website 4 důležitá místa v těle, kde vám pomáhá kyselina hyaluronová - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
4 důležitá místa v těle, kde vám pomáhá kyselina hyaluronová

4 důležitá místa v těle, kde vám pomáhá kyselina hyaluronová

Už od narození je kyselina hyaluronová přirozenou součástí vašeho těla. Představuje jednu z hlavních složek mezibuněčné hmoty a pomáhá chránit, vyživovat a hydratovat. Zjistěte, proč je pro vás kyselina nepostradatelná a jak je to s jejím úbytkem.

Kyselina hyaluronová je přítomná třeba při nitroděložním vývoji dítěte a také brání tělo, když se viry snaží prostoupit do buněk. Existují ale čtyři místa, kde je kyseliny nejvíce.

1. Oční sklivec

Proč oko působí rosolovitě a jakoby bylo z nějaké zvláštní tkáně? Může za to oční sklivec, který:

  • tvoří ⅔ výplně oční koule
  • a je průhledný, bezbarvý a rosolovitý.

Kyselina hyaluronová působí i v oku jako tlumič a pomáhá orgánu přijímat živiny. Nebýt kyseliny hyaluronové, bylo by oko jen tvrdou a křehkou koulí. Díky obsahu kyseliny ve sklivci je oko na povrchu dostatečně vlhké a chráněné před mechanickým poškozením.

2. Synoviální tekutina

Všech 143 kloubů v lidském těle se spoléhá na kyselinu hyaluronovou. Ta je totiž součástí takzvané synoviální tekutiny, která tvoří povlak kloubů a plní několik nezbytných funkcí:

  • dodává kloubní chrupavce živiny a kyslík,
  • odvádí odpadní produkty metabolismu.

Kyselina hyaluronová působí v synoviální tekutině jako tlumič nárazů – říkáme, že je viskoelastická. Zároveň snižuje tření a chrání klouby před opotřebením. Díky působení kyseliny v synoviálním roztoku mohou klouby při pohybu klouzat a nedřou o sebe. Pohyb je proto plynulý a bezbolestný.

3. Kloubní chrupavka

Kyselina hyaluronová se nachází také v kloubní chrupavce, která je pevným spojením dvou kostí. Vlákno kyseliny hyaluronové představuje základ chrupavky. Ačkoliv je kyseliny v chrupavce méně než třeba v synoviální tekutině, dává chrupavce její pevnost, pružnost a kluznost. Kyselina hyaluronová také působí proti odumírání buněk chrupavky.

Při sportu klouby čelí nárazům a dostávají zabrat. Proto dávejte pozor na kolena a běhejte spíše na měkkém povrchu, jako jsou lesní cesty.

4. Kůže

Kyselina hyaluronová je klíčovou složkou kůže. Má tam hned několik důležitých funkcí:

  • Váže v poměru ke své velikosti několikanásobně více vody. Díky tomu v kůži zadržuje vodu, hydratuje ji a udržuje její elastičnost.
  • Působí také jako antioxidant. Znamená to, že chrání kůži před volnými radikály.
  • Navíc podporuje tvorbu kolagenu, ale zároveň brání jeho ukládání v přebytečném množství – díky tomu nevznikají při hojená jizvy.

Tvorbu kyseliny brzdí věk

Dospělý člověk má ve svém těle přibližně 12 gramů kyseliny hyaluronové. Nicméně už od 25 let množství kyseliny klesá a nahrazují ji jiné látky. Pokles kyseliny hyaluronové způsobuje vznik vrásek a projevuje se stárnutím pleti. Ve 40 letech už tělo produkuje jen 40 % původního množství kyseliny hyaluronové a v 60 letech dokonce jen 10 %.

 Ve starší pleti kyseliny ubývá, a proto nedokáže čelit vráskám a stárnutí.

Chybí vám kyselina? Doplňte ji léky a kosmetikou

Díky svým vlastnostem se kyselina používá také jako léčivo. Nejčastěji se s ní setkáte v:

  • kapkách k léčbě syndromu suchého oka,
  • kapkách pro lidi, kteří nosí kontaktní čočky,
  • injekcích na léčbu kloubní chrupavky
  • nebo v doplňcích stravy na klouby a kosti.

S jemnými vráskami na obličeji a v dekoltu a také s jizvami vám pomůže 100% čistá NAFIGATE Kyselina Hayluronová, která obsahuje malé i velké molekuly a díky tomu působí nejen na povrchu kůže, ale proniká i do hlubších vrstev.

Na oční okolí a na mimické vrásky se hodí speciální NAFIGATE Oční Sérum, které zvyšuje elasticitu kůže okolo očí a rozjasňuje pleť. Vyhlazuje vrásky a zároveň jim i předchází.

Jak pečovat o pleť na podzim? Koukněte na našich 5 tipů. A taky si přečtěte rozhovor s naší obchoďačkou, která popisuje svoje zkušenosti z terénu a prozrazuje svého favorita mezi NAFIGATE produkty.

 

Chcete se na něco zeptat nebo byste rádi diskutovali o článku? Přesuňte se na náš Facebook.

Předchozí článek Jak balíme šetrnou kosmetiku

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole