website Pleť a léto | 6 tipů pro horké dny s krásnou pletí - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
Pleť a léto | 6 tipů pro horké dny s krásnou pletí

Pleť a léto | 6 tipů pro horké dny s krásnou pletí

Ačkoliv teploměr koketuje s tropickými hodnotami už od konce května, skutečný začátek léta odstartoval až dnes - 21. června. Vyšší teploty pro nás znamenají nejen letní radovánky, ale také více pocení a intenzivnější vystavení pokožky sluníčku.

Podíváme se, jak léto vaší pleti zpříjemnit.

1. Opalujte se zdravě

Každé léto si opakujeme, že letos už se nespálíme. Jenže jakmile oblékneme plavky a zatoužíme po bronzovém nádechu kůže, jsou všechna dobrá předsevzetí ta tam.

Ve vrchní vrstvě kůže (epidermis) jsou buňky melanocyty, které jsou zodpovědné za odstín pleti po opálení. Při kontaktu se slunečním UV zářením totiž produkují kožní barvivo melanin.

Pokud pleť neošetříme opalovacím krémem, buňky se rychle vyčerpají a poškodí.

Tělo začne dodávat postiženému místu více živin - cévky přivádějící krev s živinami se rozšíří a zvýší se průtok krve. Postižené místo je tak zarudlé a citlivé. Kůže ztrácí elasticitu a loupe se. Nepružná pokožka je následně mnohem náchylnější ke vzniku vrásek.

Pamatujte proto na bezpečné opalování, kůži vždy chraňte opalovací emulzí a nenechte se nachytat na některé z mýtů o opalovaní:

  • Jakmile máte „základ”, už se nespálíte - to není pravda.
  • Pod slunečníkem jste před škodlivými paprsky v bezpečí - není to tak, UV paprsky pronikají i přes látku, vodu nebo sklo.
  • Stačí se namazat ráno - ne, především, pokud se koupete nebo hodně potíte, přetřete krémem alespoň citlivá místa i každé 2 hodiny.
  • „Jdu dohněda”, spáleniny na mě nemají vliv - melanocyty si veškerá poškození pamatují a trvalé poškozování buněk může vést až k rakovině kůže.
  • Musím se opalovat, protože potřebuji vitamín D - ano, ten sice ze sluníčka získáte, ale stačí velice krátká expozice - například deset minut třikrát týdne.

Po opalování dopřejte své pokožce dostatečnou regeneraci, přísun vitamínů a antioxidantů.

Ačkoliv používáte voděodolný krém, po koupání se znovu namažte.

2. Dopřejte si smoothie ze sezónních potravin

Smoothie, tedy rozmixované ovoce nebo zelenina s mlékem či vodou, je ideální způsob, jak doplňovat v létě tekutiny. Navíc vás skvěle zasytí. Využijte nejplodnější období a sáhněte po sezónním ovoci, které pomůže vaší pleti:

  • Meruňky zlepšují krvetvorbu, podporují obnovu buněk, díky obsahu vit B5 urychlují hojení spálené kůže
  • Meloun pomáhá léčit ekzém, reguluje hormony a bojuje proti akné i kožním skvrnám.
  • Jahody mají ze všeho ovoce snad nejvyšší antioxidační účinek. Podporují funkci opalovacích krémů a chrání kůži před škodlivým UV zářením.

Pokud chcete své smoothie pozvednout ještě na vyšší úroveň, doplňte ho domácím mandlovým mlékem:

  • Smíchejte 1 hrnek mandlí a 4 hrnky vody. Nechte alespoň 4 hodiny odstát.
  • Přelijte do mixéru a co nejvíce rozmixujte.
  • Přeceďte mléko přes plátýnko nebo čistou gázu.

Mandle totiž obsahují další pleti prospěšné látky:

  • Vitamín F se podílí na tvorbě a funkci buněčných membrán a tím udržuje pleť pružnou a mladistvou.
  • Vitamín E podporuje cirkulaci krve a tím napomáhá k léčení kožních zánětů.
  • Zinek pomáhá při hojení ran, ekzému a akné a podporuje funkci imunitního systému.

3. Využijte snadno dostupné antioxidanty

Borůvky, maliny nebo ostružiny. A všechny další „bobulky” jsou plné antioxidantů, flavonoidů, vitamínů a minerálů. Tyto látky podporují imunitu, pomáhají bojovat tělu proti škodlivým látkám, urychlují hojení a mají protizánětlivé účinky. A především chrání proti volným radikálům a tím zpomalují stárnutí pleti.

Pokud máte možnost, sáhněte po organické variantě. Využijte toho, co vám zahrádka dá - na některé odrůdy ještě není pozdě a pokud je na začátku léta nasadíte, budou vám až do podzimu každodenní zásobárnou potřebných látek.

Maliny jsou jedním z běžně dostupných antioxidantů a společně s mátou výborně osvěží.

4. Přizpůsobte roční době i styl líčení

V létě se více než kdy jindy vyplatí vsadit na svoji přirozenost. Z ranních rituálů rozhodně neodstraňujte výživná séra, ale díky bronzovému nádechu ze sluníčka uberte make-up.

Sáhněte po matujících líčidlech, která si poradí i s mastnější pletí. Pro výraznější barvu v horkých dnech zvolte sypkou tvářenku raději než tekutí make-up. Pudr by měl být při líčení v létě základ - dobře vsákne pot i mastnostu.

Lepší než „šťavnaté” lesky na rty jsou v upocených dnech matnější barvy rtěnky. Na svém místě je udržíte linkou konturovací tužky. Většina make-up triků pro mladší vzhled platí bez ohledu na sezónu.

5. Připravte si letní pleťovou masku

Unavenou pleť můžete potěšit vyživující pleťovou maskou. Jako základ používejte kvalitní bílý jogurt. Kromě toho, že obsažené látky hydratují a dočasně pomáhají s vyrovnáváním pleti, jogurt vás po horkém dni příjemně zchladí a uklidní.

Kvalitní zelený čaj se hodí i do uklidňující pleťové masky.

Uklidňující a vyživující účinky má v kombinaci s:

  • medem,
  • olivovým olejem,
  • vajíčkem,
  • okurkou,
  • zeleným čajem
  • nebo avokádem.

Před aplikací masky se nazapomeňte důkladně odlíčit. Pleť můžete ještě více uvolnit jemnou masáží malým ručníkem namočeným ve výluhu z lipového květu. Příliš horké tekutině se ale vyhněte. Postačí vám výluh o teplotě přibližně 40 stupňů.

6. Používejte kosmetiku, se kterou zazáříte

Pleť si hýčkejte i kvalitní kosmetikou. Především citlivé oční okolí si zaslouží kvůli intenzivnějšímu slunečnímu záření mimořádnou péči. Jednou týdně aplikujte podoční nanovlákennou masku a zazářete pletí bez vrásek na koupališti i při večerních procházkách.

Některé kosmetické přípravky v parných dnech pomohou a zároveň skvěle osvěží. Jedním z takových je hydratační mlha s liposomy, která díky rozprašovači pookožce uleví od vedra a ochrání ji před ztrátami vody.

Předchozí článek Jak balíme šetrnou kosmetiku

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole