website Zjistěte, jak funguje fotostárnutí pleti - NAFIGATE Cosmetics Přeskočit na obsah
Zjistěte, jak funguje fotostárnutí pleti - NAFIGATE Cosmetics

Zjistěte, jak funguje fotostárnutí pleti

Naše kůže stárne dvěma způsoby: vnitřním, který je dán časem a genetikou, a vnějším, který zapříčiňují nepříznivé vlivy okolo nás. Jedním z takových vlivů jsou sluneční paprsky, které zodpovídají za vznik největšího množství známek předčasného stárnutí. Říkáme mu fotostárnutí a narozdíl od toho vnitřního se před ním můžeme chránit.

Mezi další faktory, které ovlivňují předčasné stárnutí, patří kouření, konzumace alkoholu nebo znečištěné ovzduší. Sluneční paprsky nám ale škodí nejvíce. Fotostárnutí způsobuje až 90 procent projevů stárnutí, mezi které patří:

 

  • vrásky,
  • jemné linky,
  • nejednotný tón pleti
  • a stařecké skvrny.

 Vedle nepříznivých projevů patří mezi první známky fotostárnutí i pihy.

Jak dochází k fotostárnutí

Zdrojem fotostárnutí je zejména slunce a jeho ultrafialové paprsky, které dělíme na tři typy.

  • UVC paprsky – neprocházejí ozonovou vrstvou, a proto nám neškodí.
  • UVB paprsky – dopadají na povrch pokožky, způsobují popálení, poškození buněčné DNA a zapříčiňují rakovinu kůže.
  • UVA paprsky – pronikají hlouběji do pokožky a dlouhodobě ji poškozují. I ty mohou podpořit vznik rakoviny.

Když UVB paprsky dopadnou na pokožku, poškodí buňky v druhé vrstvě (dermis). Tyto buňky zareagují tvorbou melaninu, který vyšlou na povrch kůže (epidermis), aby ji ochránily před dalším poškozením. Tento proces se projevuje jako opálení.

K fotostárnutí však dochází zejména v dermální vrstvě. Dermis obsahuje kolagenová a elastinová vlákna, která zodpovídají za pružnost a pevnost pokožky. Pokud se tato vlákna poškodí, kůže ztratí svůj mladistvý vzhled.

UVA paprsky narozdíl od ostatních druhů záření prostoupí mraky i sklem. Ochranu pokožky proto nesmíme podceňovat ani v uzavřených prostorách.

Pokud UVA paprsky prostoupí do dermis, vlákna na ně zareagují výrobou nadbytečného elastinu. Následně vznikají enzymy, které kolagen poškodí a pokožka ztratí svou pružnost a pevnost.

Modré světlo

K předčasnému stárnutí přispívá i modré světlo (HEV), které kromě slunce vyzařují i mobilní telefony, úsporné žárovky a ostatní elektronická zařízení. Čtyři osmihodinové pracovní dny strávené u počítačové obrazovky uškodí pokožce stejně jako dvacet minut ostrého slunce

Pokud chcete pokožku proti modrému záření chránit, dopřejte jí pořádnou dávku antioxidantů. Ty pleť brání před volnými radikály, které HEV záření vytváří.

Další dopady fotostárnutí

Vedle běžných projevů stárnutí slunce škodí pokožce i dalšími způsoby:

  • Aktinická keratóza se projevuje drsnou šupinatou kožní vyrážkou po dlouhodobém vystavování se slunci. Její projevy se neobjeví ihned. Může se z ní rozvinout rakovina.
  • Melanom je nejzávažnější druh kožního nádoru. Stačí, aby nás slunce jedinkrát za dva roky popálilo a riziko vzniku melanomu se ztrojnásobí. Vypadá jako mateřské znaménko s nepravidelnou barvou. Vytvořit se může i na místě stávajícího znaménka – poznáte jej podle změny barvy.

Nedostatečná ochrana před slunečními paprsky způsobuje vznik solární elastózy, při které kůže získává hrubou strukturu a žlutý odstín. Časté je i začervenání pokožky v oblasti nosu, tváří a krku. Způsobují ho poškozené krevní cévy.

Dopřávejte si sluníčko, ale s mírou. 10 – 15 minut stačí k tomu, aby tělo získalo dostatečnou porci vitamínu D, který je důležitý pro správnou strukturu kostí.

Jak se chránit

Před sluncem se chraňte vždy – i v případech, kdy si myslíte, že vám nemůže ublížit. UVA paprsky pokožku ohrožují i během chladnějších dnů, a proto je třeba věnovat ochraně zvýšenou pozornost.

  • Vyvarujte se slunci zejména v době od 10 hodiny dopoledne do 2 hodin odpoledne. V tento čas jsou jeho paprsky nejostřejší. Vyhledávejte stín a noste volné oblečení, které pokožku důkladně pokryje.
  • Aplikujte pravidelně šetrný opalovací krém, který pleť ochrání proti oběma typům UV paprsků, s ochranným faktorem okolo čísla 30. Jak vybrat ten nejvhodnější si můžete přečíst zde.
  • Chraňte zejména tvář, uši, krk a ruce. Tyto partie jsou v kontaktu se sluncem nejčastěji. Nezapomínejte ani na rty.
  • Pokud se již potýkáte s některými ze zmíněných projevů, sáhněte po vitamínech C a E, které pokožku stabilizují a pomohou zesvětlit tmavé skvrny. Regeneraci buněk posílíte vitamínem A ve formě retinolu.

V neposlední řadě pokožku pravidelně hydratujte – třeba pomocí kyseliny hylauronové

Namáhané pokožce pomohou antioxidanty. Dopřejte si je třeba v podobě kvalitní hořké čokolády nebo zeleného čaje.

Dbejte i na správnou ochranu pokožky vůči oxidaci. Přečtěte si více o volných radikálech a antioxidantech.

Tip: Pomozte si Glogauovou klasifikací

Určete míru poškození fotostárnutím pomocí systému doktora Richarda G. Glogaua. Budete vědět, jakou míru péče vaše pokožka potřebuje.

1. Mírné fotostárnutí (20 – 30 let) Mírné změny v zabarvení, minimální projev vrásek
2. Střední fotostárnutí (30 – 40 let) Výskyt linek při pohybu obličeje, mírné hnědé skvrny, výraznější póry
3. Rozvinuté fotostárnutí (50 – 60 let) Výrazné hnědé skvrny, viditelné krevní cévky, permanentně viditelné vrásky
4. Pokročilé fotostárnutí (60 let a více) Viditelné hnědé zabarvení a stařecké skvrny, viditelné krevní cévky, permanentně viditelné vrásky

U prvních dvou stádií si vystačíte s důkladnou ochranou pomocí kvalitní opalovací emulze. Třetí a čtvrtá fáze potřebuje pomoci o něco více. Vaši běžnou péči doplňte o látky bohaté na antioxidanty a o zmíněný vitamín A.

Poznejte fototyp své pleti. Pomůže vám s ochranou pokožky.

Jak bojujete s fotostárnutím vy? Podělte se s námi v komentářích na Facebooku.

Předchozí článek Jak balíme šetrnou kosmetiku

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole