website Přeskočit na obsah
Kyselina salicylová: zázrak při potížích s akné - NAFIGATE Cosmetics

Kyselina salicylová: zázrak při potížích s akné

Proniká hluboko do pórů, kde odstraní nečistoty, maz, a tak zbavuje pleť pupínků a černých teček. Pokud se potýkáte s aknózní pletí, kyselina salicylová by měla být první volbou. V článku probíráme, jak oblíbená látka funguje, odkud se bere a na co si dát pozor.   

Kyselinu salicylovou najdeme v přírodě. Pochází z vrbové kůry, která po rozemletí a filtraci získá formu krystalického prášku. Po tomto procesu je připravena plnit účely i ve světě kosmetiky

Jméno napoví, že kyselina salicylová patří mezi salicyláty známé pro svou skvělou schopnost rozpouštět maz. Salicyláty umí pronikat lipidovými vrstvami, a tak se dostávají hluboko do kůže. Hodí se v případech, kdy se pokožka potýká s:

  • akné a jizvičkami,
  • zarudnutím,
  • narušenou strukturou,
  • ale i v případech, kdy chceme odstranit odumřelé kožní buňky pro lepší funkci pleti bez pomoci mechanického peelingu.



Kyselina salicylová není vodorozpustná – rozpouští se v oleji. Dokáže se tak dostat přes mazové žlázy pokožky. A proto dokáže hloubkově čistit póry.

Jak funguje?

Poté, co se kyselina salicylová dostane k pórům, začne eliminovat bakterie, maz a nečisoty. Póry se tak čistí a navrací se jim jejich přirozený vzhled – bez černých teček a s běžnou velikostí. 

Kyselina salicylová se navíc dostává  i mezi buněčné pojivo kůže, kde narušuje jejich vazby, a odstraňuje tak odumřelé kožní buňky. Zabraňuje tak jejich hromadění, které vede k ucpávání pórů a dalším problémům pokožky.

Pro koho je vhodná?

Péči s kyselinou salicylovou doporučujeme zejména mastným, aknózním typům pokožky. Lidé s citlivou pokožkou by naopak měli být opatrní, protože může dojít k rychlejšímu podráždění



Kyselina salicylová je součástí vrbové a březové kůry.

S aplikací je proto nejvhodnější začít postupně, například 1×  týdně, v malém množství a pouze v místech výskytu akné. Většina kosmetických přípravků obsahuje 2% koncentraci kyseliny salicylové. Jde o ideální množství, které by se nemělo překračovat. K vyšší koncentraci přistupte pouze po konzultaci s lékařem

Pokud jsou účinky příznivé, zkuste si dopřát aplikaci častěji. Sušší pleť by se ale měla vždy vyvarovat každodennímu použití. Lidem s extrémně citlivou pletí a ekzémem nedoporučujeme kyselinu salicylovou vůbec

Kde ji najdete?

Účinky kyseliny salicylové jsme spojili s 2 % kyseliny hyaluronové v našem Hyaluron Essential. Může se zdát, že dvě kyseliny jsou pro pleť příliš, ale opak je v tomto případě pravdou. 

Kyselina hyaluronová není kyselinou ve pravém slova smyslu. Naopak je k pokožce velmi šetrná a důkladně ji hydratuje. Obě látky se tak skvěle doplňují – během hydratování kyselina salicylová čistí póry bez podráždění.


Sadu pro péči o akné doplňuje šetrný čisticí gel s glycerinem, který pokožce navíc poskytuje lehkou hydrataci.

Kyselinu salicylovou naleznete i v naší akné řadě, konkrétně v masce a krému, kde se snoubí s tea tree olejem a bioflavonoidy. Společně pak:

  • čistí póry, 
  • obnovují buňky
  • a zacelují narušenou pleť.

V rozumných dávkách a při konkrétních problémech je kyselina salicylová skvělým společníkem. Podělte se o své zkušenosti při boji s akné na Facebooku nebo v komentářích pod článkem.

Další článek Kožní mikrobiom: jak bakterie pomáhají pokožce

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole