website Ceramidy: přirozená ochrana pokožky - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
Ceramidy: přirozená ochrana pokožky

Ceramidy: přirozená ochrana pokožky

Jednou z nejdůležitějších částí pokožky je epidermis. Svrchní vrstva funguje jako štít, který se stará, aby vše zůstalo na svém místě: uvnitř i venku. A klíčovým stavebním kamenem povrchu epidermis jsou ceramidy. 

Ceramidy patří mezi lipidy. Fungují jako pojivo, které udržuje jednotlivé kožní buňky pohromadě. Tyto tuky pomáhají udržovat vlhkost uvnitř kožní bariéry, ve stejnou dobu zabraňují nečistotám před průnikem dovnitř. Ceramidy tvoří až 40 % mezibuněčné hmoty v takzvané stratum corneum – nejsvrchnější vrstvě epidermis.

Množství pokožce přirozených ceramidů s věkem klesá. K úbytku mohou rovněž přibývat i vnější vlivy. Kromě suchého vzduchu a horké vody se na poklesu může podepsat i používání příliš abrazivního peelingu nebo nešetrné čištění a tření pleti.

Pleť po třicítce může ztratit až 40 % přirozených ceramidů. Po 40. roce se množství může vyšplhat až na 60 %.

Ceramidy se hodí pro suchý typ pokožky, která svědí a má vyšší tendence ke vzniku ekzémů. S přibývajícími lety by ale přípravky s ceramidy měl do rutiny zahrnout každý, kdo chce zachovat pevnou a hladkou strukturupleti  prostou jemných linek.

Typy ceramidů 

Pokožka si dokáže vytvářet 9 druhů ceramidů, které se od sebe liší strukturou. Na základě jejich skladby se rozlišuje jejich funkce. Mezi 3 klíčové typy, které nejčastěji najdeme v kosmetických přípravcích, patří: 

  • Ceramide 1, který vypíná pokožku a chrání ji před bakteriemi. 
  • Ceramide 3 se schopností udržovat vodu v pleti a zachovávat jednotnost kožní bariéry.
  • Ceramide 6-II se podílí na vyvážené hydrataci pokožky. Předchází tak vysoušení a tvorbě šupinek na povrchu pokožky. 
Ceramidy v kosmetice mají syntetický původ. Jsou proto označovány jako pseudoceramidy. Od svých přirozených kolegů se liší vyšší čistotou a větší stabilitou.

Ceramidy prospívají i vlasům. Zdokonalují jejich hebkost, odolnost a odlesk.

Jak na aplikaci

Ceramidy mohou být součástí odličovacích přípravků, nejčastěji je však najdeme v krémech a sérech. Poslední varianta je přitom nejlepší pro mastné typy pokožky. V rámci celkové rutiny bychom měli ceramidy aplikovat mezi odličovači a produkty na hydrataci.

Oční krém obsahuje aktivní látku reforcyl, která pomáhá se syntézou ceramidů v pokožce.

Ceramidy si rozumí zejména s kyselinou hyaluronovou – humektantem se schopností  přitahovat vlhkost. Stejně tak jde skvěle do páru s glycerinem a niacinamidem, druhem vitamínu B, který bojuje proti známkám stárnutí. Díky schopnosti redukovat podráždění se ceramidy hodí i jako doplněk k peelingovým kyselinám AHA, jako je kyselina mléčná.

Předchozí článek Suchá, nebo dehydratovaná pleť: poznejte rozdíl
Další článek Bambucké máslo a pokožka: od hydratace až po výživu

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole