website 4 důvody, proč dát přednost přírodnímu polymeru P3HB před mikroplasty. - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
4 důvody, proč dát přednost přírodnímu polymeru P3HB před mikroplasty - NAFIGATE Cosmetics

4 důvody, proč dát přednost přírodnímu polymeru P3HB před mikroplasty

Uvědomujeme si, že název přírodní polymer P3HB stále představuje velkou neznámou. Za cizím slovem a zapeklitým vzorečkem se skrývá šetrné řešení problému s nerozložitelnými mikroplasty. Přečtěte si proč má tato změna smysl.

1. Přírodní polymer P3HB neškodí přírodě

Produkuje ho totiž bakterie, která k nám před miliony let dorazila z vesmíru. Za tu dobu se chodu naší planety zcela přizpůsobila a začala si vyrábět přírodní polymer P3HB jako zdroj energie. Zbytky, které nedokáže využít, slouží jako potrava pro další mikroorganismy. Nezbyde tak po něm nic, co by přírodu ohrozilo.

Běžné mikroplasty si s přírodou už tolik nerozumí. Nerozkládají se a tak se stávají dlouhodobou součástí vod moří, oceánů i i sladkovodních toků.

Plovoucí plastové částečky mohou uškodit vodním živočichům i ptákům. Snadno si totiž mikročástečky spletou s potravou nebo je pozřou společně s vodou. Jejich trávicí ústrojí se pak ucpává a nezbývá jim místo na skutečné jídlo. Kvůli tomu jim schází energie pro růst a rozmnožování.

Způsob, kterým mušle přijímají potravu, připomíná filtraci: prochází jimi voda, ze které zachytí pevné části a ty využijí jako potravu. Nevyhnou se jim ani mikroplasty. To potvrdili vědci, když testovali vzorek mušlí z anglických pobřeží a supermarketů. V každé našli plastové mikročástice.

2. Neškodí ani vám

Vědci se dopadu plastových mikročástic na člověka ještě donedávna příliš nevěnovali. Poslední letošní výzkum však nalezl mikroplasty v lidském těle. Šlo o vůbec první studii svého druhu. Můžeme proto očekávat, že podrobnější výzkumy na sebe nenechají dlouho čekat.

Většina odborníků se ale už nyní shoduje, že rizika dopadu mikroplastů na lidský organismus existují. Váží na sebe totiž toxiny, které tělu škodí. Ty nejmenší jsou navíc schopné proniknout přímo do krevního oběhu.

Poté, co se mikroplasty objeví ve vodě, jsou jen krok od toho, aby se staly součásti potravního řetězce. A tak se týkají i nás.

Přírodní polymer P3HB nás toxiny neohrozí. Do našeho těla se vůbec nedostane, protože se ve vodě bez zbytku rozloží (biodegraduje).

3. Je schopný přírodní recyklace

Proces, při kterém mikroorganismy spotřebovávají a vyrábějí přírodní polymer P3HB, můžeme přirovnat k svébytné přírodní recyklaci. Vzniká totiž v přírodě, kde se i rozkládá a následně zase vzniká.

Cyklus přírodního biopolymeru P3HB. V přírodě ho vyrobí mikroorganismus. My ho využijeme jako peelingové částice, které se po použití rozkládají ve vodě. Tak se opět stává součástí přírody a vše se opakuje.

Plasty můžeme recyklovat také. Musíme jim však pomoci technologiemi, které nám umožní je opětovně používat. U většiny mikroplastů takovou možnost nemáme. Často jsou totiž příliš malé na to, aby je úpravny vody zachytily. Tak si nacházejí cestu do vody, kde se nadobro stávají součástí přírody. 

 

Proč je kokosové sprchové mléko v plastové lahvi?

Dlouho jsme přemýšleli v jakém obalu peelingové mléko představit. Nakonec jsme sáhli po balení z plastu. Je totiž zcela recyklovatelné.

Proč nepoužíváme balení z bioplastu?

Tento materiál ke své recyklaci potřebuje speciální technologii, která není rozšířená natolik, aby přírodě pomohla.

Bioplast si navíc nerozumí s technologiemi pro recyklaci běžného plastu. Dokáže je poškodit a tak zhoršit celkový dopad na přírodu. A protože neexistuje mnoho recyklačních mechanismů určených pro bioplasty, může se snadno stát, že si do technologie určené pro běžný plast najdou cestu.

V dnešní době je tak nejlepším řešením používat běžné plasty, které po vhození do správného kontejneru najdou své opakované využití.

Proto se s naší novinkou soustředíme na mikroplasty, které se recyklačnímu procesu vyhýbají. Přírodní polymer P3HB tento problém řeší a tak má tato změna smysl.  

4. Je výsledkem práce českých vědců

Mikroplasty používají výrobci na různých místech celého světa. Proč raději nevyužít šetrný a český unikát?

Všechno to začalo na chemické fakultě v Brně, kde inženýři objevili schopnosti vesmírné bakterie. Světového potenciálu technologie známé pod jménem Hydal si všimla firma NAFIGATE Corporation, která se bez váhání výzkum rozhodla podpořit.

Unikátní peelingový materiál představila Lenka Mynářová, marketingová ředitelka NAFIGATE Corporation  a světově uznávaný odborník na polymery, Doktor Yash P. Khanna, který produkt pokřtil vodou s přírodním polymerem P3HB.

Netrvalo to dlouho a přírodní polymer P3HB se dostal i k nám. Při každém sprchování s Coconut Peeling Milk tak šetříte přírodu a podporujete český výzkum

U peelingového mléka ale rozhodně nekončíme. Kosmetickou řadu Věnováno vám a přírodě se chystáme postupně rozšiřovat. S přírodním polymerem P3HB se tak u nás v budoucnu určitě potkáte.

Vyzkoušeli jste už naše sprchové mléko? Trápí vás problematika mikroplastů? Napište nám do komentářů na Facebooku.

Předchozí článek Jak balíme šetrnou kosmetiku

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole