website Sprcha, nebo koupel? Lepší varianta pro pleť - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
Sprcha, nebo koupel? Lepší varianta pro pleť

Sprcha, nebo koupel? Lepší varianta pro pleť

Pro každého jde o místo nezbytné hygieny, pro některé ale i nezaměnitelný prostor k přemýšlení, nebo koutek pro chvíle zaslouženého relaxu. Jak ale varianty tělesné očisty snáší pokožka?

Sprchu většinou volíme v případech rychlé hygieny, koupele si spíše dopřáváme a ve vaně dokážeme strávit i desítky minut. Z praktického hlediska se může zdát, že sprcha nabízí vyšší stupeň hygieny – na rozdíl od vany, kde nečistoty z pokožky nemají kudy odtékat. Jde ale o skutečné riziko?

Čistota: první místo

Před koupelí se vždy ujistěte, že je vana opravdu čistá. Pokožka se v případě koupání dostane do kontaktu s mnoha mikroorganismy, v čistém prostředí však půjde zejména o její vlastní mikrobiom, který kůži neškodí.

Výjimkou jsou případy, ve kterých se kůže potýká s poraněním. Ranky s oděrkama si nemusí s mikrobiomem rozumět. Výsledkem může být infekce.

V rámci poraněné ale i citlivé pokožky je pak nutné být ještě obezřetnější:

  • odpusťte si soli do koupele,
  • pečlivě vybírejte mýdla a pěny: tak, aby nenarušovaly přirozené pH pokožky
  • a zkraťte dobu koupele pod 15 minut.

V každém případě dohlížejte na teplotu. Příliš horká voda ochuzuje pokožku o její přirozený maz.

Může být koupel prospěšná?

Ano, ale jen v případech, kdy do koupele přidáme prospěšné látky. Ovesné vločky s medem ve vodě pokožku zklidní. Přidaná epsomská sůl odstraní odumřelé kožní buňky a obnoví elasticitu. Dle odborníků může koupel navíc odbourávat stres a únavu.

I u obohacené domácí lázně však platí zmiňovaná rizika. Stále proto dohlížejte na stupeň čistoty a dobu strávenou ve vodě.    

Sprcha: jasný vítěz

I při dodržení veškerých hygienických pravidel má sprcha navrch. Vše okamžitě odtéká, zvyšuje se tak šance, že se důkladněji zbavíme veškerých nečistot. Při sprchování je navíc pokožka s vodou v menším kontaktu. Klesá tak riziko, že dojde k o ztrátu přirozený maz.

Rychlá sprcha vyhrává i v ohledu ekologickém a ekonomickém: šetří totiž čas i vodu.

 Tip: Po očistě kyselinu hyaluronovou

Co nejdřív po koupeli si dopřejte hydrataci pomocí oblíbené kosmetiky. Pokožka během sprchování a koupání absorbuje vodu, kterou může přípravek navázat, a tak zdokonalit své hydratační účinky. Výsledek? Příznivější funkce kožní bariéry a dokonalejší struktura pleti. 

Vždy po koupeli, či sprše proto (nejpozději do 30 minut) sáhněte po kyselině hyaluronové, nebo po produkty s ceramidy.

Sprcha se proto nabízí i jako vhodná pojistka po samotné vaně. Stačí se po koupeli rychle opláchnout, abychom si byli skutečně jisti, že žádná nečistota na pokožce neulpí. Stejně tak se nabízí rychlá sprcha i  před koupelí, abychom množství potenciálních nečistot snížili na úplné minimum.

 

Další článek Suchá, nebo dehydratovaná pleť: poznejte rozdíl

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole