Vítejte na novém e-shopu NAFIGATE. Pokud jste registrovaní, obnovte si prosím vaše heslo přes Zapomenuté heslo.

5 netradičních pohybových aktivit, které prospějí vašemu zdraví i pleti

Sportovní aktivity přispívají k duševní i fyzické pohodě, zlepšují naše zdraví a v neposlední řadě hrají významnou socializační roli. Co ale už není na první pohled tak patrné, je jejich pozitivní vliv na naši pleť.

Podíváme se na spojitost mezi sportem a zdravou pletí více a doporučíme vám fyzické aktivity, které jste pravděpodobně ještě nezkoušeli.

Pohyb zvyšuje průtok krve

Krev po těle rozvádí potřebné živiny, pokud se tedy lépe prokrvujete, je i pokožka lépe zásobená důležitými látkami.

K mladistvé podobě pleti také výrazně přispívá dobré prokysličení krve. Nedostatek kyslíku totiž narušuje přirozenou obnovu buněk.

Nemusíte uběhnout maraton, stačí, když si zvolíte takovou pohybovou aktivitu, ze které budete mít radost

Vyšší průtok krve navíc urychluje hojení zánětů, protože zvýšená cirkulace rychleji odstraňuje škodlivé látky.

Aktivita je nejlepší pomocník na odbourání stresu

Při fyzické aktivitě tělo produkuje do svalů kyselinu mléčnou, která způsobuje mírnou bolest a pálení svalů. Naštěstí toto nepříjemné pnutí není jediným efektem cvičení.

Za fyzické aktivity nás totiž tělo zároveň odměňuje přirozenými narkotiky - endorfiny. Vyplavované látky jsou ze stejné chemické rodiny jako například morfin. Tlumí tedy bolest a zlepšují náladu.

Ze sportu můžete udělat i příjemnou socializační aktivitu. Natáhněte v parku nebo na zahradě třeba slackline a pozvěte své přátele.

Z hlediska biologických procesů v těle ale nejsou endorfiny to hlavní. Fyzická aktivita je také spojena se zahříváním a následným ochlazováním těla potem. A právě pocení je pro tělo skvělá příležitost, jak se zbavit toxických látek získaných z jídla, vody nebo vzduchu.

Společně s potem tak tělo odvádí z organismu malé množství rtuti, oxidu siřičitého nebo azbestu.

Užijte si netradiční pohybové aktivity

Pokud vás už omrzela klasická jóga či pilates, běžeckým výzvám příliš nefandíte a na volejbal máte ze školního hřiště jen špatné vzpomínky, vyzkoušejte některé méně časté fyzické aktivity.

1. Slackline

Najdete je v každém větším městě. Barevné ploché popruhy natažené nejčastěji v parcích mezi stromy. Aktivita je nejvíce podobná provazochodectví. Rozhodně ale nepatří jen do cirkusu.

Chozením po slacklině (tedy po mírně prověšeném různě širokém popruhu) zapojujete svaly břicha i zad. Aktivujete takzvaný hluboký stabilizační systém a navíc trávíte čas venku. Jen nezapomínejte na vhodnou ochranu před sluncem.

2. Acrojóga

Spojení akrobacie, balančního cvičení a jógy. Cvičí se ve dvojicích. Jeden z páru dělá bázi, tedy základnu zajišťující oporu, druhý je letec. Acrojóga posiluje hluboký stabilizační systém, naučí vás pracovat s vlastní vahou a navíc zlepšuje komunikaci mezi partnery.

Pokud dáváte přednost nepárovému cvičení, vyzkoušejte Antigravity jógu. I ta využívá principů balančních cvičení, ale letcem je každý. Ve vzduchu vás nedrží partner, ale šátek podobný malé houpací síti.

Máte rádi jógu, ale chcete experimentovat? Vyzkoušejte acro nebo antigravity jógu.

3. Pole Dance

Další z netradičních sportů, který si už brousí zuby na zapsání mezi aktivity konanými pod olympijskými kruhy. Nabízí ho většina tanečních a pohybových center a můžete si vybrat z různých náročností podle prováděných cviků.

4. Tango

Láká vás tanec? Nejenže při něm uvolníte do těla endorfiny, zlepšíte svoji fyzickou zdatnost, ale podle zkumu vylepšíte i své psychické zdraví. Taneční terapie a především figury z argentinského tanga přinesly výborné výsledky v boji proti Parkinsonově chorobě.

5. Hormonální jóga

Naučte se speciální sestavu cviků, která se skládá z rehabilitačních sekvencí, dýchacích cvičení a cviků stimulujících žlázy s vnitřní sekrecí.

Nejčastěji narazíte na víkendové kurzy a ozdravné pobyty spojené se cvičením hormonální jógy. Příjemný způsob, jak nabourat víkendovou rutinu.

Objevte také další hormony, které příznivě ovlivňují zdraví pleti. A pokud chcete dodat pleti v okolí očí více kyslíku a jasu, vyzkoušejte Oční Sérum.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz