website Komplimenty nejsou věda. Naučte se s nimi pracovat - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
Komplimenty nejsou věda. Naučte se s nimi pracovat

Komplimenty nejsou věda. Naučte se s nimi pracovat

„Ale neříkejte, tyhle šaty mám už sto let…” Jak nejčastěji reagujete na komplimenty vy? Naučte se je přijímat i říkat – obojí má totiž pozitivní dopad na vaši psychiku.

Vliv komplimentů na člověka zkoumají v japonském Národním institutu psychologických věd. Tým v čele s profesorem Norihiro Sadato dospěl ve svém výzkumu k závěru, že díky pochvale lidé podávali velmi dobrý výkon i druhý den. Lidem, kteří pochvalu nedostali, se naopak při zadaném úkolu dalšího dne dařilo hůře.

Podobně, i když bez výzkumu, se vyjádřila francouzská herečka dvacátého století Michèle Morgan. Podle ní může žena žít z pěkné pochvaly i dva dny.  

Komplimenty jsou oboustranně výhodné

Kromě toho, že potěšíte někoho ve svém okolí, uděláte něco i pro své sebevědomí a životní nadhled. Díky komplimentům se totiž začnete více rozhlížet kolem sebe a všímat si spousty hezkých věcí. Učíte se tak myslet pozitivně, vylepšujete svoji schopnost pozornosti a začnete si uvědomovat pozitiva i na sobě samých.

Tipy, jak na příjímání a dávání pochval

Mít upravené vlasy a nehty, hezkou hladkou pleť a pěkné oblečení je důležité pro spoustu žen. S potěšením se věnují péči o svůj vzhled, dbají na vhodný denní i noční krém a také na správné čištění pleti, ale často nejsou připravené reagovat na pochvalu. 

Při přijímání pochvaly nezapomeňte, že:

  • Není vhodné odpovídat negativně. Když vám někdo pochválí pěknou pleť, nehodí se začít dotyčného přesvědčovat, že se mu to jen zdá a že se vám naopak zrovna pleť zhoršila.
  • Nezlehčujte Když odpovíte „ále, to říkáš jen tak”, nutíte člověka pochvaly opakovat a zesilovat.
  • Pozor na dojem útočnosti. Když se začnete vyptávat, jestli to člověk myslí vážně a tvrdíte, že mu nevěříte, jen ho vyděsíte.
  • Když máte z pochvaly nepříjemný pocit, klidně se zeptejte člověka, který vás chválí, jak to myslel.

Přijímat pochvalu může být těžší, než někomu kompliment složit. Časem to ale zvládnete s úsměvem a bez rozpaků.

Umět pochválit druhého má smysl, ale musíte vědět, jak na to. Držte se těchto základních pravidel pro komplimenty:

  • Vždycky musí být upřímné a vyjadřovat váš názor. Neskládejte komplimenty jen proto, abyste něco řekli.
  • Vaše tvrzení zároveň musí být pravdivé.
  • Kompliment vyjádřete jednoduše. Když použijete neobvyklá slova, bude to vypadat, že jste si pochvalu pracně sestavovali předem a nenapadla vás hned.
  • Nechvalte pomocí přirovnání, které je vůči vám negativní. Když řeknete „dneska máš na rozdíl ode mě krásné vlasy”, uvrhnete pochváleného do rozpaků, že vám musí oponovat.
  • Vyberte si vhodnou situaci a čas. Například na důležitém obchodním jednání se nehodí chválit účes.
  • Chvalte vždycky jen jednu věc, ať kompliment nesklouzne k nechtěné ironii nebo nedůvěryhodnosti.
  • Počítejte s možnými rozpaky člověka, kterého chválíte.

Vyzkoušejte cvičení na komplimenty

Chválení vás naučí pohotovosti a zlepší vaše komunikační schopnosti.

  1. Vyberte si den, kdy se zaměříte na to, že pochválíte alespoň jednoho člověka. Všímejte si lidí kolem sebe a najednou zjistíte, že byste klidně mohli za den říct mnohem více komplimentů.
  2. Můžete na to jít i naopak. Promyslete a napište si třeba dva komplimenty, které byste rádi řekli svému partnerovi. Hledejte vhodnou situaci – určitě se vám brzy podaří ho pochválit.

Pokud milujete psy, zkuste pochválit kolemjdoucímu majiteli krásného a dobře vychovaného pejska, který se k vám hrne pro pohlazení

Konkrétní situace: jak správně přijmout kompliment

Pochválí vám někdo novou halenku či na první pohled krásnou pleť? Prostě jen poděkujte, usmějte se a je to. Nemusíte se bát trapné chvilky ticha a rychle vymýšlet, jak kompliment ještě okomentovat nebo co říct na oplátku. Klidně ještě dodejte „to je od tebe milé” a budete mít radost vy i člověk, který vám složil kompliment.

Tip: Kompliment tedy není uměle vytvořené tvrzení, které se honem snažíte vymyslet. Je to pravdivý výrok o situaci, kterou postřehnete a máte chuť vyslovit. Tak hurá na to!  

 Jak jste na tom s komplimenty? Napište nám na Facebooku, jestli komplimenty raději přijímáte nebo dáváte. A pokud se chystáte na ples, přečtěte si naše rady, jak se vyhnout velkým i malým faux pas. Kompliment pak na sebe nenechá dlouho čekat!

Předchozí článek Jak balíme šetrnou kosmetiku

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole