website AHA, BHA, PHA: který typ kyseliny zvolit? - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
AHA, BHA, PHA: který typ kyseliny zvolit?

AHA, BHA, PHA: který typ kyseliny zvolit?

Slovo „kyselina“ neznamená v kosmetice automatickou stopku. Správně zvolený typ může pokožce prospět, je ale dobré umět jednotlivé typy rozlišit a vědět, jaké množství pleti dopřát.

Kyseliny rozdělujeme do 3 základních skupin, žádná z nich není riziková, přesto na jejich koncentracích a množství při aplikaci záleží. Kyseliny AHA, BHA a PHA jsou takzvané exfolianty, které odstraňují odumřelé kožní buňky a nečistoty.

Každá z daných skupin se liší svými vlastnostmi a účinky. Je tudíž dobré vědět, jak  dané kategorie rozeznat.

Kyseliny AHA

Takzvané alfa-hydroxykyseliny jsou vodorozpustné. Dokáží rozpouštět vazby mezi kožními buňkami, a zbavovat se tak odumřelých kožních buněk. Pokožka je poté hebčí a rozjasněná. Kyseliny AHA jsou díky své schopnosti zadržovat vlhkost především vhodné pro suchý typ pleti.

Mezi nejznámější kyseliny AHA patří:

  • kyselina glykolová, která redukuje tvorbu mazu
  • a kyselina mléčná s hydratačními a protimikrobními vlastnostmi.

 

Kyselinu mléčnou (lactic acid) můžete vyčíst v obsahu našeho tonika, kde pomáhá šetrně dočišťovat pleť.

Kyseliny BHA

Beta-hydroxykyseliny se rozpouští v tucích. Hodí se tak k odbourání přebytečného mazu. Díky schopnosti pronikat hluboko do pokožky ideálně pomáhají při čištění pórů. Hodí se zejména pro mastnou pleť.

Stálicí BHA skupiny je kyselina salicylová oblíbená pro své protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti. I proto je skvělým společníkem během potížích s akné a zarudnutím.

Kyselina salicylová je nedílnou součástí kyseliny hyaluronové a Acne Creamu.

Kyseliny PHA 

Poslední kategorie se podobá kyselinám AHA. Poly-hydroxykyseliny také pleť zbaví odumřelých kožních buněk, rozdíl je však ve velikostech molekul, které jsou v případě kyseliny PHA větší, a  proto působí pouze na samotném povrchu pleti bez rizika podráždění nižších vrstev kůže. PHA kyseliny jsou vhodné zejména pro citlivou pokožku.

Kyseliny PHA také bojují proti glykaci: procesu, při kterém se cukr vrství na kolagen v pokožce, čímž oslabuje kolagenová a elastinová vlákna. Do skupiny PHA patří například galaktóza nebo kyselina laktobionová.

Můžu kategorie kombinovat? 


Ano, ale opatrně. Je potřeba myslet na koncentrace a hodnotu pH přípravku s kyselinami. Čím vyšší koncentrace a nižší pH produktu, tím intenzivnější bude jeho účinek.

S kombinací kyseliny AHA a BHA s kyselinou hyaluronovou si nelamte hlavu

Navzdory svému jménu kyselina hyaluronová pod kyseliny jako takové nespadá. Neplní totiž úlohu exfoliantu. Díky svým hydratačním účinkům se naopak ke kyselinám skvěle hodí, protože snižuje riziko podráždění 

 

Během kombinování je dobré postupovat s rezervou – začněte s jedním typem kyseliny a pozorujte, jak pokožka reaguje. Pokud budete chtít přidat další kategorii, ujistěte se, že mezi aplikacemi jednotlivých přípravků uplyne dostatečná doba. Jeden druh kyseliny například aplikujte ráno, druhý večer. V začátcích kombinování nepřehánějte. Oba typy si dopřejte například dvakrát do týdne.

Vyhněte se kombinaci kyseliny glykolové nebo mléčné s vitamínem C. Účinky by se mohly navzájem vyrušit.

V rámci kombinování berte v potaz i typ pokožky a její komplikace: 

  • V případě aknózní pleti se kombinování kyselin AHA a BHA nabízí. Dokáží totiž vzájemně posílit své účinky.
  • Opatrně s retinolem. Nejde o druh kyseliny, ale o formu vitamínu A se schopností obnovovat pokožku. V kombinaci s kyselinami však může pro pokožku představovat velký nápor. Mezi aplikací jednotlivých složek si hlídejte dostatečný časový odstup.
  • Intenzivní kyselinu salicylovou s ostatními druhy kyseliny nekombinujte (kromě kyseliny hyaluronové).

Platí tedy odvěké pravidlo: pomalu, ale jistě. V nejlepším případě se o správném typu a kombinaci pro vaši pleť nejdříve poraďte s dermatoložkou. Poté nám dejte, vědět jak se vám kyseliny osvědčily.

Předchozí článek Jak na rozšířené póry
Další článek Okamžitá redukce vrásek: jak fungují nanovlákenné podoční masky

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole