website Jak ošetřit poranění od mořských živočichů - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
Jak ošetřit poranění od mořských živočichů

Jak ošetřit poranění od mořských živočichů

Léto je v plném proudu a to znamená výrazně větší zátěž pro naši kůži. Více se potíme, kůže produkuje větší množství ochranných olejových látek a snadněji se zanáší póry.

Také se téměř denně vystavujeme intenzivnějšímu slunečnímu záření, mnohdy nedodržujeme pravidla zdravého opalování a vysušujeme si pleť častým pobytem v chlorované vodě.

Letní dovolené ale přináší i další riziko. Na dovolené u moře může dojít k poranění kůže mořskými živočichy.

Podíváme se proto společně, jak postupovat, aby poškození kůže bylo co nejmenší.

Medúzy

Žahnutí medúzou patří mezi nejčastější zranění od mořských živočichů. Většina druhů vyskytujících se kolem Evropy není člověku nebezpečná, pokud není na jed medúzy přecitlivělý, nebo pokud nejsou zasaženy citlivé části těla, jako například obličej nebo genitálie.

Poranění se většinou projevuje zarudnutím kůže, svěděním a štípáním podobně jako po kontaktu s kopřivou.

Zbytky těla medúzy vždy z kůže odstraňujte v rukavicích.

Žahavci mají buňky zvané nematocysty. Ty dokážou poranit i v případě, že už nejsou v kontaktu se zbytkem těla. I s odstraněnými zbytky těla žahavců proto zacházejte s maximální opatrností.

Jak poranění ošetřit:

  • Odstraňte případné zbytky těla medúzy. Nikdy se jich nedotýkejte holou rukou – použijte gumové rukavice nebo nějaký předmět. Pokud jsou zbytky medúzy pevně přichycené, seškrábněte je kreditní kartou nebo jiným předmětem s ostrou hranou.
  • Ránu opláchněte mořskou vodou.
  • Poraněnou kůži polijte octem.
  • Utišení bolesti pomáhá horká voda. Ponořte zasažené místo do vody o teplotě přibližně 40–50 stupňů.

Mořský ježek (ježovka)

Mořští ježci patří do stejného kmene jako hvězdice, ježovky nebo sumýši. Všechny tři druhy dokáží koupání v moři bolestivě znepříjemnit. Pichlavé výstupky se často zabodnou hluboko do kůže, odlomí se a nejdou z rány odstranit. Ostny některých druhů ježků navíc obsahují jed.

Po poranění mořským ježkem je dobré věnovat čas prevenci tetanu. Zkontrolujte, kdy naposledy jste injekci dostali a případně se poraďte se svým lékařem.

Většina bodlin má na svých koncích malé háčky a jsou poměrně křehké. Proto je velice obtížné je zcela z kůže vyndat. Používejte pinzetu a ruce chraňte gumovými rukavicemi.

Případné hluboko zaseknuté zbytky ostnů by měl odstranit lékař.

Jak poranění ošetřit:

  • Ihned po poranění vyhledejte teplou vodu, nařeďte ji s octem a zasažené místo (nejčastěji chodidlo) do vody namočte. Teplá voda účinky jedu ostnokožců snižuje.
  • Poraněnou oblast vydezinfikujte a opatrně odstraňte zabodnuté háčky.
  • Odstranění hlouběji zabodnutých ostnů pomáhá potírání citronovou šťávou. Druhý den je díky tomu odstraníte snadněji.

Stačí chvilka nepozornosti a můžete si způsobit zranění, které vám znepříjemní celou dovolenou.

Ropušnice

Tato na pohled nepříliš pěkná ryba se vyskytuje často ve vodách kolem Chorvatska. Kvůli členitému povrchu těla je snadné splést si ji s kamenem a v případě nepozornosti na ni stoupnout nebo sáhnout.

Na koncích ploutví mají vyústění jedové žlázy. Poranění o ně je bolestivé a jed v těle oběti zůstává poměrně dlouho, proto se bolest může po zranění ještě stupňovat. Člověka ale na životě neohrozí.

Nebezpečí, které nevidíte. Některé druhy vodních živočichů dokonale splývají se dnem.

Jak poranění ošetřit:

  • Poraněné místo co nejdříve ponořte do velice teplé vody (pokud takovou teplotu snesete, doporučuje se až 60 stupňů). Teplo denaturalizuje (tedy mění strukturu) bílkovinné složky jedu, který tím ztrácí na účinnosti a bolest částečně poleví.
  • Od místních možná uslyšíte rady, jako například ránu vypálit cigaterou nebo ji vymáčknout. Nic takového ale nedělejte. Jed by se jen rozšířil do dalších částí těla a navíc by se zvýšilo riziko vzniku zánětu.

Mnohoštětinatci

Jejich tělo pokrývá velké množství malých žahavých štětinek, které při nebezpečí nebo podráždění napřímí a snadno zabodnou do lidské kůže.

Rána nejprve pálí, následně otéká a dochází k lokální necitlivosti. Problematická může být doprovodní infekce.

Opatrnost je nezbytná nejen v exotičtějších destinacích. Jedovaté obyvatele moří najdete i u pobřeží oblíbeného Chorvatska.

Jak poranění ošetřit:

  • Zraněnou kůži nechte nejprve oschnout, na suchou pokožku opatrně přiložte náplast nebo lepicí pásku. Drobné štětinky se na lepivou plochu zachytí a vy je tak z kůže vyjmete.
  • Ujistěte se, že všechny štětinky jsou odstraněné a ránu pravidelně dezinfikujte.

Muréna

Murény jsou silně teritoriální ryby a útočí, pokud se cítí ohroženě. Často na svoji kořist číhají v dírách a zákoutích útesů, nikdy proto při potápění nestrkejte ruce do puklin nebo děr. Aby se murény necítily zahnané do úzkých, udržujte si raději od útesů patřičný odstup.

Zuby murén jsou velice ostré a kvůli pevnému stisku snadno pronikají i ochrannými potapěčskými rukavicemi. Navíc mají vedle zubů i jedové žlázy a zvyšují tak riziko sekundární infekce.

Jak poranění ošetřit:

  • Ránu ihned vydezinfikujte.
  • Pokud rána stále krvácí, zastavte krvácení jako při běžném poranění.
  • Co nejdříve vyhledejte lékařskou pomoc.

Co neopomenout při cestě k moři

Do lékárničky si s sebou nezapomeňte přibalit:

  • ocet,
  • gel s obsahem antihistaminika proti svědivým vyrážkám,
  • náplasti,
  • dezinfekci
  • a gumové rukavice.

I po vlastním ošetření je dobré preventivně navštívit svého lékaře nebo ho o zranění při nejbližší příležitosti alespoň informovat.

O hojící se ránu také nezapomeňte pečovat, doporučujeme například gel s kyselinou hyaluronovou, která urychluje hojení a podporuje správné ukládání kolagenních vláken. Zabráníte tak vzniku jizev a na letní dovolenou vám zůstanou pouze hezké vzpomínky.

Předchozí článek Jak balíme šetrnou kosmetiku

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole