website Parabeny: komu opravdu škodí a kdo může být v klidu? - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
Parabeny: komu opravdu škodí a kdo může být v klidu? - NAFIGATE Cosmetics

Parabeny: komu opravdu škodí a kdo může být v klidu?

BEZ PARABENŮ hlásá hrdá nálepka na šampónu, řasence nebo krému. Možná váháte, jestli vás má vůbec zajímat. Možná je to jen další reklamní trik. Co je to paraben? Odpověď najdete v článku.

Seznamte se s parabeny

Parabeny v kosmetice jsou konzervační látky, slouží k tomu, aby výrobky déle vydržely a neplesnivěly. Kromě kosmetiky se s nimi můžete setkat i v lécích nebo některých potravinách. A to už desítky let. Evropská legislativa ale povoluje pouze čtyři.

Parabeny poznáte podle přípony -paraben a informaci o jejich obsahu najdete na etiketě ve složení výrobku. Čím výše bude paraben uveden, tím ho výrobek obsahuje více. Paraben na poslední místě značí přítomnost v malém množství.

3 důvody pro kosmetiku bez parabenů

Čím dál častěji se však na předních stranách etiket objevuje označení BEZ PARABENŮ. S parabeny se totiž pojí hned 3 velké problémy:

  1. Neexistuje žádný paraben, který by se přirozeně vyskytoval v lidském těle. Jsou to 100% chemické látky.
  2. Látky, které nejsou tělu vlastní, mohou způsobovat alergické reakce.
  3. Chemické látky se složitě rozkládají. Jsou tedy zátěží nejen pro vaši pleť, ale i pro životní prostředí.

V současné době probíhá několik studií, které zkoumají vliv parabenů na lidské zdraví. Výsledky zatím nejsou průkazné, hovoří se nicméně o spojitosti parabenů s rakovinou prsu u žen a klesající plodností u mužů. Parabeny se totiž v těle chovají podobně jako ženský hormon estrogen.

Když si to shrneme, parabeny jsou prokazatelně rizikem pro alergiky a lidi s citlivou pletí. Přestože škodlivost pro ostatní dosud nebyla prokazatelně potvrzená, přírodě parabeny škodí každopádně. Kosmetiku bez parabenů tedy doporučujeme každému.

Jde to i přírodně

Nemusíte se bát, že by vám kosmetika bez parabenů vydržela kratší dobu. Parabeny jsou nejrozšířenější a nejlevnější konzervanty, nikoli jediné. Kromě moderních chemických sloučenin existují i čistě přírodní konzervanty, jako jsou alkohol nebo kyselina salicylová.

Právě posledně jmenovanou kyselinu salicylovou používáme v kosmetice NAFIGATE místo parabenů. Kromě toho, že má kyselina salicylová konzervační účinky, je skvělá i v boji proti akné. Pokud vás tedy trápí nevzhledné pupínky, je Acne Cream přesně pro vás.

Trvanlivost jakékoli kosmetiky navíc prodloužíte dodržováním následujících pravidel:

  • Používejte kosmetickou špachtličku, na krémy nesahejte přímo prsty.
  • Kosmetiku skladujte v lednici. V chladu, suchu a temnu se mikroorganismům nedaří.

Složení našich produktů netajíme. Před nákupem kosmetiky si jej můžete prostudovat na našich produktových stránkách nebo blogu.

Předchozí článek Jak balíme šetrnou kosmetiku

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole