Vítejte na novém e-shopu NAFIGATE. Pokud jste registrovaní, obnovte si prosím vaše heslo přes Zapomenuté heslo.

Jak se projevuje hormonální stárnutí kůže

Nejviditelnější jsou přibývající roky právě na vaší pokožce. Přečtěte si, co se s vaší kůží děje v menopauze i krátce před ní a jak projevy stárnutí zmírnit.

Na kvalitu a zdraví vaší pokožky mají vliv kromě dědičnosti a metabolických onemocnění hlavně pohlavní hormony (sexageny), především pak estrogen. Jeho hladina v těle se v průběhu života mění. Významně klesá zejména s příchodem menopauzy a vy tak na své kůži pozorujete příznaky stárnutí.

Hormonální stárnutí kůže začíná ještě před menopauzou, asi po 40. roce života, v tzv. období premenopauzy. Proto je dobré o svou pleť pečovat ještě dřív, než se vám na obličeji začnou objevovat první vrásky či pigmentové skvrny.

Co způsobují hormonální změny

1. Slábnutí pokožky

Vrstvy naší kůže se od 18. do 80. narozenin ztenčí o 70 %. A to bez ohledu na to, jakou kosmetiku použijete nebo jakým stylem žijete. Naše tělo se v průběhu života přirozeně mění a s menopauzou přichází nedostatek sexagenů, který v epidermis (vrchní vrstvě kůže) způsobuje nejcitelnější ztenčení a ochabnutí kůže.

Slábnutí pokožky sice nezabráníte, ale když budete o pleť dobře pečovat, udržíte ji hydratovanou a mladistvou mnohem déle. Základem jsou krémy, séra, ale i ochrana před sluncem

2. Obtížnější regenerace

Keratinocyty jsou buňky produkované v nejspodnější vrstvě epidermis. Odtud putují až do její svrchní části, po cestě dozrávají, postupně tvrdnou a na povrchu kůže vytváří bariéru, která vás chrání před dehydratací a nepříznivými okolními vlivy.

Tomuto procesu se říká keratinizace (rohovění) kůže. S přibývajícím věkem ale klesá rychlost obnovy keratinocytů a tím pádem se hůře hojí jakákoliv poranění kůže. Ať už jde o škrábance, anebo i pupínky, které se vám můžou na pleti v menopauze zase objevit.

3. Ztráta pružnosti

V hlubších částech kůže (dermis) ubývá kolagen a zhoršuje se i jeho rozpustnost. Kvůli tomu se už v kůži nedokážou vytvořit pevné sítě kolagenových vláken a elastinu, které vaši pokožku napínají.

Odborníci uvádí, že obsah kolagenu v kůži klesne za pouhých 5 let od začátku menopauzy asi o třetinu. A když pleť není pružná, ochabuje a tvoří se vám další a další vrásky.

Asi po 50. roce života se na kůži začne projevovat vliv gravitace. Kůže ztrácí pružnost, takže i kontury tváře jsou méně ostré.

4. Špatná hydratace

Kolagenová a elastinová vlákna obaluje gelovitá hmota, která obsahuje kyselinu hyaluronovou. Ta dobře váže vodu a pomáhá tak udržovat pokožku svěží a hydratovanou.

Jenže když ubývá kolagen a elastin, ubývá i kyselina hyaluronová. Bez dobré hydratace se vráskám nevyhnete. Proto používejte kosmetické přípravky, které obsahují různé velikosti molekul kyseliny hyaluronové a proniknou tak i do hlubších vrstev kůže (dermis).

5. Blednutí kůže

V epidermis se nachází také melanocyty, které uvolňují hormon melanin. Ten řídí sexuální vzrušení, ale také pigmentaci kůže a vlasů. S menopauzou klesá jeho produkce a kůže bledne.

Ztrátu pigmentu se nesnažte napravit přehnaným sluněním. Přestože produkce melaninu se zvyšuje vlivem UV záření, kůže se proti němu chrání zesílením a někdy se může objevit i hyperpigmentace známá jako pigmentové skvrny.

Většinu projevů hormonálního stárnutí kůže můžete zmírnit, když se o svou pleť budete poctivě starat.

 

Jak projevy menopauzy zmírňujete vy? Napište nám na náš Facebook.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz