website Jak se starat o pleť, aby i v menopauze zářila - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
Jak se starat o pleť, aby i v menopauze zářila - NAFIGATE Cosmetics

Jak se starat o pleť, aby i v menopauze zářila

S přibývajícími roky stárne i vaše pokožka. Jak se vaše pleť mění s menopauzou a jak projevy stárnutí zmírnit? Přizpůsobte své každodenní kosmetické návyky.

Co se s pletí děje, když přichází menopauza

S přibývajícím věkem se vrchní vrstva pokožky (epidermis) tenčí a zpomaluje se obnova kožních buněk. Navíc kůže ztrácí lipidy a přirozený maz, čímž se oslabuje kožní bariéra, která má pokožku chránit vůči nepříznivým vnějším vlivům.

To znamená, že se vaše pleť:

  • obtížněji regeneruje,
  • vysušuje
  • a nepříjemně pne.

Navíc působí mdle a křehce.

Někdo si dělá radost šperky a někdo kyselinou hyaluronovou. Pleť rozjasní stejně jako blýskavá bižuterie.

Akné po čtyřicítce? Bohužel je to tak

Asi rok nebo dva před menopauzou přichází období, kdy se vaše pleť vrací do „puberty“ a na pleti se objeví nepříjemné pupínky.

U teenagerů se akné projevuje v oblasti T-zóny (na nose a čele). Ale akné, které se objeví v přechodu, vás bude trápit spíše na čelistech, bradě a vrchní části krku. Je o poznání horší než to pubertální, protože bývá hlubší, takže se s ním obtížněji bojuje.

To nejlepší, co můžete pro svou pleť udělat, je pečlivá prevence vzniku akné. Pleť poctivě čistěte a používejte pleťové masky s antioxidačními účinky. Ale nebojte, problémy s akné vymizí, jakmile se hladina hormonů ve vašem těle ustálí.

Odličujte se každý den. Bez výjimek

Jít do postele neodlíčená? Nejčastější chyba žen v každém věku. Pleť dvacetileté jednu noc s make-upem zvládne, ale u zralé ženy je jakékoliv zaškobrtnutí v péči o pokožku poznat mnohem víc.

S přibývajícím věkem je obnovování kožních buněk čím dál náročnější. Proto se snažte pleti ulehčit co nejvíce a póry poctivě zbavujte toxinů:

  • Pleť čistěte, i když make-up nepoužíváte. Musíte ji totiž zbavit kožního mazu (séba), prachu, odumřelých buněk a dalších nečistot, které se na kůži během dne nachytají.
  • Používejte přípravky na bázi olejů, ale úplně nejlépe odličovací oleje, které pleť důkladně, ale šetrně, zbaví make-upu. Rozhodně se vyhýbejte produktům s alkoholem. Pokožku vysušují.

Dobrý a šetrný odličovač je základ čisté a zdravé pleti.

Jen odlíčit nestačí

Po odlíčení je pleť ještě třeba dočistit. Pro odstranění mastnoty z odličovacích olejů, použijte tonikum, které pokožku hydratuje a nevysušuje ji jako třeba čisticí gely.

Nezapomeňte na peeling

Pokud chcete mladistvou a jasnou pleť, musíte se pravidelně zbavovat odumřelých kožních buněk. Vyberte si šetrný peeling bez příliš hrubých částic, které odumřelé buňky mechanicky odstraňují.

V menopauze je pokožka mnohem citlivější, tenčí a náchylnější k poškození. Peeling proto aplikujte jemnými krouživými pohyby, aby se kůže nepotrhala a nezanítila.

Kůže kolem očí je mnohem zranitelnější než vaše pleť. Věnujte jí speciální péči. Oční sérum s kyselinou hyaluronovou je šetrné i k citlivé pokožce.

Hydratujte, co to jde

Pleť v menopauze ztrácí vodu a vysušuje se. Aby se obnovily přirozené vlastnosti pokožky, je velmi důležité hydratovat pleť do hloubky. S tím vám pomůže sérum, které obsahuje dvě různé velikosti molekul kyseliny hyaluronové pro intenzivní hydrataci na povrchu pokožky (epidermis), ale hlavně i ve druhé vrstvě kůže (dermis).

Pružnost pokožce vrátíte, pokud budete dodržovat tyto zásady:

  • Hydratační výživnou masku použijte ideálně dvakrát do týdne. Nejvhodnější doba je právě po peelingu, kdy je pokožka připravená na absorpci prospěšných látek.
  • Vyberte si správný hydratující krém.
  • Pro citlivější a rychleji stárnoucí kůži kolem očí zvolte oční sérum s kyselinou hyaluronovou, které hydratuje, rozjasňuje a zpevňuje oční okolí.

V noci pleť potřebuje extra dávku šetrné péče

Po správném vyčištění pleti podpořte její regeneraci ještě nanesením regeneračního nočního krému. Jen si dávejte pozor na hutné mastné krémy, které by póry akorát tak ucpaly, a nenanášejte příliš velkou vrstvu krému. Špatně by se vstřebával.

Potýkáte se s návaly a jakýkoliv make-up vám po pár minutách steče z obličeje? Zkuste CC krémy. Sjednocují tón pleti, hydratují ji a jsou lehčí než make-up.

Nezapomínejte na ochranu proti UV záření

Pleť je v menopauze náchylnější i k tvorbě pigmentových skvrn. Ty vznikají, pokud se dostatečně nechráníte před UV zářením kosmetikou s SPF faktory.

Místo make-upu používejte CC krém, který chrání kůži před sluníčkem a sjednocuje tón pleti. Navíc pleť nezatěžuje a nemastí. Ale nenechte se mýlit, spáleninám ze sluníčka samotný CC krém nezabrání.

 

Jak o zralou pleť pečujete vy? Napište nám své tipy a triky na Facebooku.

Předchozí článek Jak balíme šetrnou kosmetiku

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole