website Mýty o kosmetice, které vám ničí pleť - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
Mýty o kosmetice, které vám ničí pleť - NAFIGATE Cosmetics

Mýty o kosmetice, které vám ničí pleť

Ranní líčení, cesta do práce, nakupování. Taky děláte některé činnosti tak automaticky, že už nad nimi ani moc nepřemýšlíte? Podívejte se, jestli není načase některou za zažitých zvyklostí změnit.  

1. Opalovací krém se používá jen na pláži

Slunce je pro pleť nezbytné. Když své tělo vystavíte paprskům, začne v kůži vznikat vitamín D, který je důležitý pro vstřebání vápníku – a tím pádem pro vaše kosti. To ale rozhodně neznamená, že byste si měli opalovací krém schovat až na pláž. Přibalte ho, i když:

  • vyrážíte do hor, kde je intenzivnější UV záření,
  • jste v letních vedrech přes poledne venku,
  • poprvé po zimě vyrazíte na pořádný cyklovýlet.

 

Kvůli silnému slunci se snadno rychle spálíte. Kromě rizika nemocí vás pravděpodobně také rychleji dostihnou vrásky – některé druhy slunečního záření totiž pronikají do hlubších vrstev kůže, narušují jejich strukturu a tvoří vrásky. A když trávíte den pobíháním po městě, použijte NAFIGATE denní hydratační krém nebo NAFIGATE CC krém. Oba mají SPF 15 a pomohou vám ochránit se před spálením.

Stačí se na chvilku posadit v parku nebo na zahrádce restaurace a je to. Obzvlášť po zimě je pleť citlivá a náchylná k rychlému spálení.

2. Barvení vlasům neškodí

Přírodní barvy jako henna jsou opravdu neškodné, ale pozor na ty, které obsahují amoniak. Amoniak barví vlasy pomocí oxidační reakce. Při ní se od vlasu oddělí ochranné proteinové vrstvy, amoniak naruší vaše vlastní barvivo a nahradí jej umělou barvou. Podobně je to s peroxidem vodíku, který se používá k zesvětlení vlasů. Aby mohl vlasy zesvětlit, musí prvně odstranit jejich přirozený pigment. Znamená to, že barva s amoniakem nebo peroxidem vodíku vždy vlas naruší do hloubky.

Barvíte si vlasy tak dlouho, že už skoro nevíte, jakou máte přírodní barvu? To je škoda, protože možná je právě teď in.

3. Vysušenou pleť mají ti, kteří málo pijí

Nejčastěji se setkáte s názorem, že ideální denní pitný režim je 2,5 litrů vody. Příjem tekutin je ale ve skutečnosti individuální – obvykle o dostatečném pití svědčí světlá barva moči. Že jste podcenili pitný režim, poznáte jednoduše podle toho, že máte žízeň. Pít byste ale měli ještě předtím, než se pocit žízně dostaví. Kvůli touze po lepší pleti nemusíte svoji denní dávku tekutin zdvojnásobit. I když denně vypijete víc než 3 litry vody a při pohledu na sklenici vody se vám bude dělat mdlo, suché pleti se pravděpodobně nezbavíte. Pitný režim má velký vliv na pleť, ale nenahradí další potřebnou péči.

  • Na suchou pleť nepoužívejte mýdlo, ale šetrná čisticí mléka a oleje.
  • Vždy aplikuje krém – například NAFIGATE denní hydratační krém, který pleť hydratuje, vyhlazuje a dodává jí vitamíny a živiny ze šípkového, ovesného a arganového oleje.
  • Ve svém jídelníčku dbejte na zdravé tuky obsažené v rybách, oříšcích či v avokádu.

V průběhu roku se potřeby člověka mění. Je přirozené, že toho v létě vypijete mnohem víc než v zimě. Kvůli vedru se totiž skrze pot zbavíte mnohem víc tekutin.

4. Kosmetické štětce není potřeba často čistit

Stejně jako dbáte na svoji osobní hygienu a pravidelně si například myjete ruce a odličujete obličej, měli byste věnovat pozornost i kosmetickému náčiní. I na vaší pleti totiž žijí bakterie, které se při líčení dostávají do štětce a v něm se množí. Kosmetické štětce je nejlepší prát po každém použití. Je to rychlovka – stačí troška šamponu, horká voda a za pár vteřin není co řešit. A za pěknou pleť to stojí.

5. Kdo má mastnou pleť, nesmí používat krémy

Pomocí hutných krémů se mastné pleti opravdu nezbavíte. Je ale chyba zavrhnout všechny krémy a používat jen čisticí přípravky s alkoholem. Ten sice krátkodobě vysušuje, ale není to nejlepší cesta, jak se zbavit mastné pleti. Častému odmašťování se totiž pleť brání a produkuje ještě více mazu. A tak vzniká začarovaný kruh, ze kterého je těžké se dostat. Nezapomeňte, že i mastná pleť potřebuje hydratovat a dodávat živiny.

Lesklá pleť s nadbytkem mazu trápí především mladší ženy. Pro někoho je to ale celoživotní problém.

6. Všechny konzervanty jsou špatné

Nebýt konzervantů, nevydržel by váš oblíbený krém dva tři měsíce, ale jen pár dní. Takže vyhnout se jim zkrátka nedá. Už desítky let se v kosmetice jako konzervační látky používají parabeny. Někteří výrobci od nich ale ustupují. Parabeny sice mohou být přírodního původu, ale do kosmetických přípravků se vyrábí uměle. Proto občas způsobují alergické reakce a nesnášenlivost. Místo parabenů se používá například:

  • kyselina salicylová, která se v přírodě nachází v bylinkách a vrbové kůře,
  • phenethyl alcohol, který je součástí silic
  • nebo sůl kyseliny benzoové, kterou najdete v jablkách, houbách či skořici.
 

Přečtěte si také o nejběžnějších mýtech, kterými trápíte svou kůži.     Zapomněli jsme na mýtus, který by podle vás neměl zapadnout? Napište nám na Facebooku, ať se o něm všichni dozvědí.  

Předchozí článek Jak balíme šetrnou kosmetiku

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole