website Vyvracíme zažité mýty o kůži - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
Vyvracíme zažité mýty o kůži

Vyvracíme zažité mýty o kůži

Kůže je největší orgán našeho těla, její hmotnost odpovídá přibližně 15 % z naší celkové váhy. Chrání tělo před vnějšími vlivy, přijímáme skrze ni důležité látky a bývá prvním indikátorem pro určení věku. Stále však kolem kůže a pleti kolují různé polopravdy, kvůli kterým se o ni nevhodně staráme. Připravili jsme pro vás shrnutí nejčastějších mýtů a uvádíme je na pravou míru.

Když si začnete holit častěji nohy, zhoustnou vám chlupy

To není pravda. Chloupky se směrem od kořínku postupně zužují. Když si chloupky oholíte, zůstanou viditelné pouze silnější části. Proto celkově působí hustším dojmem. Chloupky samotné se ale nemění. Když je necháte dostatečně povyrůst, začnou se opět směrem ke špičce zužovat.

Chloupky holením nehoustnou. Pouze je viditelná jejich silnější část a opticky tak působí hustším dojmem.

Účinek pleťové masky prodloužím, když ji nechám působit delší dobu

Takto pleťové masky nefungují. U většiny domácích pleťových masek není příliš velký problém, pokud jejich působení oproti doporučované době trochu prodloužíte. Jejich účinek tím ale nijak výrazněji neposílíte.

Při užívání zakoupených masek své pleti můžete naopak výraznějším prodloužením doby působení ublížit. Pleť totiž většinu příznivých látek dokáže vstřebat během 30 minut působení masky, především, pokud jde o hydratační látky. Při delší době působení může maska vést k uzavření pórů. Proto vždy pečlivě čtěte příbalové letáky a držte se instrukcí.

Čím více přípravků proti vráskám použijete, tím více jich zmizí

Tomuto mýtu nevěřte. Kvalitní přípravky proti vráskám se především zaměřují na doplňování látek, které napomáhají s vráskami bojovat a zabraňovat jejich vzniku. Například kyselina hyaluronová na sebe váže vodu, tím hydratuje pleť a navíc podporuje tvorbu kolagenu.

Ani výběr kvalitních složek kosmetických přípravků ale ještě nemusí znamenat automatický úspěch v boji proti vráskám. Zajímat by vás měla i kvalita aktivních složek kosmetiky. Zmiňovaná kyselina hyaluronová má totiž odlišné účinky podle velikosti svých molekul.

Pokud máte problémy s kůží, nevystačíte si s návštěvou u praktického doktora

To je pravda. Hodně lidí s kožním onemocněním ale tento fakt nebere v potaz a kožní onemocnění ignorují.

Řešení problémů s pletí sice můžete podpořit i vlastní snahou, například zahrnutím kůži prospěšných vitamínů do vašeho jídelníčku, ale důležitá je v případě problémů i návštěva specialisty na kožní problémy.

Některé druhy jídla způsobují akné

Není tomu tak. Žádné jídlo vznik akné nezpůsobuje. Akné je primárně genetická záležitost. Je ale pravda, že některé potraviny mohou stav vaší pleti výrazně zlepšit nebo naopak zhoršit.

Především kvůli potravinám s vysokým množstvím cukru a vyšším glykemickým indexem (toto číslo řadí sacharidy podle rychlosti glykemické odezvy – tedy podle rychlosti uvolnění inzulinu ze slinivky do krve) stoupá hladina cukru v krvi. Tím se zvyšují hormonální výkyvy i riziko tvorby zánětů.

Vysoký obsah cukru má i bílé pečivo.

Naopak potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny (tedy například ryby nebo ořechy) zabraňují zhoršení akné.

Pokud vypijete denně 8 sklenic vody, budete mít zdravou pleť

Pitný režim je důležitý, ale toto tvrzení pravdivé není. Ačkoliv voda pomáhá správnému fungování mozku, reguluje tělesnou teplotu a ovlivňuje zažívání, pití vody k hydratované pleti nestačí.

K hydrataci pleti přispívá dostatek vody v kožních buňkách, ta se k nim ale nedostane z vypité skleničky. Další látky, které hydrataci a krásné pleti napomáhají, jsou vitamíny a minerály. Ty můžete pleti dodat společně s dalšími potřebnými látkami v hydratačním denním a regeneračním nočním krému.

Před spaním je důležité se vždy odlíčit

Je to pravda. Kosmetické přípravky totiž na pleti zanechávají tenkou neviditelnou vrstvu, která může ucpat póry. Kůže kvůli tomu přes noc nemůže vhodně regenerovat a snadněji dochází ke vzniku zánětů nebo postupné dehydrataci.

Odličujte se co možná nejšetrněji, přeskočte i agresivní peelingy. Pleti následně dopřejte dostatečný přísun vitamínů.

Když už mám základ, tak se nespálím

Tento mýtus je skutečně těžké vymýtit. Spojuje se často s dalším nepravdivým tvrzením, že solárium vytváří dostatečný základ pro opalování bez ochrany pleti. Nenechte se nachytat. Sluneční záření sice umožňuje tělu vytvářet vitamín D, ale to zvládne i během krátkého vystavení slunečním paprskům a opalovací krém tomuto procesu nijak nebrání.

Sluníčko opaluje i přes mraky a spálit se můžete i uprostřed léta, kdy už máte pleť opálenou.

Seznamte se s tipy, jak se správně opalovat. Pro běžné fungování na sluníčku můžete využít i tónovací CC Krém, který má SPF 15 díky oxidu titaničitému. Ten působí na povrchu kůže a vytvoří na ni minerální filtr, který škodlivé záření částečně pohltí a částečně odrazí.

 

Setkáváte se s některými dalšími mýty? Podělte se o ně na našem Facebooku.

Předchozí článek Jak balíme šetrnou kosmetiku

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole