website Vyzkoušejte kyseliny, které prospívají pleti - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
Vyzkoušejte kyseliny, které prospívají pleti

Vyzkoušejte kyseliny, které prospívají pleti

Určitě si z hodin chemie pamatujete lahvičky s barevnými tekutinami. Byly mezi nimi i nebezpečné žíraviny jako kyselina sírová či dusičná. Jenže existují i kyseliny velmi prospěšné pro člověka.

Známé i méně známé kyseliny se běžně používají v kosmetice a například zmírňují akné nebo vyhlazují vrásky. Podívejte se na přehled těch nejčastěji používaných a zjistěte, jak působí na vaši kůži.

Alfa-hydroxy kyseliny (AHA)

AHA možná znáte i pod názvem ovocná kyselina. Najdete ji v ovoci, ale také třeba v mléku nebo cukrové třtině.

Alfa-hydroxy kyseliny mají spoustu pozitivních účinků. Odstraňují odumřelé buňky z pleti, vypínají ji a stahují póry. Čistí kůži s akné a zbavují ji mazu. Jsou také skvělým pomocníkem proti některým typům pigmentových skvrn.

Pod širší pojem AHA spadá mnoho kyselin, které se obvykle při aplikaci na pleť kombinují. S některými z nich jste se už určitě setkali - a možná nevědomky.

  • Kyselina glykolová - získává se například z třtinového cukru a používá se spíše na mastnější pleť. Působí proti akné a pigmentovým skvrnám a dobře proniká do pokožky.
  • Kyselina citronová - je silný antioxidant a sjednocuje barvu pleti.
  • Kyselina mléčná - vzniká při srážení mléka nebo při kvašení zelí. Působí velmi šetrně a hodí se proto na citlivou pleť.
  • Kyselina mandlová - Má podobné účinky jako kyselina glykolová, je antibakteriální a ideální pro lidi s velmi citlivou pletí.
  • Kyselina vinná - stejně jako ostatní ovocné kyseliny účinně odstraňuje odumřelé buňky z pokožky.
  • Kyselina jablečná - společně s kyselinou vinnou podporují tvorbu kolagenu v pleti a hydratují ji.

Z ovocných kyselin se vyrábějí krémy a také velmi účinné peelingy. Do krémů se obvykle přidávají kyseliny o nízké koncentraci 10-12 %, která většinou není dostatečná. Opravdu účinné jsou ovocné kyseliny v mnohem vyšších koncentracích v řádech několika desítek procent. Ty se většinou používají při chemickém peelingu.

Vysoce koncentrované ovocné kyseliny se ale obvykle k domácímu použití nehodí, protože při neodborné aplikaci mohou nadělat více škody než užitku. Dochází k popálení pokožky nebo zvýšené pigmentaci pleti na místech ošetřených AHA.

Ovoce je plné důležitých kyselin, které pomáhají udržet pleť krásnou.

Kyselina hyaluronová (HA)

Řetězec polysacharidů, který se přirozeně vyskytuje v lidském těle v podobě soli. To je kyselina hyaluronová. V těle ji najdete jako součást:

  • kůže,
  • kloubů
  • i výplně očních bulv.

A je také stále oblíbenější přísadou v kosmetických přípravcích.

Její účinky jsou pro tělo nepostradatelné:

  • HA na sebe dokáže navázat velké množství vody,
  • brání přístupu virů k buňce
  • a podporuje hojení kůže bez jizev tím, že snižuje ukládání kolagenu v postiženém místě.

Právě kvůli těmto účinkům se HA používá nejčastěji v oční medicíně a v kosmetických přípravcích - například v hydratačních krémech a očních sérech.

Kyselina hyaluronová v přípravcích NAFIGATE Cosmetics obsahuje různě velké molekuly. Ty největší zůstávají na povrchu pokožky, kde hydratují a vyživují pokožku. Menší molekuly jsou schopné prostoupit až do dermis neboli druhé vrstvy kůže, kde zajišťují dlouhodobější účinek. 

Proč ale dodávat další HA, když už se v těle nachází? Problém je v tom, že podíl HA časem klesá. Při stárnutí se vysušuje kůže a přestává být pružná. Dodaná kyselina hyaluronová pleť hydratuje a kůži opět vypíná.

Kyselinu hyaluronovou můžete bez obav aplikovat v krému na obličej a do citlivých oblastí okolo očí - podráždění způsobené nadbytkem HA nehrozí. Pokud se obáváte zákroku s injekční jehlou, je pro vás HA v krémech a sérech ideální.

Ke krásně vypnuté pleti bez vrásek pomůže kyselina hayluronová.

Kyselina lipoová

Kyselina lipoová patří ke kyselinám, které se v kosmetice začaly používat až později - byla totiž objevená až v roce 1950. To ale není důvod myslet si, že je pro pokožku méně důležitá.

Kyselina lipoová patří k významným antioxidantům. Znamená to, že neutralizuje volné radikály - látky, které mohou poškozovat tkáňové buňky. Má velký vliv i na správné dýchání pokožky. Zvětšuje totiž zásobu kyslíku v buňkách a tím přispívá k mladistvému vzhledu kůže.

Velmi malé množství kyseliny vzniká v lidském těle, mnohem více jí je například ve špenátu, játrech či kvasnicích.

Kyselinu lipoovou obvykle najdete v krémech pro sušší a zralejší pleť nebo v opalovacích krémech.

Pečete rádi? Až se příště pustíte do kynutého těsta, vzpomeňte si, že máte pod rukama zázračnou kyselinu lipoovou.

Vaší pleti neudělají dobrou službu jen kyseliny. Podívejte se i na vitamíny prospěšné vaší pokožce.

Předchozí článek Jak balíme šetrnou kosmetiku

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole