejich přenos.

A co odličovací mléka?

Ty jsou co do dráždivosti většinou o poznání lepší než vody, protože mléka už nějaké množství olejových složek obsahují. Platí však, že čím více oleje přípravek obsahuje, tím je odstranění líčidel a nečistot snadnější.

Jak a kdy se dráždivé tenzidy do světa kosmetiky dostaly?

V 70. letech byly tenzidy, neboli saponáty, velmi oblíbené. Nejprve se využívaly v bytové chemii, ale brzy si našly cestu i do kosmetiky. Původně se získávaly z ropných zdrojů, od 90. let je umíme vyrábět i z palmového či kokosového oleje. V posledních letech se hojně uplatňují i tenzidy připravené i z olivového oleje, cukrové třtiny nebo kukuřice.

Na základě čeho mohly vzniknout negativní reakce uživatelek micelárních vod?

Právě kvůli tenzidům. Snad každý si někdy nedopatřením vodou se saponátem podráždil oči nebo vysušil pokožku. Ať už při mytí nádobí, rukou nebo při koupeli. A micelární vody tyto saponáty, byť v mnohem menší koncentraci, obsahují.

Jak dlouho probíhalo testování micelárního oleje?

Od prvního návrhu po finální produkt uběhlo necelých 5 měsíců. Jako všechny NAFIGATE výrobky, i dvoufázový micelární olej zkoušel celý tým a některé ze zákaznic.

Všechny přípravky vždy zkouší NAFIGATE tým, aby zjistil, zda všem vyhovují a jestli na nich jde ještě něco vylepšit.

Udělali jste na základě osobního testování nějaké větší úpravy?

Finální podobu odličovače jsme nakonec upravili do podoby dvoufázové kapaliny, aby si ji nemusely zákaznice připravovat samy. Je to tak uživatelsky mnohem pohodlnější.

Všechny přípravky na sobě sami testujeme a vyrábíme je v České republice, takže jejich složení máme pevně ve svých rukou. Už jsme vám představili jednotlivé složky

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz