website Šetrně a účinně: jak na hebkou pokožku s kyselinou mléčnou - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
Šetrně a účinně: jak na hebkou pokožku s kyselinou mléčnou

Šetrně a účinně: jak na hebkou pokožku s kyselinou mléčnou

Od starověkého Egypta až doteď. Příznivé účinky kyseliny mléčné pro pokožku otestoval samotný čas. A zdá se, že popularita neslábne – své ostatně dělají faktory jako dostupnost, rozmanitost nebo šetrnost. Zjistěte, jak získat z této kyseliny co nejvíce bez rizik.

Kyselina mléčná (ve složení přípravků zvaná lactic acid) patří mezi alfa-hydroxykyseliny. Takzvaná AHA kategorie se vyznačuje zejména vodorozpustností, díky které kyseliny uvolňují kožní vazby, a tak odstraňují odumřelé buňky z pokožky. Fungují proto jako peeling, který zhebčuje a rozjasňuje pleť.

Díky schopnosti udržovat vlhkost ocení kyselinu mléčnou i suché typy pleti. Během aplikace rovněž dochází ke stimulaci tvorby kolagenu, který zpevňuje pleť a předchází známkám stárnutí. Není tak pouhým postrachem vrásek a jemných linek, ale i pigmentačních skvrn.  

Kyselina mléčná patří mezi nejšetrnější vodorozpustné kyseliny. Díky své dostupnosti a rozmanitosti bývá součástí odličovačů. sér i peelingů. Stále však jde o kyselinu, která může ve větším množství pokožku dráždit. S našimi tipy se ale nepříznivým účinkům hravě vyhnete.


Kyselinu mléčnou svým způsobem používala samotná Kleopatra. Královna si pravidelně dopřávala lázeň z mléka.

Jak s kyselinou postupovat

Univerzálním klíčem je střídmost – začněte v malých dávkách, postupně a v rozmezí několika dní. Během procesu pozorujte, jak pokožka na kyselinu mléčnou reaguje. Na základě projevů si vybudujte správnou rutinu. 

  • S aplikací začínejte nejlépe večer, tedy v době, kdy pokožka nebude následně vystavena vnějším faktorům, které by mohly přispívat k podráždění.
  • Mezi aplikacemi zachovejte patřičné rozmezí. Přípravky s kyselinou mléčnou si dopřejte 1× za 2 dny. 
  • Dejte si pozor na další kyseliny – více typů najednou může představovat pro pleť velkou zátěž.  Vyhněte zejména kombinacím s retinolem (vitamín A), vitamínem C a kyselinou salicylovou.
  • Pokud je pokožka podrážděná, kyselinu mléčnou raději úplně vynechte.
  • V případě, že přistoupíte k denní aplikaci, nezapomeňte rutinu završit hydratačním krémem s ochranným slunečním faktorem.


Po aplikaci kyseliny mléčné pleti dopřejte hydrataci. Vlhkost pomůže pokožku zklidnit a poslouží jako ochranná bariéra.

Ve kterých přípravcích se kyselina mléčná objevuje

Se začleněním kyseliny mléčné do vlastního kosmetického rituálu nebudete mít problém. Často se totiž objevuje ve většině druhů pleťových přípravků: 

  • Odličovací přípravky: Čisticí vody, mléka a oleje využívají zejména peelingových účinků kyseliny. Během odličování si pohlídejte citlivější části obličeje, jako je oční okolí. Z tenčí pokožky produkt odstraňte dříve.
  • Séra: Pořádná dávka aktivních látek. Z důvodu vyšších koncentrací si sérum dopřejte raději večer, kdy bude pokožka v klidu. Kyselina mléčná je součástí našeho séra Skin Recovery, kde pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky a dodává pleti lehkou hydrataci.
  • Krémy: Narozdíl do sér se krémy vstřebávají déle, kyselina mléčná se v nich proto podílí zejména na rozjasnění pokožky a zachování rovnoměrného tónu.  
  • Masky: Pleťové masky doplňují základní kosmetickou péči. Jejich receptury jsou navrženy tak, aby účinky byly mimořádně intenzivní, proto bychom si je měli dopřávat maximálně 1× za týden. Kyselina mléčná v masce zastupuje funkci peelingu, který zjemňuje pokožku. 

Velké zastoupení může představovat i problém. Kyselina mléčná se může rychle nahromadit, není proto od věci prostudovat složení jednotlivých produktů. Aplikaci zvažte zejména v případech, kdy se lactic acid objeví ve více případech na vrchní řádcích ingredients. V opačném případě si zbývá jen užít pocit z hebké a rozjasněné pokožky. 

Předchozí článek 3 nečekaná místa, kde se vyplatí chránit před sluncem
Další článek 4 aktivní látky, které si rozumí s kyselinou hyaluronovou

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole