website Proč nevyrábíme obaly našich přípravků z bioplastů - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
Proč nevyrábíme obaly našich přípravků z bioplastů - NAFIGATE Cosmetics

Proč nevyrábíme obaly našich přípravků z bioplastů

Často se ptáte, proč své výrobky nebalíme do bioplastů. Zatím v tom bohužel nevidíme smysl. Svět totiž ještě nepřišel na to, jak bioplasty třídit a zpracovávat.

Bioplasty?

Když mluvíme o bioplastech, většinou zaměňujeme ekologičnost jejich složení a způsob jejich zpracování v odpadu.

V prvním případě to znamená, že jsou bioplasty vyrobeny z obnovitelných zdrojů, v tom druhém pak, že jsou biodegradabilní (rozložitelné v přírodě) či kompostovatelné. Avšak ne všechny biodegradabilní plasty jsou z obnovitelných zdrojů a mnohé z nich obsahují ropu. To, že má nějaký plast v názvu „bio” tedy ještě není zárukou jeho ekologičnosti.

Své produkty zatím do bioplastů nebalíme. Ale třeba v našem kokosovém peelingovém mléce nahrazujeme mikroplasty, které se nerozkládají, přírodním polymerem P3HB, který se rozpouští ve vodě.

S bioplasty si zatím neumíme poradit

Technologická agentura České republiky zjistila, že i když už umíme bioplasty vyrábět, neumíme se s nimi vypořádat na třídicích linkách.

Lidé neví, jak s bioplasty nakládat. Často proto volí žlutý kontejner – bioplast je přece také plast. Jenže bioplasty znehodnocují směs recyklovaného plastu, která se dále používá, a tak je musí pracovníci na třídicích linkách najít a vyhodit. To však značně zatěžuje celý systém zpracování odpadu.

Drobné částečky přírodního polymeru P3HB šetrně odstraňují nečistoty i z těch nejcitlivějších typů pokožky. Avšak na rozdíl od běžně používaných mikroplastů, proti kterým ochránci přírody bojují, po P3HB v přírodě nezůstane ani stopy.

Bioplasty zatím ne, ale přírodní polymer ano

Ačkoliv nevyrábíme obaly našich výrobků z bioplastů, biodegradabilní plasty v naší výrobě využíváme.

Jedním z nejzávažnějších problémů kosmetického průmyslu jsou tzv. mikroplasty – malinké částečky plastu, které se přidávají do peelingů, mýdel i jiných přípravků. Právě tady má však velký smysl investovat do vývoje produktů a klasické mikroplasty nahradit biodegradabilními.

Kvůli tomu, že čističky nezvládají tak drobné částečky zachytit, se mikroplasty:

  • dostávají zpět do koloběhu vody,
  • stávají se součástí pitné vody
  • a ohrožují vodní živočichy.

Usazené v tělech ryb se pak dostávají i do lidského organismu.

Abychom nezatěžovali přírodu, používáme v našem kokosovém peelingovém mléce místo mikroplastů přírodní polymer P3HB. Ten odstraňuje odumřelé buňky a nečistoty z pokožky stejně dobře jako mikroplasty, ale na rozdíl od nich je plně rozložitelný ve vodě (biodegradabilní).

V NAFIGATE dbáme na to, aby žádný z našich přípravků přírodě neškodil – ať už jde o půdu, vodu, rostliny či zvířata.

Předchozí článek Jak balíme šetrnou kosmetiku

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole