website Typy pupínků a jak na ně - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
Typy pupínků a jak na ně

Typy pupínků a jak na ně

Od nepatrných černých teček až po závažnější cysty. Není pupínek jako pupínek, druhů existuje několik a každý z nich vyžaduje specifickou péči.  Podívejte se na  přehled a zjistěte, jak se s daným typem co nejlépe vypořádat.

Akné se nejčastěji objeví během dospívání, v době, kdy nejvíce dochází k hormonálním výkyvům, které ovlivní míru tvorby kožního mazu, své však udělá i dedičnost a stres. Pupínky postihují populaci také v dospělosti – zatímco v dřívějším věku se s akné potýkají více muži, později se objevuje spíše u žen, nejčastěji v oblasti brady, čelisti a krku.

Pro mnohé akné představuje banální problém pokožky, nad kterým v dospělosti jen mávnou rukou. V jiných případech mohou být různé druhy pupínků závažnější – nejen z dermatologických důvodů, ale zejména kvůli jejich dopadu na psychiku. Studie odhalila, že u 30 % z testovaného vzorku populace akné přispělo k depresi

Akné může dále přispět k úzkostem, nízkému sebevědomí nebo společenské izolaci. I proto bychom měli být schopni jej rozlišit a vědět, jak o jednotlivé druhy pupínků pečovat. 

Otevřené komedony

První typ vešel ve známost spíše pod hovorovým názvem černé tečky, které vznikají ve chvíli, kdy se nečistoty spojí s kožním mazem, a ucpou póry, které se posléze nezacelí. Kombinace mazu a nečistot se dostává do kontaktu se vzduchem, a dochází k oxidaci, kvůli které pupínek získá svou typickou barvu.


Na otevřené komedony platí kyselina salicylová: zástupce BHA kyselin, která hloubkově pronikne do pórů, kde je důkladně vyčistí. Pomůže také pleťová maska s aktivním bambusovým uhlím, které na sebe naváže nečistoty a sloupnutím póry vyčistí.

Vyčištěná pokožka přijme větší množství vody, proto je součástí masky s aktivním uhlím kyselina hyaluronová.

Uzavřené komedony

 

Bílé tečky jsou kolegy otevřených komedonů. Vznikají ve chvíli, kdy se póry ucpou směsí mazu a odumřelých kožních buněk. Na povrchu pokožky poté můžeme vidět  pupínky bez zarudnutí, které často vybízí k mačkání

 

Vymáčknutí přitom není nejideálnějším řešením. V závěrů totiž  jen prodlouží hojení a dokáže zapříčinit tvorbu dalších komedonů.  Vyzkoušejte raději šetrné čištění v kombinaci s kyselinou salicylovou, která je součástí naší kyseliny hyaluronové

Pustuly a papuly

Pustuly jsou typem akné, které nejčastěji považujeme za „pupínek“ kvůli typického vzhledu, který tvoří okolní zarudnutí a bílý střed. Vznikají poté, co se maz s odumřelými buňkami usadí v póru. Pokud dojde k ucpání a zanícení u chlupového kořínku, vzniká pustula. Organismus reaguje vysláním bílých krvinek, které s infekcí bojují. Po jejich odumření vznikne hnis, který pustuly přemění na papuly.


Pustuly patří mezi akné, které lze vymáčknout. Nejlepším řešení je však propíchnutí sterilizovanou jehlou, a následné zmáčknutí a vyčištění pomocí čistého ubrousku. V případě papul doporučujeme péči pomocí spot korektorů a občasnou aplikaci akné masky s přírodním polymerem P3HB, který absorbuje maz a nečistoty.


Maska při akné dále obsahuje Panthenol, který regeneruje kožní buňky a předchází podráždění.

Cystické akné

Cystické akné způsobuje bolestivé pupínky pod kůži, které mohou zanechat jizvičky. Vzniká podobně jako u předešlých případů: když se bakterie dostane do pórů společně s nečistotami a mazem. V dermisu (druhé vrstvě pokožky) však následně vznikne otok. 

Cystické akné má podobu rudého hrbolku , který může narůst až do velikosti hrášku. Na dotek je bolestivý a v okolní oblasti vytváří krustu. Podobným typem je akné nodulární (uzlina). Ve srovnání s cystickým je ještě tvrdší a bolestivější.

Oba druhy patří mezi nejzávažnější typy akné, proto v případě výskytu vždy vyhledejte odborníka. Péče je dlouhodobá, často zahrnuje léky na předpis včetně antibiotik a antibakteriálních mastí.


Při rozlišení typů akné pomůžeme i my. Pošlete nám fotografii na zákaznický servis (info@nafigatecosmetics.cz) . Předáme ji naší dermatoložce, skrze kterou se na vás obrátíme s radou.

Maskné: specifický druh pupínků z doby pandemie

Akné může být i mechanické. Vzniká během tření a zakrývání pokožky. Následně dochází k zánětům z důvodů vzniku vlhkosti pod zakrytou pokožkou.

Případů mechanického akné přibylo v době pandemie, kdy jsme část obličeje pravidelně ukrývali pod roušku. Dehydratace pleti a zvýšené pH poté přispěje k  tvorbě zánětů. Výsledné akné získalo název maskné.

Nejčastější chyby při péči 

Přestože s hormony a geny nepohneme, správnou péči dokážeme zamezit rozšiřování a urychlit hojení. Na co si dát pozor? 

  • Nedostatečné čištění pokožky: Čištění je neklíčovějším krokem v péči o pokožce a při potýkání se s akné nejde o výjimku. Dopřejte aknózní pleti důkladné odlíčení s šetrnými přípravky bez oleje. 
  • Výběr a aplikace kosmetiky: Pokud se rozhodnete akné překrýt make upem, je potřeba myslet na to, aby přípravky neměly olejovou bázi. V případě aknózní pleti je rovněž důležité, aby kosmetika byla nekomedogenní
  • Mačkání: Ruce pryč! Mačkání zanícené pokožky může vést k jejímu poškození a jizvám. Péči nechte na kosmetice. 
  • Strava: Špatný jídelníček akné nezpůsobuje, může však přispět k jeho zhoršení, zejména v případech, kdy si dopřáváme příliš mnoho jídla s vysokým glykemickým indexem, jako je bílé pečivo, těstoviny nebo dezerty.

 

Odhalte i další nešvary, které k akné přispívají. 

Přestože se akné jeví jako katastrofa, v mnoha případech existuje snadný cesta k jeho odbourání. Důležitá je trpělivost, čistota a péče za asistence kvalitní kosmetiky. Pokud se běžné přípravky míjí s účinky, je na čase kontaktovat odborníka.

Předchozí článek 3 Způsoby , jak dostat z kyseliny hyaluronové maximum
Další článek Jak na rozšířené póry

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole