Vítejte na novém e-shopu NAFIGATE. Pokud jste registrovaní, obnovte si prosím vaše heslo přes Zapomenuté heslo.

5 vánočních prohřešků, které škodí pleti

Staré tvrzení Vánoce jsou svátky klidu a pohody bohužel vždy neplatí. Snadno propadáme předvánočnímu shonu, stresujeme se s přípravami a bojíme se, že vše nevyjde podle plánu. Hektická doba se podepisuje na naší náladě, ale i na stavu pleti.
 

Cukroví, sváteční jídla a občerstvení na vánočních večírcích nekončí jen hubnoucími předsevzetími, ale i problematickou pokožkou. Prohřešků, za které by nám pleť nepoděkovala se okolo Vánoc snadno naskytne více.

1. Krátký a nekvalitní spánek

Můžeme si myslet, že během svátků vše dospíme. Opak je ale často pravdou.

Stres z vánočních příprav nebo nedostatku financí nás může nevědomky o několik hodin spánku okrást. A tento čas chybí i pleti.

Ke konci roku zároveň máme více možností konzumace alkoholických nápojů, které spánek ještě zhorší. Alkohol podstatně zkracuje hluboký spánek, při kterém dochází k nejzásadnějším procesům regenerace pokožky.

Pleť je po nekvalitním spánku náchylnější vůči

  • akné,
  • kruhům pod očima
  • a viditelnějším vráskám.

Zkuste v prosinci chodit spát dříve a během vánočních večírků obměňujte alkohol pořádným přísunem vody. Před spaním nezapomeňte na aplikaci nočního krému, který regenerační proces významně posílí.

Spánek je přirozený regenerační mechanismus. Odpočinek potřebují svaly i vnitřní orgány.

2. Nezdravý jídelníček

Nejen mastná jídla vedou k nepříznivým reakcím pokožky. Stejně nám škodí cukr, který během Vánoc najdeme na každém kroku. Ve velkém množství vede ke vzniku akné a narušuje elastinová a kolagenová vlákna, která zachovávají pružnost a pevnost pokožky.

Pokud si Vánoce bez cukroví nedokážete představit, odpusťte si alespoň vaječný likér, který kromě cukru obsahuje alkohol a mléko – přísady, které pokožku vysušují a dále zhoršují její celkovou strukturu.

Pokud chcete tělu pomoci v boji proti nepříznivým účinkům vánočních pochoutek, zařaďte do jídelníčku rajčata, olivový olej, listovou zeleninu nebo mandle.

3. Stálá kosmetická rutina

S jedinou rutinou si po celý rok nevystačíme. To platí dvojnásob z příchodem zimy. Teplota rapidně klesá a s ní i vlhkost vzduchu. Dochází tak rychleji k vysoušení pokožky, která je poté náchylnější vůči:

  • podráždění,
  • popráskaní
  • a infekcím.

Pokožka si však během zimy neodpočine ani v teple. Vnitřní prostory totiž vytápí klimatizace, která vzduch obdobně vysuší. Pleť poté dostává zabrat zejména v momentech, kdy přecházíme z teplého prostředí do venkovních mrazíků.

Nenechávejte proto nic náhodě a se suchem aktivně bojujte. Dopřejte pokožce sérum s vyšším podílem kyseliny hyaluronové a klidně do rutiny začleňte i hydratační masku. Ani v zimě nezapomínejte na opalovací přípravky. Sluneční paprsky typu A i během mrazivých dnů urychlují stárnutí pleti.

Pokožce proti suchu pomůžete i jinak než kosmetikou:

  • Používejte na ruce dezinfekční prostředky místo klasických mýdel.
  • Vynechte horké sprchy.
  • Bojujte proti suchému vzduchu pomocí zvlhčovače.

4. Zanedbaná péče o pokožku

Během předvánočního shonu můžeme na kosmetickou rutinu snadno zapomenout. Dermatologové se přitom shodují na tom, že nejlepším trikem, jak přežít Vánoce s krásnou pletí je právě důslednost. Pravidelná a dlouhodobá kosmetická péče vede k:

  • příznivějšímu stavu pleti,
  • zvýšené odolnosti pokožky
  • a viditelnému zlepšení jejího vzhledu.

Rutina by se neměla týkat pouze kosmetiky. Stejně tak důležitý je zdravý životní styl. Seznamte se s cirkadiánním rytmem a seřiďte si své vnitřní hodiny.

5. Nezvládání stresu

Stres urychluje vznik akné, ekzémů, lupénky a růžovky. Oslabuje imunitní systém, který hraje klíčovou roli v obraně proti zánětlivým procesům.

Stresu se před Vánoci nejspíše zcela nevyhneme. Můžeme ho však zmírnit například pomocí pravidelného cvičení a dodávkou vitamínů.

Cvičit se dá i v pohodlí domova. Vyzkoušejte třeba lehkou jógu.

I lehká pohybová aktivita dokáže stres odbourat. Pohybem zbavíte tělo přebytečného kortizolu – hormonu, který nám pomáhá zvládat nástrahy dne. V hektickém období ho však tělo vyrábí až příliš, což vede k velkému stresu. Cvičení podporuje tvorbu serotoninu, který hladiny kortizolu snižuje.

Zkuste si letošní Vánoce užít v pohodě s bezproblémovou pletí. Vyberte si pro sebe ideální hydratační řadu a nadělte jeden z vánočních balíčků pod stromeček vašim blízkým. Ušetříte si trable s běháním po obchodech i balením. 

Kterého prohřešku se během svátků nejčastěji dopouštíte? Napište nám na Facebooku.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz