website Potvrzeno: kosmetika odbourává stres - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
Potvrzeno: kosmetika odbourává stres - NAFIGATE Cosmetics

Potvrzeno: kosmetika odbourává stres

Trochu klidu bychom si měli dopřávat co nejčastěji. I během péče o pleť. Pokud máte pocit, že vám péče o pleť pomáhá relaxovat, nemýlíte se. Výzkum potvrdil, že kosmetika snižuje hladiny stresu.

Hektický životní styl, splíny nebo nedostatek sebevědomí se přitom neodráží jen na duševní pohodě, ale i na pokožce. Když tyto pocity prožíváme příliš často, nervový systém vytváří vysoké množství kortizolu.

Při vysokých hladinách kortizolu tělo vytváří více kožního mazu, který ucpává póry. Pleť poté ztrácí svůj příznivý vzhled. Navíc roste riziko vzniku akné.

Kosmetika pro pleť i duševní pohodu

Dopad kosmetické péče na tvorbu kortizolu prověřili odborníci z americké společnosti Rodan + Fields. Tým uspořádal osmitýdenní studii, které se zúčastnilo 30 žen  od 18 do 45 let s aknózní pletí.

Zúčastněné po dobu výzkumu pečovaly o pokožku pomocí tříkrokové rutiny, 2× denně. Přípravky, které ženy používaly, obsahovaly:

Prebiotika v pleti podporují tvorbu probiotik, která potlačují přílišnou aktivitu mazových žláz. Předchází tak vzniku akné. Kromě kosmetiky je najdeme třeba v banánech.

Po osmi týdnech vědci porovnali vzorky slin pořízených na začátku a na konci výzkumu. Ty prokázaly průměrný pokles kortizolu od 83 %. Zúčastněné ženy se navíc prostřednictvím dotazníků shodly, že jim pravidelné používání kosmetiky zvýšilo sebevědomí. Obavy o nepříznivém vzhledu pokožky u účastnic naopak poklesly.

Podle koordinátora výzkumu, doktora Tima Fally, roste počet vědeckých důkazů o vztahu mezi nepříznivým stavem pleti a duševní rovnováhou. Spojení mezi fyzickou a psychickou stránkou dokonce studuje i samotná disciplína jménem psychofyziologie.

Nepomáhá pouze kosmetika

Kosmetický rituál nedělají pouze produkty. Naši rutinu doprovází několik faktorů, které se na duševní pohodě také podepisují:

  • Jakákoliv rutina a zvyk přispívá k duševnímu klidu. To platí i pro kosmetické rituály. Mozek je totiž po určité době očekává a při jejich naplnění dochází ke zklidnění. Naopak všechny nečekané a nepředvídatelné události vyhodnocuje jako ohrožující. A právě takové přispívají ke stresu.

Vytvořte si vlastní tříkrokový rituál za asistence šetrné kosmetiky – třeba s odličovacím olejem, hydratačním sérem s kyselinou hyaluronovou a denním krémem.

  • Neodmyslitelnou součástí kosmetiky je také vmasírování produktů . Dotek samotný pomáhá, protože uklidňuje – snižuje hladiny kortizolu, a naopak spouští produkci oxytocinu, hormonu lásky. Pomocí konečků prstů přípravky navíc aplikujete dokonaleji – do procesu totiž více zapojíte smysly.
  • Pomáhá i vůně. Esenciální oleje se po tisíce let využívají ke zklidnění mysli nebo zlepšení spánku. Pokud nepoužíváte kosmetiku s parfemací, zpříjemněte čas na sebe třeba kvalitní vonnou svíčkou.

Tip: Relaxujte s kosmetickém salonu

Naše přípravky vyrábíme převážně bez parfemace. Doporučujeme si ale občas zajít do salonu, třeba na masáž obličeje. U spřízněných kosmetiček si ji můžete vychutnat třeba za asistence našeho masážního oleje s vůní kardamomu. Výbornou volbou je i wellness.

Vždy ale dohlédněte na to, aby kosmetika byla účinná. Používejte hydratační séra s dostatečnou koncentrací a denní krémy s UV faktorem.

U kosmetiky byste však s relaxováním končit neměli. Obklopujte se s lidmi, které máte nejraději, dbejte na kvalitní spánek a dopřejte si dostatek pohybu.

Napište nám na Facebooku, jestli sami cítíte, že vám kosmetika pomáhá od stresu.

Předchozí článek Prozrazujeme kompletní složení čisticího mléka
Další článek 20 faktů o kyselině hyaluronové

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole